Bebeklerde Çölyak Hastalığı

Bebeklerde Çölyak Hastalığı

Bebeklerde çölyak hastalığı glüten proteinin sindirilememesi halinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bebeklerde çölyak hastalığı ile sıkça karşılaşılmaktadır. Bebeklerde Çölyak Hastalığı Neden Olur?

 
Bebeklerde çölyak hastalığı, sıklıkla araştırılan hastalıklardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan hastalıklar arasındadır.
 
Bu bakımdan bebeklerde çölyak hastalığının neden olduğunu öğrenebilir ve nasıl anlaşıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bebeklerde çölyak hastalığı neden olur, nasıl anlaşılır ve teşhis edilir? Belirtileri ve tedavisi detaylarıyla derledik.
 
Bebeklerde çölyak hastalığı glüten proteinin sindirilememesi halinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bebeklerde çölyak hastalığı ile sıkça karşılaşılmaktadır.
 
Bebeklerde Çölyak Hastalığı Neden Olur?
 
Glüten içeren gıdalara karşı sindirme problemi olarak bilinen çölyak günümüzde bebeklerde de sıkça rastlanan bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Genelde ince bağırsakta iltihaplanma olarak ortaya çıkan çölyak bağışıklık sistemini de etkiler ve mutlaka bir uzman tarafından inceleme gerektirir. Çölyak hastalığı uzmanlar tarafından hem alerjik hem de otoimmun bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Sağlığımız açısından Bağışıklık sistemi glüten içeren besinlere tepki verir ve dokularda da antikorlar oluşturur.
 
Glüten tahammülsüzlüğü olarak da bilinen çölyak hastalığının neden ortaya çıktığı tam olarak tespit edilememiştir. Genetik faktörler en önemli unsurlar arasındadır ve ebeveynlerde ya da genlerde çölyak hastalığının olup olmadığı önemlidir. Kişilerin beslenme şeklinin değişmesi ile çölyak hastalığının önüne geçmek mümkündür. Bunun için beslenme programının tam olarak değiştirilmesi ve mutlaka glütensiz besinlerin tüketilmesi gerekir.
 
Yulaf, arpa, çavdar ve tahıl besinlerinde glüten bulunduğundan beslenme programında bu besinlerden uzak durulması gerekir. Pirinç, soya, mısır ve patateste ise glüten bulunmadığından bebekler tarafından rahat bir şekilde tüketilmesi mümkündür. Günümüzde birçok besinin glütensiz alternatifi de bulunduğundan beslenme programı oluşturmak ve glütensiz ürünler bulmak da oldukça kolaydır.
 
Nasıl Anlaşılır ve Teşhis Edilir?
 
Çölyak günümüzde yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde de sık sık rastlanan bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Tanı için öncelikle doktora gitmek ve ayrıntılı bir şekilde şikayetler ile belirtileri anlatmak gerekir. Seroloji testi ile bebeğin vücudundaki antikorlar araştırılır ve test sonucuna göre de bağışıklık sistemindeki vitaminler tespit edilir. DQ2-HLA ve DQ8-HLA ismindeki genetik testler çölyak hastalığı için kullanılan testlerdir.
 
Çölyak hastalığı tanısı konması halinde ince bağırsak uzmanlar tarafından incelenir ve glütensiz bir diyet önerilir. Teşhis için mutlaka bazı testlerin yapılması ve buna göre bir yol izlenmesi gerekir. İşlemler sırasında daha detaylı bir inceleme istenirse biyopsi alınması da mümkündür. Benzer belirtiler gösterdiği tespit edilen bebeklerin mutlaka doktora götürülmesi ve teşhis için testler yaptırması gerekir.
 
Bebeklerde çölyak hastalığının belirtileri şu şekildedir:
 
* Aralıksız devam eden ishal ve sancı
* Midede şişkinlik ve gaz olması
* Yemek yendiğinde mide bulanması ve iştahsızlık
* Kilo kaybı veya kilo alınamaması
* Huzursuzluk hali
* Derideki soluk renk
* Diş yapısının bozulması ya da dişlere çürüme ortaya çıkması
* Demir eksikliği ortaya çıkması
* Gelişme geriliğinin ortaya çıkması
 
Çölyak hastalığının tek tedavisi glüten içeren besinlerden uzak durmak ve bunları tüketmemektir. Bu nedenle öncelikle hangi besinlerin glüten içerdiğini öğrenmek ve buna göre bebeklere bunları vermemek gerekir. Arp, buğday, irmik, makarna, çavdar, eriş, börek, kek, bulgur gibi besin ve yiyeceklerde glüten bulunmaktadır.
 
Günümüzde her besinin glütensiz alternatifini bulmak artık daha kolay bir hal aldığından çölyak hastalığının önüne geçmek de kolaydır. Glüten içeren besinlerin bebeklere yedirilmemesi halinde ilk dönemde bir zayıflama durumu yaşansa da sonradan bünye buna alışır ve birkaç hafta içerisinde de ayak uydurur. Eğer glütensiz beslenme de bu durumun tam olarak düzelmesini sağlamazsa vitamin testlerinin yapılması ve takviye vitaminler alınması gerekebilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler