Rize'de Çay'a Rakip Geliyor

Rize'de Çay'a Rakip Geliyor

Mantarın her zaman sofralarımızda ayrıcalıklı bir yeri olmuştur. Geleneksel mutfak kültürü nedeniyle dünyada en fazla mantar tüketen Çin, aynı zamanda üretimde açık ara liderdir. Mantar Yetiştiriciliği..

Memleket Partisi İl Başkanı Muhittin Bayrak Yaptığı Yazılı Açıklamada Hazırladıkları Mantar Yetiştiriciği  Projesinden Örnekler Vererek Açıklamalarda  Bulundu.
 
Bayrak yaptığı açıklamada: Dünya genelindeki mantar üretimi; FAO'nun 2019 yılı rakamlarına göre 104.342 bin hektar alanda, 11 milyon 898 bin 399 ton olarak gerçekleşmiştir. Önemli üretici ülkeler sırasıyla; 8.938.814 milyon ton üretim ile Çin, 470 bin ton üretim ile Japonya, 383.960 bin ton ile ABD ve 362.400 bin ton üretim ile Polonya'dır. dedi
 
Ülkemizde Mantar Yetiştiriciliği  Yapmak İçin Kooperatirler Mevcut.
 
Bayrak, Mantar üreticileri ağırlıklı olarak 1163 sayılı Kanun’a istinaden kurulan kooperatifler altında faaliyet göstermekte. Bursa, Samsun, Konya, Kayseri, Antalya, Aydın, Ankara, İzmir’de ise üretim ve pazarlama kooperatifleri bulunuyor.Dedi
 
Rize'de Mantar Uzun Vadeli Tarım Politikamız Olacaktır.
 
Bayrak, Mantarın her zaman sofralarımızda ayrıcalıklı bir yeri olmuştur. Geleneksel mutfak kültürü nedeniyle dünyada en fazla mantar tüketen Çin, aynı zamanda üretimde açık ara liderdir. 
 
İkinci sırayı son 10 yılda üretimde yaptığı büyük atakla 10 kat ilerleme sağlayan İtalya almaktadır. 
 
Bu ülkeler, mantar üretiminde yüksek seviyede mekanizasyon ve otomasyona sahip, ileri teknolojiler kullanan gelişmiş ülkelerdir. Peki, niçin özellikle gelişmiş ülkelerde mantar yetiştiriciliğine bu kadar önem verilmektedir. Önemli nedenlerden biri, gelişmiş ülkelerin uzun vadeli tarım politikalarının altında yatmaktadır. 
 
Küresel ısınma, çevre kirliliği, bilinçsiz kullanım nedeniyle verimli tarım alanlarında meydana gelen azalmaya karşı alternatif üretim yöntemleri aranmaktadır. 
 
Bu açıdan mantar yetiştiriciliği, verimli tarım arazisi gerektirmemesi, üstelik çevresel atıkları kullanarak yiyecek, yem ve gübreye dönüştürebilmesi nedeniyle öne çıkmaktadır. Yani hızla artan nüfusu beslenmek için kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan önemli çevre dostu bir üründür diyerek açıklamalarına şöyle devam etti;
 
Dünyada Mantar Yetiştiriciliği İçin En Uygun İklim Ve En Az Maliyetle Yapılacak Bölge Rize'dir
 
Bayrak, Ülkemiz mantar üretiminde en temel problem maliyettir. Öncelikle yetiştirme ortamı olan kompost büyük fiyatlarla dışarıdan temin edilmekte, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda yeterli bilgiye ulaşılamadığı için doğru ilaçlar kullanılamamaktadır. 
 
Bir de enerji maliyetleri hesaba eklenince durum iyice zorlaşmaktadır. Ama daha da önemlisi yıl boyunca sürekli üretim yapılmasına imkan verecek yani üretimi 10 kat arttırabilecek iklimlendirme veya otomasyon sistemleri kullanımı yaygın değildir. 
 
Bunlara sahip büyük ölçekli entegre işletme sayısı yetersizdir. Bu durum hem verimi, hem de ürün kalitesini doğrudan olumsuz etkilemektedir. Aslında esas problem, ülkemizde mantar üretiminin büyük bir çoğunluğunun, küçük aile tipi işletmeler tarafından yapılmasıdır. 
 
Çünkü yetersiz finansmana sahip bu küçük işletmelerin hiçbiri, yukarıda sıralanan sorunları tek başlarına çözebilecek güce sahip değildir. 
 
Türkiye’de mantar sektöründeki büyümenin devam etmesi ve sektörün sorunlarının çözümü için üreticinin mutlak surette örgütlenmesine ihtiyaç vardır.Bu nedenle öncelikle gönüllü üretici vatandaşlarımızı örgütleyip yöresel mutfaklarımızdan rize tarım müdürlüğü bünyesinde kurslara tabii tutacak yeterli eğitimleri ücretsiz olarak vererek sertifika belgesi verilecektir. dedi
 
Hazineye  Ait Arazileri Üretim Yapmak İsteyen Belgeli Üreticilere 5 Yıl Üretmek Koşuluyla Karşılıksız Olarak Vereceğiz.
 
Kompost, yenebilir bir takım atıkların, ağaç, dal, yaprak parçalarının çürütülmesi, öğütülmesi sonucu elde edilen doğal gübreye deniyor. Çürütmenin genelde olumsuz bir anlamı vardır ama konu kompost olunca çürütmek yeniden yaşatmak demek.Biz kompost gübre yapımı için çay çöpünü kuğlanacagız ve en etkin gübre kalitesini yakalayacağız.
 
Rize'de  Kısmen Zaten Üretiliyor ! Bizim İşimiz Destekler Vererek Bir Dünya Markası Yaratmak
 
Daha önce tarım il müdürlüğü yaptığı çalışmada muradiye belediyesi bünyesinde kayın mantarı üretti aynı zaman Ardeşen ilçemizde ağaç kütüğünde kayın mantarı üretiliyor fakat yeterli bir şekilde sahip çıkılmadığı sahiplendiği için ve destek miktarlarının çok az olması nedeniyle üretim artmamıştır.dedi
 
Üretilen Mantarların Dünya Pazarına Girmesi Marka Olması Bizim Garantimizde Olacak. Çiftçimizin ürettiği mantarları isterlerse devlet tarafından satın alınacak ve pazarlaması devlet eliyle yapılacaktır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler