Kabuklu Kuru Bakla

Kabuklu Kuru Bakla

Kabuklu Kuru Bakla Urla'nın yerlilerine ait bir yemek. İlçemizde arnavutlar, boşnaklar, pomaklar, kavalalılar, giritliler, göçmenler, yerliler yıllarca birbirleriyle dost olarak...

Kabuklu Kuru Bakla
Fazile Günel Paksoy
 
Bu yemek Urla'nın yerlilerine ait bir yemek. İlçemizde arnavutlar, boşnaklar, pomaklar, kavalalılar, giritliler, göçmenler, yerliler yıllarca birbirleriyle dost olarak yaşamışlar ama uzun yıllar birbirlerinden kız alıp verme yapmamışlar. Kız alıp vermeye başlayınca birbirlerinin yemeklerini de öğrenmişler. 
 
Şimdi tarif edeceğim bakla yemeğini ablam yerli olan kayınvalidesinden öğrenmiş bende ablamdan. Bu yemek için öncelikle Baklanın bişgen (pişken) olması gerek. 
 
Bişgen olmayan baklayı 1 eşek yükü odunda yaksanız bişiremezsiniz. Bakla bişgense bir kucak odunla pişer. Bakla zamanı çoğu esnaf baklasını dükkânının önünde sergiler ve baklalarını övmek için çeşitli yazılar yazar. Bu esnaflardan biri baklanın bişgenliğini belirtmek için "komşunun bacasından çıkan dumanla bişer" şeklinde bir yazı yazardı bakla çuvalının üstüne.
 
Kabuklu Kuru Bakla
Bakla zamanı her eve mutlaka bakla alınır. Alınan baklaların kafaları kesilerek saklanır. Kafası kesilmeyen baklalar çabucak böceklenir. Bir kaç komşu bir araya gelir ve yardımlaşarak baklaların başlarını keserler. Başları kesilen baklalar bez torbada nemli olmayan bir yerde saklanır.
 
Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Bakla Yemekleri Ve Zeytinyağlılardan Kabuklu Kuru Bakla Nasıl Yapılır?
 
Muğla Mutfağında En İyi Lezzetlerden Ve Muğla Yemeklerinden Kabuklu Kuru Bakla İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir? “8 Kişilik”
 
*     Yarım Kilogram Bakla
*     2 Adet Büyük Baş Soğan
*     5 Adet Büyük Boy Domates 
*     2 Salkım Koruk
*     Tuz 
*     Zeytinyağı
 
Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfağında Zeytinyağlı Kabuklu Kuru Bakla Yapılış Tarifi:
 
Kabuklu Kuru Bakla
Baklalarımızı akşamdan ılık su ile ıslatıyoruz. Sabah o sudan çıkararak bir tencerede biraz su ile bir taşım kaynatıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Soğanlarımızı ve domateslerimizi yemeklik doğuruyoruz.
 
Güvecimizin dibine baklaları yerleştiriyoruz. Baklaların üzerine soğanlarımızı ve domateslerimizi yerleştiriyoruz. En üste küçük küçük çilkimlere ayırdığımız ve çitlettiğimiz korukları yerleştiriyoruz.
 
Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyip güvecimizin kapağını kapatıyoruz ve ateşe oturtuyoruz. Ateşin orta harlı yanması gerek. Bir püf noktası bu yemek pişene kadar içine kaşık sokulmaz. Güveç hafif sallayarak karıştılır ve yan yatırılarak suyu kontrol edilir.
 
Kabuklu Kuru Bakla
Suyu azalmışsa üzerine mutlaka sıcak su eklenir. Baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 1 yada 1,5 saat kaynatılır.
 
Bu yemek yağsız pişer, yerken üzerine zeytinyağ gezdirilir. Yanında taze biber, sarmısak ve kuru soğanla servis edilir.
Mutfaklarınızdan yemek kokusu, sofralarınızdan bereket eksik olmasın.
Sevgilerimle.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler