Enginar Çeşitleri Nelerdir?

Enginar Çeşitleri Nelerdir?

Enginar çeşitlerinden bayrampaşa enginarı, yerli enginar, sakız enginarı, bebek enginar, ispanyol enginarı, hibrit enginar. enginar ile yapılabilecek yemekleri ve enginar türleri nelerdir, enginarın özellikleri..

Enginar, yetiştiği yere, yetiştiği iklime ve hasat zamanına göre farklı isimler alır. İşte en sık karşılaştığımız enginar çeşitleri:
 
Enginar Çeşitlerinden "Bayrampaşa Enginarı"
 
Bayrampaşa enginarı genellikle Marmara’ da ve Bursa’ da yetiştirilir. Bayrampaşa enginarı oldukça iri bir enginar çeşididir.
 
Türkiyede enginar çeşitlerinden çeşitleri nelerdir dediğimizde Bayrampaşa enginarı İstanbul’ un çanak enginarı olarak da bilinir. Geniş bir çiçek tablası ve iri bir çanağı vardır. Bu enginarın yaprakları yenmez. Bu tür enginar hem sofralık hem konservelik olarak kullanılmaya uygundur. Bayrampaşa enginarı mayıs ve temmuz ayları arasında hasat edilir. İri çanağı ile dolmalık olarak da kullanılabilir. 
 
Enginar Çeşitlerinden "Yerli Enginar
 
Bu enginar çeşidi Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Yaprakları parçalı olup, başlar küçük ve basıktır. Yerli enginarın bitkileri verime geç yatar.
 
Enginar Çeşitlerinden "Sakız Enginarı"
 
Sakız enginarı genellikle Ege Bölgesi’ nde yetişir. Urla ile özdeşleşmiştir ve genellikle Urla sakız enginarı adıyla bilinir. İçinin beyaz olmasından dolayı sakız enginarı ismini almıştır. Bu enginar cinsi daha küçük ebatlıdır. Bu enginar cinsinin yaprakları da yenebilir. Sakız enginarı konserveden daha çok taze tüketime daha uygundur. Bu enginar ise kasım ayı ile nisan ayı arasında hasat edilir. 
 
Enginar Çeşitlerinden "Bebek Enginar"
 
Bebek enginar adı üzerinde oldukça küçük bir enginar çeşididir. Enginarın kalbi olarak da adlandırılan bu enginar çeşidi oldukça küçüktür ve yaprakları ile birlikte yemek için uygundur. Boyutu genellikle 5 ile 7 santimetre arasındadır. Enginarlar henüz tam olgunlaşmadan hasat edildiğinde bebek enginar hasadı yapılmış olur. Bu enginarın yaprakları yumuşak ve besleyicidir. Genelde yaprakları ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
 
Enginar Çeşitlerinden "İspanyol Enginarı"
 
Bu enginar türü yaz mevsiminde yetişir ve hasat edilir. İspanyol enginarının kendine has bir şekli vardır. Küçük boyutludur ve kenarları tırtıklıdır. Sarı, yeşil ve beyaz renklerde bulanabilir. Görece daha yumuşak ve kolay pişen bir enginar çeşididir. 6 santimetre ile 7 santimetre çapları arasına geldiğinde pişirilmeye hazırdır.
 
Enginar Türlerinden "Hibrit Enginar"
 
Hibrit enginar içerisinde birkaç enginar çeşidinin özellikleri nelerdir dediğimizde en verimli bir enginardır. Hızlı büyüyen bu enginar çeşidinde 3 ile 4 ay içerisinde ürün alınabilir. Çanağı geniştir ancak içi küçüktür. Kalın bir sapı vardır. Yemeklik olarak kullanılabilir. 
 
Enginar İle Yapılabilecek Yemekler Nelerdir?
 
Enginar oldukça lezzetli bir üründür. Enginar ile pek çok yemek yapılabilir. Güzel tarifler ile yapılan enginar yemeklerini çocuklar bile çok sevecektir. İşte enginar ile yapabileceğiniz en lezzetli tarifler:
 
Gelenesel Türk mutfağında Zeytinyağlılardan ve Enginar Yemeklerinden "Zeytinyağlı Enginar"
 
Zeytinyağlı enginar çanak enginar ile yapılan bir tariftir. Enginar çanağının içerisine çeşitli garnitürlerin koyulması ile yapılır. Bol limonlu ve zeytinyağlı bir tariftir. Burada enginar çanağının derin ve geniş olması oldukça önemlidir fakat sakız enginarı ile daha bir lezzetlidir. Bu yemek için temizlenmiş ve hazırlanmış enginar çanaklarını Saniye Anne ayrıcalığı ile sitemizden satın alabilirsiniz.
 
Enginar Yemeklerinden "Enginar Salatası"
 
Enginar salatası için enginarlar önce haşlanır sonrasında salata malzemeleri ve soslarla lezzetlendirilerek sunulur. Enginar salatası için kullanılan enginarların haşlanmaya uygun yumuşak enginarlar olması gereklidir. Bebek enginarlar da enginar salatasında bütün olarak kullanılarak salatalarınıza hem görsellik hem lezzet katabilir.
 
Enginar Yemeklerinden "Enginar Çorbası"
 
Enginar çorbası da haşlanmaya uygun enginarla yapılması daha uygun olan bir enginar yemeğidir. Enginar çorbasında kullanılan enginarların yaprakları ile yenilebilir olması daha uygun olacaktır. Enginar çorbası vitamin değerleri yüksek oldukça sağlıklı ve lezzetli bir çorbadır. İftar sofralarınızda iyi ve sıcak bir başlangıç için enginar çorbasını tercih edebilirsiniz.
 
Enginar Yemeklerinden "Baklalı Enginar "
 
Baklalı enginar da tıpkı zeytinyağlı enginar dolması gibi enginar çanağı ile yapılan bir tariftir. Hazırlanmış ve ayıklanmış enginar çanakları içerisine bakla doldurulması ile yapılır. İçerisinde bolca limon ve portakal suyu kullanıldığı için C vitamini bakımından oldukça zengin bir tariftir.
 
Enginar Yemeklerinden "Enginar Kalbi Salatası"
 
Bebek enginar olarak bilinen enginarlar bu salata için kullanılmaya uygundur. Eğer bebek enginar bulamıyorsanız normal enginarın iç kısmını da bu salata için kullanabilirsiniz. Pratik hazırlanan oldukça sağlıklı bir salatadır.
 
Enginar ile ilgili en çok sorulan sorulardan enginar yemek çeşitleri, enginar salataları, enginar yemekleri ....
 
* Enginar Sapı
* Enginar Suyu
* Enginar Çiçeği
* Enginar Nasıl Temizlenir
* Enginar Üretimi
* Enginar Nasıl Pişer
* Bezelyeli Enginar Yemeği
* Düdüklüde Enginar
* Enginar Nasıl Haşlanır
* Bebeklere Enginar
* Konserve Enginar
* Enginar Kapsülü
* Terbiyeli Enginar Yemeği
* Patatesli Enginar Yemeği
* Patatesli Enginar
* Zeytinyağlı Enginar Yemeği
* Enginar Sapı Yemeği
* Enginar Yaprağı Dolması
* Hamilelikte Enginar
* Fırında Enginar
* Kıymalı Enginar Dolması
* Enginar Yaprağı Çayı
* Taze Enginar
* Enginar Haşlama
* Enginar Temizleme
* Baklalı Enginar
* Enginar Yaprağı
* Çanak Enginar
* Enginar Garnitürlü
* Enginar Kalbi
 
Enginarın özellikleri nelerdir?
 
Enginar, yılın her mevsimi ekilebilen sebzelerden biridir. Bunun yanında Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde Ekim- Kasım aylarında ekilebilirken; Marmara Bölgesi’nde Nisan- Mayıs aylarında ekilmesi daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Temelde bir çiçeğin tomurcuğu olan enginar, çiçek kısmının alt tabanının keşfedilmesiyle ünlenmiştir. Etli ve lezzetli olan bu bölgesi için yetiştirilmekte, piyasaya sürülmektedir.
 
Çiçek henüz kendini göstermeden tüylü kısım ortaya çıkınca, tabla sertleşince enginar hasat edilir. Bu süreçte geç kalınırsa enginar çiçek açar ve o dakika sonrasında bitki tüketilmez. En eski enginarlara göz atıldığında temelde kenger adı verilen yabani tür dikkat çekmektedir. Bir nevi deve dikenini andıran bitki 15. ve 16. yüzyıldan itibaren tüketilmektedir.
 
Oldukça köklü bir geçmişi olan enginar, ilk kez Etiyopya’da üretilmiştir. Daha sonra Mısır’a yayılan besin, Avrupa’ya da Mısır aracılığıyla taşınmıştır. Bilhassa Avrupa’da en çok tüketilen sebzelerden biri olan enginar, dünya mutfaklarında eşsiz tatlarla bir araya gelmektedir. 16.yüzyıl civarında Avrupa’da soylu bitki olarak kabul edilen enginar, yalnızca kraliyet mensubu olan kişiler tarafından tüketilebilmektedir. Zaman içinde hemen herkes tarafından yenen bitki bugün pek çok insanın şifa kaynağı olmaktadır.
 
Bilim dünyasında Cynara Scolymus olarak bilinen enginar, lifli yapısı ve vitaminli içeriği ile pek çok insanın sağlıklı kalmak için tükettiği besinler arasındadır. Kimilerine göre tadı ve kokusu ile rahatsız edici olsa da yapılışına bağlı olarak kokusunu da tadını da bastırabilmek mümkündür.
 
Rahat bir yetiştirilişi olan enginarın evlerinizin bahçesinde uygun koşullarda dilediğiniz verime ulaşabilmesi mümkündür. Yetiştirilme koşullarına bağlı kalındığında enginarın besleyici ve kaliteli şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler