2021 Yılı Turizminde Yeni Sezon Ve Sezonluk İşçiler...

2021 Yılı Turizminde Yeni Sezon Ve Sezonluk İşçiler...

Artık eskisi gibi sekiz, on merkezde Turizm yapılmıyor. 81 vilayette, yüzlerce, binlerce ilçelerde, beldelerde turizm yatırımları ve tesisler var...

2021 Yılı Turizminde Yeni Sezon Ve Sezonluk İşçiler Sorunu
 
2021 Yılında Yeni Bir Turizm Sezonuna Girmeye Hazırlanacağımız Günlerde, Turizmde Sezon Ve Sezonluk İşçiler Sorunu :
 
Covit 19 aşısı bulundu. Bilim hastalığı kontrol altına alacak ve sezon başlayacak. ama sorunlar devam ediyor. neden mi ?  covid  19  hemen geçmiyor. Mutasyonlara  uğruyor. 2021 yılı gecen sene gibi kayıp bir yıl olacak gibi
 
Ne olacak halimiz?
 
10 milyon işsizin olduğu, üniversite mezunu her iki gençten birinin işsiz olduğu ülkemizde, bu işsizlik sorununun neredeyse yarısını tek başına çözebilecek bir sektörden bahsediyoruz. 
 
Turizm, planlanan ve önerilen aktivitelere, arz ve talebe, bağlı olarak, daha canlı olacağı, yarı canlı ve ölü olacağı dönemler oluşturuyor. 
 
Yüksek sezon, ölü sezon gibi kavramlar, içinde bulunulan fiziki, coğrafi, iklimsel, kültürel, tüm etkenlerin yanında, planlamalarla ve yatırımlarla da doğrudan ilgilidir.
 
Ülkemizde uygulanmakta olan genel çerçeve, tatil turizmi, ‘’Deniz, kum, güneş’’ diye özetleniyor. 
 
Kış turizmi de ‘’kayak merkezleri’’ kar mevsimi ile sınırlanıyor. 
 
Milyarlarca dolarlık yatırımlar, dev tesisler, milyonlarca turizm işçisi, ölü sezonlarda, işsiz, işlevsiz, mağdur, kalıyorlar. 
 
Bölgelere göre 2 aylık sezondan, 6-8 ay süren sezonlara doğru değişkenlik gösteriyor.
 
İşsizlik sigortası da kuruluş amacına hizmet etmiyor.  
 
Görevi dışında alanlara ödeme yaparken, gerçekten işsiz, ücretsiz kalmış milyonlara karşı “KÖR, SAĞIR, DİLSİZ ve ÇOLAK” oluyor. 
 
Özellikle sezonluk Turizm İşçileri, konulmuş ön şartları hiçbir zaman yerine getiremeyerek, ömür boyu prim ödeseler de hiçbir zaman bu işsizlik sigortasından “İŞSİZLiK ÖDENEGİ” alamazlar. 
 
Doğru planlama ve ilave yatırımlarla, sezon uzatılabilir, turizmde çeşitlendirmelerle, “Deniz, Kum, Güneş” söylemli, sezon uygulamasından kurtulup, Turizm 12 aya yayılabilir.
 
Hem tesisler atıl kalmamış olur, hem de İşçiler için 12 ay iş, 12 ay ekmek sağlanmış olur. 
 
Atıl kapasite harekete geçirildiği için Yatırımcı da, Ülke de karlı duruma geçer. Verimlilik artar.
 
Artık eskisi gibi sekiz, on merkezde Turizm yapılmıyor. 81 vilayette, yüzlerce, binlerce ilçelerde, beldelerde turizm yatırımları ve tesisler var. 
 
Kültürler, medeniyetler beşiği Anadolu, turizme çok zengin olanaklar sunuyor. 
 
Dört mevsimi bir arada yaşamakta olan Cennet Ülkemizde ‘’Turizmi Çeşitlendirmek’’ için, doğal güzellikler ve zenginlikler, tarih, kültür, iklim her şeye sahibiz. 
 
Daha da önemlisi, ‘’Emek yoğun bir sektör’’ olan Turizm için, bunu sunabilecek ‘’Genç, eğitimli, dinamik bir işgücü ordusuna sahibiz. 
 
Açılmış ve açılacak okullar, her yıl, yüz binlerce genci daha, yeni mezun veriyor.
 
İnanç ve Kültür turizmi için sınırsız imkanlara sahibiz. 
 
Hıristiyanlara dünyada ilk bu isimle hitap edildiği yer, hala bütün dinlerin ve mezheplerin barış içinde yaşayabildiği, Antakya, Mardin, Antalya, İstanbul, İzmir, Kars, Van, Kayseri, Konya. Saymakla bitmez zenginliklerimizden birkaçı. 
 
Bunlardan sadece biri kadarına sahip olan ülkeler bile, ne hamleler yapıyorlar. Dünya turizminden çok ciddi paylar alıyorlar.
 
Sağlık Turizmi için, kaplıca ve içmeler için yıllardır hizmet veren, küçük ölçekli tesislerimiz var. Hastanelerimiz, Rehabilitasyon merkezlerimiz, Huzur evlerimiz, balıklı göllerimiz, şifalı kaplıcalarımız var. Şimdilerde, bu alanın değeri anlaşılmaya başlandı, modern, büyük, yeni tesisler yapılıyor. 
 
İyi eğitimli Sağlık personeline, Doktorlara ve Hocalara sahibiz.
 
Turizmi çeşitlendirebiliriz. dini turizm  termal turizm kış turizmi  gibi.
 
Yani “UN VAR, ŞEKER VAR, YAĞ VAR, HELVAYI YAPACAK USTA DA VAR”
 
Peki, biz ne yapıyoruz? 
 
Bilinçsizce avlanan, trol balıkçıları gibi ‘’ o anda ne toplayabilirsek kardır’’ mantığıyla, ‘’Ucuz iş gücü-Ucuz turizm’’ politikasızlığı ile bu güne de geleceğe de zarar vererek, yetişmiş iş gücünü sektörden kaçırarak, Turizmi, ırgat çalıştırılan, pamuk tarlasına çevirdik. 
 
Sezon başında, Konyadan, Burdurdan, Diyarbakırdan, Vandan turizmde çalışmaya gelen işçiler, sezon bittiğinde, kentlerine köylerine geri dönerek, geleneksel yaşamlarına, oralarda devam ediyorlar. 
 
Ailelerini memleketlerinde bırakarak gelen bu sezonluk işçilerin çoğu, çok kötü koşullarda çalışıyor, barınıyor ve besleniyorlar.
 
Sadece Antalyada sezon sonu işsiz kalan Turizm İşçisi sayısı 400 bin civarında. 
 
Sezonda beş ay, yedi ay çalışan, kazandığı parayla on iki ay yaşamak zorunda kalan bu işçiler çalışırken asgari ücret civarında kazanıyorlar. Yani ayda yarım asgari ücret harcayabilecek durumdalar.
 
Turizm İşçileri bunu hak etmiyor. 
 
Turizm işçilerine bunu reva görenler bindikleri dalı kesiyorlar.  Bu durum sürdürülemez.
 
Seyfi Ali Erşahin 
Şef Aşçılar derneği genel koordinatörü
WACM  Dünya master şefler guney asya bşk.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler