Hicaz Narı Nedir?

Hicaz Narı Nedir?

Hicaz Narı kaç liradan satılıyor? Kaç nereye satılıyor? Hicaz Narı toplam ne kadar hasar ediliyor? Nasıl yetiştirilir? Hicaz Narı nın özellikleri nelerdir? Nar yetiştiriciliği yapılacak...

Hicaz Narı Nedir?
 
Yılın ilk Hicaz Narı hasadı Mersin’in Silifke ilçesinde yapıldı. Üretici Cem Ergül’e ait 45 dönümlük bahçeden ilk hasadı yapılan Hicaz Narı'nın kilosu dalında 4 liradan satıldı.
 
Dikim yaptığı ilk yıl ürün almaya başladığını belirten Ergül, bu yıl 60 tona yakın rekolte elde edeceğini söyledi.
 
Narın kilosu dalında 4 liradan satılırken Türkiye’de iç piyasa ve talep olursa yurtdışına ihraç edilmek üzere işleme ve paketleme tesisine gönderildiğini belirten Ergül, sezon sonunda ise meyve suluk narın 1 liradan satıldığını ifade etti.
 
Tüccarların ekip halinde gelerek dalında satılan narları topladıklarını belirten Ergül, “Narları ilk olarak işleme ve paketlemeye götürüyoruz, ardından talebe göre konteynırlarla yurt dışına ihracını gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
 
Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun ise bu yıl bin 500 dönüm araziden 2 bin tonun üzerinde Hicaz Narı hasadının yapılmasını beklediklerini ifade ederek, ilçenin ova kesimlerinde narenciyeye alternatif olarak üretimi yapılan hicaz narının erken hasat edildiğini söyledi. 
 
Hicaz Narı kaç liradan satılıyor? Hicaz Narı kaç nereye satılıyor? Hicaz Narı toplam ne kadar hasar ediliyor?
 
Doygun, ihracatçıların da bölgeye gelerek dalında satılan narları topladıklarını ifade ederek, topraktan tabağa “Narları ilk olarak işleme ve paketlemeye götürüyoruz, ardından talebe göre konteynırlarla yurt dışına ihracını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
 
Tüccar Nail Turan Bobuş ise, “45 dönüm arazide Hicaz Nar hasadının ilkini gerçekleştirdik. Bu narın erkenci olması ile birlikte bölgemizde dikimi yoğunlaştı. 60 ton ürün bekliyoruz. Ürünlerimizi Rusya ve Ukrayna’ya ihraç ediyoruz. Tarsus’taki fabrikamızda paketleme ve işlemesini gerçekleştiriyoruz. 
 
Kilosu şu an dalında 4 liradan gidiyor. Paketlemeye aldığımızda fiyat yükseliyor. 6.5 ila 7 lira arasında değişen fiyatla satıyoruz” dedi.
 
Hicaz Narı nedir? Hicaz Narı nasıl yetiştirilir? Hicaz Narı nın özellikleri nelerdir? 
 
Hicaz narı, ülkemizde yıllardır yetiştirilen geleneksel bir meyvedir. Son yıllarda hicaz narı Avrupa ülkelerinin aradığı bir meyve türü olmuştur. Arap ülkeleri, narı kutsal bir meyve olarak gördüklerinden ve meyvesinin serinletici bir etkiye sahip olmasından dolayı büyük bir ilgi göstermektedirler. Avrupa ülkeleri ise narı, egzotik bir meyve olarak nitelemektedir.
 
Hicaz narı meyve kabuk rengi koyu kırmızı, dane rengi ise bordoya yakın kırmızıdır, mayhoş ve sert çekirdekli danelere sahiptir. Çok verimlidir, ekildikten sonraki yıl üstünde meyve oluşur. 2’nci yıl 3-5 kg arası, 3’ncü yıldan itibaren 15- 20 kg arası, 4’üncü yıl 30 kg, 5’inci yıldan itibaren 60 kg ve yukarısı ve tam yetişkin ağaçtan 150 – 200 kg arası meyve alınabilir. Bir adet nar meyvesi 800 gr ile 1200 gr arası gelmektedir. Yapılan sulama, gübreleme ve budama meyve büyüklüğüne ve verime etkilidir.
 
Nar yetiştiriciliği yapılacak bölgelerde, yazları uzun ve sıcak, kışların ise ılık ve yağışlı olması gerekir. Nar bitkisi ülkemizde genellikle nisan, mayıs ayı gibi çiçek açar ve haziran ayına kadar devam eder. Kışları -15°C soğuklara kadar dayanır ve geç çiçek açmasından dolayı ilkbahar geç donlarından etkilenmez. Nar, Antep fıstığı ile birlikte, çok kurak karasal iklime en dayanıklı kültür bitkisi olarak bilinmektedir. 
 
Nar toprak seçmez ve tuzluluğa dayanıklıdır Nar bitkisi derin, drenajı iyi, alüviyal topraklar, kumlu, kireçli, alkali ve yavaş drene olan topraklarda yetişir.
 
Nar ağacı yüksek kuraklıklara dayanabilir ancak yeterli su verildiğinde ağaç kuvvetli gelişir ve bol ürün verir. Ülkemizde nar isteği iklim koşullarına birinci olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi daha sonra Akdeniz ve Ege Bölgeleri gelmektedir.
 
Nar bahçeleri dikim şeklinize ve bakımınıza göre erken verime geçer. Sık dikimler çiftçinin lehinedir, çünkü tarlalarımız biz çiftçilerin fabrikalarıdır. Bildiğiniz gibi suya, gübreye para ödüyoruz ama güneş ışığı parasızdır, ışık bitkinin en önemli ihtiyacıdır. Dikim yaptığımızda, sık dikildiğinde ilk 5 yıl çok ürün alır hemde çabuk kara geçeriz.
 
Örnek olarak; 3 yaşında 10 dekar nar bahçesinde 2*3 dikimle toplam 1670 ağaç olur ağaç başına 20 kg ürün alınacağı varsayıldığında, ortalama 33.400 kg meyve alırız. 5*5 dikimle 10 dekarda 400 ağaç olur ve ortalama 8.000 kg meyve alırız. Aradaki fark 25.400 kg yapar ve 1 kg nar 1 YTL ise 25.400 YTL yanlış dikimden zararımız olur. İleriki yıllarda ağaç araları daralırsa seyreltilecek ağaçlarla yeni nar parselleri kurabilirsiniz ve yeniden fidan almanıza gerek kalmaz. Ayrıca seyreltilip yeniden dikilen ağaçlar dikim senesinin ardından yeniden meyve vermeye başlar.Önerimiz 3*4 dikim bir dekara 84 ağaç formuludur..
 
Ayrıca hicaz narı depolama şartlarına çok uygundur. Meyve kesildikten sonra polipropilen torbalar içerisinde soğuk havada sekiz ay kadar muhafaza edilebilmektedir. Soğuk hava deposundan çıktıktan sonra bile dalındaki tazeliğini uzun süre koruyabilmektedir. Akdeniz Bölgesinde birçok nar işleme tesisi kurulmuştur. Birinci kalite nar ihracatçılar tarafından kesilip Avrupa ülkelerine gönderilmektedir, ikinci kalite nar meyveleri de çekirdeğinden ayrılıp nar suyu ve nar ekşisi yapılıp pazarlanmaktadır.
 
Narın Faydaları Nelerdir?
 
Antioksidandır
*  Yüksek dozda poliferolik bileşikler, tanen ve antosiyonin içerir.
*  Kanserden ve kronik dejeneretif hastalıklardan (yaşlılık ve kaza sonrasında oluşan tramvalar) korur.
*  C vitamini açısından oldukça zengindir.
*  Enerji verir, yorgunluğu giderir.
*  Cilt ve prostat kanserini önleyici etkiler gösterir.
*  Kalbi korur.
*  Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*  Demir ve potasyum yönünden oldukça zengindir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler