Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuz Nedir? Karpuzun Faydaları Nelerdir? Karpuzun Besin Değerleri Nelerdir? Karpuz hangi besinleri içerir? sağlıklı meyve Karpuzun bağışıklık sistemimize faydası varmı..

Karpuzun Faydaları Nelerdir?
 
Yaz ayları geldi. Sıcaklar başladı ve önümüzdeki sıcak yaz günlerinde bizi bekliyor. Türk milletinde ve Türk mutfak kültüründe ki alışkanlıklarda biri de hadi gel karpuz keselim alışkanlığı. Yanına da bazen beyaz peynir ve .... Daha neler?
 
Karpuz Nedir? Karpuzun Faydaları Nelerdir? Karpuzun Besin Değerleri Nelerdir? Karpuz hangi besinleri içerir? sağlıklı meyve Karpuzun bağışıklık sistemimize faydası varmıdır? Karpuzun Kalori değerlerini biliyormusunuz? 
 
Karpuz nasıl seçilir? Bal gibi tatlı ve iyi karpuz nasıl anlaşılır? Hiç bilmediğiniz sıra dışı karpuz seçme yöntemlerini sizler için paylaşıyoruz. İşte, resimli anlatımıyla karpuz seçme yöntemleri nelerdir?
 
Karpuz seçerken dikkat etmeniz gereken ilk nokta alt kısmının sarı olup olmamasıdır. Karpuzun büyüme aşamasında yere değdiği bölgeye mutlaka bakın. Alt bölge ne kadar sarıysa karpuz o kadar olgunlaşmış ve lezzetlidir.
 
Karpuzun üzerinde oluşan kahverengi noktalar örümcek ağına benzer bir görünümdedir. Bu çatlaklar, karpuzun büyürken arılar tarafından ziyaret edildiğini gösterir. Karpuzun üzerindeki kahverengi noktalar ne kadar çoksa, lezzeti de o kadar yüksektir.
 
Eski zamanlarda karpuz ne kadar büyükse, lezzeti de o kadar çoktur düşüncesi vardı. Fakat günümüzde meyvelerin olgun görünmesi için farklı ilaçlar kullanıldığını ve hormonal bozukluklara yol açtığını biliyoruz. Bu nedenle karpuzun çok küçük ve çok büyük olmamasına özen gösterin. Ayrıca boyutuna göre uygun ağırlıkta olması da oldukça önemlidir.
 
Karpuzun sapı da lezzeti hakkında bilgi veren detaylardan biridir. Karpuzun sapı yeşilse, erken toplandığını gösterir. Bu nedenle sapı kuruyan karpuzlar daha olgun ve tatlıdır.
 
Karpuzlarında cinsiyeti var. Çiftçiler karpuzları topladıktan sonra cinsiyetlerine göre ayırıyormuş. Peki, karpuzun cinsiyeti nasıl anlaşılır? Uzun ve oval bir görünüme sahip olan karpuzlar erkektir ve diğer çeşitlere göre daha sulu oldukları bilinir. Dişi karpuzlar için daha kısa ve yuvarlak bir görünüme sahiptir. Dişi karpuzlar, erkek karpuzlara göre daha tatlı olurlar.
 
Ferahlatıcı Meyve Karpuzun Faydaları Nelerdir Biliyormusunuz? 
 
Göz sağlığı için son derece faydalı olan karpuz, aynı zamanda bağışıklık sistemine olan yararı nedeniyle her yaştan insanın, mevsiminde mutlaka tüketmesi gereken bir meyvedir.  Astım hastalığı olanların düzenli karpuz tüketmeleri sonucunda astım ataklarının azaldığı görülmektedir.
 
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ile mide ve bağırsak sorunlarının önüne geçerken, kuvvetli bir idrar söktürücü olması nedeniyle de vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Ayrıca böbrek sağlığı için de oldukça değerlidir.
 
Karpuzun özellikle çok tüketildiğinde kilo verdirici özelliği, yağ hücreleri içinde yağın birikmesine engel olmasından kaynaklanmaktadır.
 
İçeriğindeki fazlaca elektrolit sayesinde, merkezi sinir sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Spordan sonra oluşan kas ağrılarını hafifletir. Kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolü düşürür. Bu sayede kalp-damar hastalıklarının önüne geçer.
 
Karpuzun faydaları hakkında kabaca bilgi verdikten sonra şu şekilde sıralayabiliriz;
 
Yüzde 92’si su olan karpuz vücudun nem dengesini sağlama açısından en önemli meyvelerden biridir. Vücut su ihtiyacını karşıladığında ve nem dengesini sağladığından kendini daha zinde ve sağlıklı hissetmektedir.
 
Kalori açısından en düşük olan meyvelerden birisidir. Bu nedenle diyet yapanlar ve kilosunu kontrol altında tutmaya çalışanlar diledikleri kadar yiyebilirler.
İçerisinde; A, B1, B5, B6 ve C vitaminleri ile potasyum ve magnezyum bulunmaktadır.
 
Tıpkı domates, greyfurt ve diğer kırmızı meyveler gibi likopen açısından zengin bir meyvedir. Likopen güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar ise vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
 
Kalp ve damar sağlığı için faydalıdır. Kan basıncını dengeler.
 
Kötü kolesterol seviyesini azaltarak kalp krizi riskini azaltır.
 
C vitamini açısından zengin olan meyve bağışıklık sistemini güçlendirir.
 
Beyin sağlığı için faydalıdır. Yaşlılığa bağlı bunamayı geciktirir, alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
 
Gözlerin daha sağlıklı ve parlak olmasının yanında, bazı göz hastalıklarına karşı da koruma sağlar. Retina pigmentlerinin üretilmesine yardımcı olur. Beta karoten açısından zengin olduğundan gece körlüğüne iyi gelir.
 
Potasyum içeriği sayesinde sinir sistemi dokularını besler.
 
Uykusuzluk sorununa iyi gelir.
 
İdrar yollarında oluşan enfeksiyonu önler.
 
Çok yüksek oranda su içerdiğinden böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar.
 
Karaciğer ve ciltte oluşan yağ bezlerini engeller.
 
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Serotonin hormonu salınımını artıran karpuz kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar ve bu özelliği sayesinde depresyona girilmesini önler.
 
Kas ağrılarını hafiflettiği yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde tespit edilmiştir. Bu nedenle egzersiz ve spor yapan kişilerin yaptıkları çalışmadan sonra karpuz yemeleri veya suyunu içmeleri önerilir. Sitrülin adındaki maddeden dolayı egzersiz dayanıklılığını ve performansı artırır.
 
Saçların ve cildin sağlığı için çok faydalıdır. C vitamini cildin daha yumuşak ve canlı olmasını sağlar. Yine içeriğinde bulunan A vitamini de cildin daha sağlıklı olmasını sağlar. Yüksek oranda su içermesi de cildin ve saçın nem dengesini sağlama açısından önemlidir.
 
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
 
Karpuzun Besin Değerleri Nelerdir?
 
100 gram karpuz yaklaşık olarak aşağıdakileri içerir:
 
*     Su: 91,45 g
*     Enerji: 30 Kcal
*     Karbonhidratlar: 7.6 g
*     Protein: 0.6 g
*     Toplam yağ: 0,15 g
*     Kolesterol: 0 mg
*     Diyet lifi: 0,4 g
*     Folat: 3 µg
*     Niasin: 0.178 mg
*     Pantotenik asit: 0.221 mg
*     Piridoksin: 0,045 mg
*     Tiamin: 0,033 mg
*     A vitamini: 569 IU
*     C vitamini: 8,1 mg
*     E vitamini: 0.05 mg
*     B6 Vitamini: 0,1 mg
*     Sodyum: 1 mg
*     Potasyum: 112 mg
*     Kalsiyum: 7 mg
*     Bakır: 42 µg
*     Demir: 0,24 mg
*     Magnezyum: 10 mg
*     Manganez: 0,038 mg
*     Çinko: 0.10 mg
*     Karoten-alfa: 303 µg
*     Kripto-ksantin-beta: 78 µg
*     Lutein-zeaksantin: 8 µg
*     Likopen: 4532 µg
*     Sitrülin: 250 mg
 
Karpuz Nedir?
 
Karpuz, Güney Afrika'ya özgü asma benzeri bir çiçekli bitkide yetişen bir meyvedir. Kökleri başlangıçta kazık kök olup daha sonra saçak kök şeklinde olan, gövdesi tüylü ve 3-4 metre uzayabilen serinletici bir yaz sebzesidir. Çoğu insanın bir meyve olarak bilmesine rağmen, meyvesi yenen bir sebzedir. Tek yıllık otsu bir bitkidir. Mısır’ın Nil Nehri Vadisi’nde ve nihayetinde Çin’de yaklaşık 1000 yıl önce ekilmiştir.
 
Karpuzun Faydaları Nelerdir?


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler