Humus Nohutun En Lezzetli Hallerinden Biri...

Humus Nohutun En Lezzetli Hallerinden Biri...

Kime ait olduğu tartışması bir kenara bırakılırsa bu leziz yemek aslında herkesin kendi kültürüne ve sofrasına rahatlıkla uyarlana 'bilir. Eskiden dibeklerde dövülerek tamamen pürüz..

Kime ait olduğu tartışması bir kenara bırakılırsa bu leziz yemek aslında herkesin kendi kültürüne ve sofrasına rahatlıkla uyarlanabilir. Eskiden dibeklerde dövülerek tamamen pürüzsüz hazırlanan humusu, benim gibi biraz pütürlü de haHumus Nohutun En Lezzetli Hallerinden Biri... 
Tolunay Sandıkcıoğlu
 
Humusu sevenler farklı şekillerde tüketiyor; kimi pastırma, sucuk, kıyma gibi et türevi yiyeceklerle kimi de bizim gibi yeşilliklerle...
 
Binlerce yıldır insanoğlunun beslenmesinde yeri olan nohut, Osmanlı Mutfağında da sevilerek tüketiliyordu. Nohutlu pilavlar, çorbalar olduğu kadar çeşitli sebze yemeklerine de katılırdı. 
 
Nohutla ilgili Fatih'in sadrazamı Mahmud Paşa'ya atfedilen ilginç bir anekdot da var. Konağına çağırdığı misafirlere nohutlu pilav ikram eden sadrazam, cömertliğini göstermek için pilava nohut şeklinde biçimlendirilmiş altınlar da kattırırmış.
 
Humus bugün ortadoğu mutfağı denince ilk akla gelenlerden, İsrail ile Lübnan arasında kime ait olduğu konusunda ciddi gerilimler yaşandı. 
 
Kime ait olduğu tartışması bir kenara bırakılırsa bu leziz yemek aslında herkesin kendi kültürüne ve sofrasına rahatlıkla uyarlanabilir. Eskiden dibeklerde dövülerek tamamen pürüzsüz hazırlanan humusu, benim gibi biraz pütürlü de hazırlayabilirsiniz. Keyfinize kalmış...
 
Humusun yapımı ise çok basit: İyice haşladığınız nohutları azıcık haşlama suyuyla birlikte blenderdan geçirin. İçine damak tadınıza göre tahin, zeytinyağı, limon suyu, kimyon, sarımsak, tuz ve nar ekşisi ekleyin. Humusun yağı ve ekşisi bol olursa daha lezzetli oluyor bence. 
 
Belli bir ölçü vermem çok zor, çünkü ben genelde bu tür şeyleri azıcık ondan azıcık bundan koyup takarak yaparım. Bana güzel gelen noktada ise servis ederim. Afiyet, şifa olsun.
 
Not:
Sayın Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın sosyal ağından alıntıdır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler