Tatlı Maya Ekmeği Nedir?

Tatlı Maya Ekmeği Nedir?

Tatlı Maya Ekmeği nedir? Tatlı Maya Ekmeği nasıl yapılır? Evde tatlı maya ekmeği yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel ekmek tariflerinden faydalanmak istemisiniz? Püf noktası ne..

Tatlı Maya Ekmeği Nedir?
 
Tatlı Maya Ekmeği nedir? Tatlı Maya Ekmeği nasıl yapılır? Evde tatlı maya ekmeği yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel ekmek tariflerinden faydalanmak istemisiniz? Tatlı Maya Ekmeği yapmanın püf noktası nelerdir?
 
En iyi tatlı maya ekmeği nasıl pişirilir? En iyi hamur işi tariflerinden ve ekmek tariflerinden Tatlı Maya Ekmeğinin özellikleri nelerdir? Tatlı Maya Ekmeği yöresel mutfaklarımızdan hangisine aittir? Tatlı Maya Ekmeği en çok hangi ilimizde yapılır? Tatlı Maya Ekmeğinin tarihi nedir?
 
Tatlı Maya Ekmeği Nedir?Denizli'nin Buldan ilçesinde asırlardır geleneksel olarak yapılan nohut mayasından elde edilen "Tatlı maya" ekmeği bu yılda iftar sofraları süslendirdi. Hem ekmek olarak hem de tatlı olarak tüketilebilen Tatlı maya ekmeğine ilgi giderek artıyor. 
 
Ramazan ayında tok tutan sahur menülerinde ve iftar menülerinde Buldan ilçesinde fırınlarda ve evlerde özel olarak hazırlanan nohut mayası ile yapılan ekmekler, bu yılda sofraları süslemeye devam ediyor.
 
Tatlı Maya Ekmeği Buldan Yemek Kültürüne Has Bir Lezzet
 
Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olan Tatlı maya imalatını sürdüren 42 yıllık fırıncı Mehmet Gökçe, bu yıl ilginin arttığını dile getirerek; "Eski ustalarımdan Buldan'ın geleneksel lezzetlerinden olan Tatlı mayayı 25 yıldır yapıyorum. 400 gramlık ve 1100 gram olarak iki şekilde imalatını yapıyorum. Tatlı maya Buldan'a has bir lezzettir. 
 
150 gram yerli çiğ nohutu kırarak 15 gram tuz ilave ederek kaynar suyu silme olacak şekilde bir kavanoz ile dolduruyorum. Sıcak bir yerde mayalanmaya bırakıyorum. Buğday unundan hazırladığım hamuru elde ettiğimiz nohut suyu ile yoğurup kabarmaya bırakıyorum. 
 
Kabardıktan sonra kesip çevirerek kalıplara koyuyorum. Hamur dinlendikten sonra pişmesi için fırına veriyorum" dedi.
 
Başka bir kaynaktan edindiğimiz bilgilere göre evde tatlı maya ekmeği yapabilmek için Tam Ölçüler Ve Orijinal Tarifi İle Tatlı Maya Ekmeği Tarifi:
 
Tatlı Maya Ekmeği İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
Tatlı Maya Ekmeği Ön Maya İçin Malzemeler
 
*     1 Paket Kuru Maya
*     ½ Su Bardağı Ilık Su
*     1 Çay Kaşığı Şeker
*     1,5 Yemek Kaşığı Un
 
Tatlı Maya Ekmeği Hamur İçin Malzemeler
 
*     Ön Maya
*     1 Su Bardağı Şeker
*     1 Su Bardağı Ilık Su
*     ½ Su Bardağı Sıvıyağ
*     5 Su Bardağı Un
*     1 Tutam Tuz
*     Susam – Bulamak İçin
*     Yumurta Sarısı – Üzeri İçin
*     Badem – Üzeri İçin
 
Tatlı Maya Ekmeği Yapılış Tarifi:
 
Ön maya için olan malzemeleri bir kapta karıştırın, 1-1,5 saat köpük köpük oluncaya kadar mayalandırın.
 
Hamur için, mayalanan ön mayanın üzerine şeker, ılık su, yağ ve unu ilave edin. Kulan memesi kıvamına gelinceye kadar 10-15 dakika yoğurun.
 
Tezgâhın üzerine susam serpip, hamurun dış yüzeyini susama bulayın.
 
Ekmek hamurunu pişirme tepsisine alın ve üzerine çizikler atın. Yumurta sarısı sürüp, badem saplayın bu şekilde 1-1,5 saat daha mayalandırın. 200 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.
 
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler