Yakakent mantısı...

Yakakent mantısı...

Yakakent Mantısı hangi ilimize aittir? Yakakent Mantısı hangi yöresel mutfağımızda en çok yapılan mantı çeşitleri arasındadır? peki evinizde Yakakent Mantısı yaptınız mı?

Yakakent Mantısı Nasıl Yapılır?
 
Yakakent Mantısı nedir? Yakakent Mantısı nasıl yapılır? Yakakent Mantısı hangi ilimize aittir? Yakakent Mantısı hangi yöresel mutfağımızda en çok yapılan mantı çeşitleri arasındadır? peki bu güne kadar evinizde Yakakent Mantısı yaptınızmı?
 
İşte sizlere en farklı mantı çeşitlerinden Yakakent Mantısı tarifi...
 
Samsun mutfağının coğrafi işaret tescilli lezzeti "Yakakent mantısı", damak tadına önem verenlerin tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor.
 
En farklı yöresel mutfaklarımızdan Samsun'un 15 coğrafi işaretli ürününden biri olan Yakakent mantısı, bükülme şekli ve ceviz ile servis edilmesiyle diğer mantılar arasında kendine ayrı bir yer ediniyor.
 
Yakakent Belediyesinin müracaatıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan geçen yıl coğrafi işaret ve tescili yemeklerimizden Yakakent mantısı, kentin geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor.Un, tuz, yumurta ve su karışımıyla elde edilen mantı hamuru kadınlarca "beze" adı verilen parçalara ayrılarak bir süre dinlendiriliyor. 
 
Oklava ile açılarak yaprak haline getirilen hamur, daha sonra şeritler kesilip kare parçalar elde ediliyor.Soğan, kıyma ve baharatlarla yoğrularak elde edilen karışım, parçaların içine konularak Yakakent mantısına özgü iki ucu birleştirilerek üçgen şeklinde kapatılıyor.
 
Hazırlanan mantı, kaynamış tuzlu suda haşlanıyor. Ardından müşterilerin zevkine göre sarımsaklı yoğurt ile domates soslu veya üzerine serpilen ceviz ve eritilmiş tereyağıyla servis ediliyor.
 
İlçede doğal ürünlerle yöresel lezzetler sunan restoranı bulunan Nigar Kullukçu, coğrafi işaret alındıktan sonra kendisinin de "Nigar abla mantısı" adıyla patent aldığını söyledi.
 
Yakakent mantısının uzun yıllar evlerde yapıldığını, hiçbir yerde satılmadığını anlatan Kullukçu, en iyi hamur işi tariflerimizden "Yakakent mantısı denilince, cevizli ve yoğurtlu olarak ayrılır. Çoğu yerde bilinmez cevizli mantı. 
 
10 yıl Yakakent'te kıyafet işiyle uğraşırken birdenbire yemek sektöründe buldum kendimi." dedi. Sektörde 10 yıldır hizmet sunduğunu belirten Kullukçu, "Çok memnunum yemek sektöründe olmaktan. 
 
Samsun, Sinop, Amasya ve ilçelerden insanlar geliyor, tadıyorlar ve bizi tercih ediyorlar. Yakakent mantısının her şeyi organik olduğu için coğrafi işaret ve patenti alındı." ifadesini kullandı.
 
İlçede müzik öğretmenliği yapan Cemil Ceylan da Yakakent mantısının diğer mantılardan farklı olduğunu vurgulayarak, henüz tatmamış olanlara mutlaka denemelerini tavsiye etti.
 
Yakakent Mantısı Nasıl Yapılır?
Başka bir kaynak olan samsun kültür portalından aldığımız tarife göre:
 
Yakakent Mantısı nasıl yapılır?
 
Yakakent Mantısı yöre adı ile özdeşleşmiş soslu bir yemek çeşididir.
 
Yakakent Mantısı Malzemeleri Nelerdir?
 
Hamur Malzemeleri;
 
*     800 Gr Un,
*     Bir Tutam Tuz,
*     2 Adet Yumurta,
*     *     Alabildiğince Su.
 
Yakakent Mantısı İç Malzemeleri;
 
*     500 Gr Siniri Alınmış Dana Kıyma,
*     2 Adet Orta Boy Soğan,
*     Bir Tutam Karabiber,
*     Bir Tutam Tuz
 
Yakakent Mantısı Hamurun Hazırlanması
 
Yakakent Mantısı Nasıl Yapılır?
Hamur malzemeleri orta sertlikte hamur elde edilene kadar elle yoğrulmalıdır. 
 
Yoğrulan hamurdan orta büyüklükte yuvarlak bezeler hazırlanıp bir kaba konulup üzerlerine bir havlu / bez örtülerek yaklaşık 15 - 20 dakika oda sıcaklığında dinlenmeye bırakılmalıdır. 
 
İç Malzemesinin Hazırlanması
 
Siniri alınmış 500 gr dana kıyması içine 2 adet orta boy soğan ince ince doğranır, bir tutam karabiber ve bir tutam tuz ilave edilerek harç elle iyice karışıncaya kadar yoğrulmalıdır.
 
En İyi Mantı Çeşitlerinden Yakakent Mantısı Nasıl Yapılır?
 
Hamur bezelerinin dinlenme işleminden sonra bezeler 1,5 - 2 milimetre kalınlıkta ve yaklaşık 50 santimetre çapında açılır.
 
Hamur açma işleminde, hamurun zemine yapışmaması için ihtiyaca uygun miktarda un serpilir.
 
Açılan hamurlar 3 - 4 cm lik kare formuna benzer şekilde kesilir.
 
Kesilen hamurların içerisine hazırlanan içten fındık tanesi kadar yerleştirilir.
 
Bu şekilde hazırlanan iç malzemeli hamurlar karşılıklı iki kenarları birleştirilerek muska şeklinde katlanarak iki kenarı baş ve işaret parmakları arasında hafifçe sıkıştırılır.
 
İç malzemesi koyularak katlanan hamurlar, un serpilmiş geniş bir tepsinin içerisinde tüm bezelerin işlemleri bitene kadar bekletilir.
 
Mantı yaklaşık 2 litre su içerisinde ve hızlı ateşte pişirilir.
 
Pişirme esnasında üste çıkan mantıların kabın kenarından ileriye doğru tahta kaşığın tersi ile hafifçe ortaya doğru itilmesi gerekir.
 
Bu sayede mantıların eşit oranda pişmesi sağlanır.
 
Ayrıca ürünün yapışmaması için suya bir çay bardağı sıvı yağ konulabilir.
 
Kaynama sırasında köpüğün gitmesi gereklidir.
 
Yakakent Mantısı Nasıl Yapılır?
Yaklaşık olarak 15 - 18 dk pişirme süresi yeterlidir.
 
Pişen mantılar ateşten alınarak 3 - 4 su bardağı su ilave edilip kevgir ile hafifçe karıştırıldıktan sonra süzülmelidir.
 
Yakakent Mantısı’nı isterseniz yoğurtlu ve cevizli olarak yapabilirsiniz.
 
En İyi Mantı Çeşitlerinden Yakakent Yoğurtlu Mantı
 
Pişen mantının üzerine, süzme yoğurt ve tuzla ezilen birkaç diş sarımsak karışımından elde edilen yoğurtlu sos dökülür.
 
Daha sonra eritilmiş tereyağı ile sunum yapılır.
 
En İyi Mantı Çeşitlerinden Yakakent Cevizli Mantı
 
Geniş bir tepsi ya da tabak hafifçe yağlanır ve tabanına ince olarak dövülmüş ceviz serpilir, üzeine mantılar sığ bir şekilde dökülür.
 
Önceden eritilmiş tereyağı mantıların üzerinde gezdirilir ve en üste ince dövülmüş ceviz serpilerek sunum yapılır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler