Erbaa ve Erbaa Ovası

Erbaa ve Erbaa Ovası

Erbaa Narince Bağ Yaprağının Özellikleri Nelerdir? Erbaa ilçesinde çok eskinden bu yana Narince üzüm çeşidine ait asmalardan salamuralık asma yaprağı ticareti yapılmaktadır.

Erbaa ve Erbaa Ovası
Şef İsmail Ay
 
Tokat ilimizin en büyük ilçesi olan Erbaa ve Erbaa Ovası, bereketli toprakları ve giderek artan gelişim seviyesi ile bölgenin cazibe merkez olma yolunda ilerlemektedir. 
 
Kökeni Arapça olan Erbaa kelimesi "dört" anlamına gelir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kayıtlarında Erbaa adının 18. yy başı itibariyle kullanıldığı belirtilmektedir. 
 
Erbaa ve Erbaa OvasıM.O. 5000 yılına tarihlenen Anadolu'daki en eski yer altı maden işletmesi Erbaa'nın 11010T Kozlu köyündedir. "Eski Gümüşlük" olarak bilinen mevkii, ilk çağdan bu yana binlerce yıl bölgenin bakır ihtiyacını karşılamıştır. Erbaa, bereketli topraklarının yanı sıra Horoztepe Arkeolojik Sit Alanı'nda yapılan kazılarda bulunan "Bebeğini Emziren Anne" heykelciği ile de ünlüdür. 
 
Heykelcik Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde sergilenmektedir. Hatti Uygarlığına ait M.O. 2400 - 2200 yıllarına tarihlenen eserler, dönem insanının sanat ve madencilik uğraşılarının üst düzeyde olduğu kanıtlamaktadır. 
 
Geçmişten Günümüze Verimli Topraklar 
 
Dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilinen Amasyalı Strabon, Roma Dönemindeki adı Phanaroi olan Erbaa coğrafyasını ve bitki örtüsü hakkında şunları yazar: 
 
"Sidene ve Themiskrya Pharnika'ya sınır oluşturur. Bu bölgelerin yukarısında Pontus'un en iyi bölümü olan Phanaroia uzanır çünkü; 
 
Erbaa Narince Bağ Yaprağının Özellikleri Nelerdir?
 
Erbaa ilçesinde çok eskinden bu yana Narince üzüm çeşidine ait asmalardan salamuralık asma yaprağı ticareti yapılmaktadır. Bu böl-gede yetişen ve salamura olarak değerlendirilen asma yaprağının en önemli özelliği, yöre ekolojisinin kattığı fiziksel ve kimyasal üs-tün özellikler ile kısa sürede piş-mesidir. 
 
Bununla birlikte Narince üzüm çeşidi ülkemizin en kaliteli beyaz şaraplık çeşitlerindendir. Yaprakları ise, ülkemizin en kaliteli ve en fazla üretilen salamuralık asma yaprakları çeşidi arasındadır. 
 
Tokat Bölgesi'nde salamuralık asma yaprağının en fazla üretildiği yer Erbaa ilçesidir. Bu da bölgenin yurt içi ve yurt dışı tarım sektöründe öne çıkmasına olanak vermektedir. 
 
Geçmişten Günümüze Verimli Toprakların Yurdu: Erbaa
 
Erbaa ve Erbaa Ovası
Phanaroia bölgesinde zeytin yetişir, kaliteli şarap elde edilir ve bazı başka faydalar sağlar." Erbaa'nın mikroklima iklimi özelliği Strabon'un görüşlerini doğrulamaktadır. Ilıman Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Erbaa, düşük rakımı ile Tokat'ın diğer ilçelerinden ayrılır. 
 
Bu durum, bağların daha önce uyanmasına ve daha uzun süre yaprak hasadı yapılmasına olanak tanımaktadır. Erbaa'da her türlü sebze ve meyvenin yetişmesi, organik tarım ve seracılık alanında gelişmeler ve "Erbaa Üzüm Yaprağı"mn bir marka haline gelmesini sağlamıştır. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler