Kurban Etinden Evde Pastırma Yapmanın Püf Noktası Nelerdir

Kurban Etinden Evde Pastırma Yapmanın Püf Noktası Nelerdir

Günümüzde de ve Anadolu mutfağında pastırma kahvaltı sofralarının olduğu kadar yemeklerin ve sandviçlerin de gözdesi. Pastırmayı satın almak yerine evinizde de yapabilir..

Kurban Etinden Evde Pastırma Nasıl Yapılır? Kurban Etinden Evde Pastırma Püf Noktası Nelerdir?
 
Pastırma, etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulmasıyla elde edilen bir lezzet. Orta Asya'da yaşayan Türklerin uzun süre beraberinde götürdükleri etin bozulmaması için birtakım işlemden geçirmeleriyle ortaya çıkmıştır. 
 
Günümüzde de ve Anadolu mutfağında pastırma kahvaltı sofralarının olduğu kadar yemeklerin ve sandviçlerin de gözdesi. Pastırmayı satın almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peki evde pastırma nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağında Pastırma ne kadar sürede olur? Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları
 
Pastırma yaparken dananın bonfile ya da antrikot kısmını tercih edilmeli. Ayrıca kurbanınızı kesen kasaba etin pastırma yapımında kullanılacağı da belirtilmeli.
 
Pastırmayı tuzlarken kaya tuzu veya sofra tuzu tercih edilebilir. Ancak kaya tuzu daha güzel sonuç almaya yardımcı olabilir. Eti tuzlarken her tarafı tuzlanmalı. Aksi takdirde tuzlanmayan kısımlar bozulabilir.
 
Evde yapılan pastırmanın tüketilebilecek duruma gelmesi 1 ayı bulabilir. Olgunlaşma sürecinde de pastırmanın üzerine dolu bir kavanoz veya taş koymanız gereklidir.
 
Kurban Etinden Evde Pastırma Nasıl Yapılır? Pastırma Yapmanın Püf Noktası Nelerdir?
 
Kurban Etinden Evde Pastırma Yapmak İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
* 1 Kg. Gram Yağsız Pastırmalık Dana Eti
* Kaya Tuzu
 
Kurban Etinden Evde Pastırmanın Çemeni İçin
 
* 50 Gram Un
* 15 Gram Mısır Unu
* 15 Gram Sarımsak
* 25 Gram Çemen Tozu
* 25 Gram Kırmızı Biber
* 1 Su Bardağı Ilık Su
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
 
Kurban Etinden ve en iyi lezzetlerden Evde Pastırma Yapılış Tarifi
 
Etin her yerini tuzla kaplayın. Çukur bir tepsinin ortasına bir kesme tahtası yerleştirin. Tahtanın üzerine etinizi yerleştirin. Tepsinizi bir tarafının yüksekte kalması için altına bir nesne yerleştirerek müsait bir yere koyun.
 
Etin üzerine ağır bir taş ya da içi su dolu cam kavanoz yerleştirin. Eti bu şekilde 2 hafta bekletin. Bu esnada bütün kanı ve suyu akacaktır. Tepside biriken suyu her gün döküp temizleyin.
 
Etiniz 2 haftanın sonunda iyice katılaştığında ağırlığı üzerinden alın. Eti akan suyun altında iyice yıkayarak tuzundan arındırın. Etinizi içi su dolu derin bir kaseye yerleştirip 1 gece bekletin.
 
Suyu gece boyunca 4-5 kez değiştirin. Etin ucuna iğne ve iplikle bir ilmek açın. Bu ilmeği kullanarak etinizi güneş görmeyen ama havadar bir yere asın. Etinizi burada 2 gün bekletin.
 
Etinizi astıktan hemen sonra çemeni hazırlayın. Bunun için sarımsakları dövüp su hariç diğer çemen malzemeleriyle karıştırın. Ardından azar azar su ekleyerek macun kıvamı elde edin.
 
Çemeni de ağzını streç filmle iyice kapatarak buzdolabında iki gün dinlendirin. Askıdan aldığınız eti elinizi sıvı yağa batırarak çemene iyice bulayın. Etin üzerinde hiç boşluk kalmaması gerekiyor.
 
Çemene buladığınız pastırmayı yeniden askıya alın. 5-6 gün daha kuruttuktan sonra pastırmanızı incecik dilimleyerek tüketebilirsiniz.
 
Afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler