Glütensiz Menü

Glütensiz Menü

Glutensiz menüde nefis yemek tariflerinden kahvaltıdan pizzaya, hamburgerden kurabiyeye kadar geniş bir besin çeşitliliği bulunuyor. İlerleyen süreçte ürün çeşitliliğinin ve hizmet kalitesinin artırılması için İzmir Glute..

Çiğli Belediyesi, İzmir’de bir ilke imza atarak bünyesindeki sosyal tesislerde; çölyak, fenilketonüri, otizm, haşimato ve tiroid hastalıkları bulunan vatandaşlara yönelik glutensiz besinlerden oluşan menü hizmeti sunmaya başladı.
 
Çiğli Belediyesi, Belediye Başkanı Utku Gümrükçü öncülüğünde önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Belediye bünyesinde hizmet sunan Akvaryum Kafe Restoran ve Pelikan Sosyal Tesisleri'nde, glutensiz beslenen vatandaşlar için menü çıkarılmaya başlandı. 
 
Glutensiz menüde nefis yemek tariflerinden kahvaltıdan pizzaya, hamburgerden kurabiyeye kadar geniş bir besin çeşitliliği bulunuyor. İlerleyen süreçte ürün çeşitliliğinin ve hizmet kalitesinin artırılması için İzmir Glutensiz ve topraktan tabağa Organik Yaşam Derneği tarafından tesis çalışanlarına yönelik eğitimler de düzenleneceği belirtildi.
 
Türkiye gastronomi haberleri ve bağışıklık sistemi araştırmalarındaki bilgilere göre, İlk buluşma 24 Temmuz'da
 
Çiğli Belediyesi, İzmir Glutensiz ve Organik Yaşam Derneğinin katkılarıyla, glutensiz yaşama dikkat çekmek ve Çiğli Belediyesi sosyal tesislerinde başlatılacak yeni hizmet dönemiyle ilgili bilgi vermek adına, 24 Temmuz Pazar günü Akvaryum Kafe Restoran'da “Glutensiz Kahvaltı” etkinliğine ev sahipliği yapacak.
 
Etkinliğe katılmak isteyen vatandaşlar 0232 329 99 11 numaralı hattı arayarak rezervasyonu yaptırabilecek.
 
Başkan Gümrükçü: “Glutensiz yaşamın adresi Çiğli”
 
Çiğli'yi herkes için yaşanabilir kılmak adına çalıştıklarını ifade eden Başkan Gümrükçü, “Yaşadıkları rahatsızlıklardan ötürü glutensiz ürünlerle beslenmek zorunda olan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 
 
Bu doğrultuda ilçemizde ikamet eden Çölyak ve Fenilketonüri hastalarına düzenli olarak gıda kolisi desteğinde bulunuyoruz. Bu farkındalığın sosyal hayatta da karşılık bulması adına belediyemize ait sosyal tesislerde glutensiz menü uygulamasını başlattık. 
 
Vatandaşlarımız sosyalleşmek istediğinde ‘ne yiyeceğim' diye kara kara düşünmek zorunda kalmayacak. Sosyalleşirken dilediği besinleri alabilecek. Bu uygulamamızın diğer belediyeler ve özel sektör için teşvik edici olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
Türk aşçı haberleri olarak Gazipaşa haberler kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre;
 
Glutensiz Menü Nasıl Yapılır? Glutensiz Menü Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir? Glutensiz Diyet Menüsü Ve Sağlıklı İpuçları...
 
Gluten genellikle tahıllarında bulunan bir protein çeşididir ve normalde sindirimi de kolaydır. Bazı kişilerde ise çeşitli sebeplerden dolayı gluten bağırsak problemleri yaratabilir ve sindirimi zorlaşabilir. Glutenli bir gıda aldıktan sonra gaz, hazımsızlık, şişkinlik gibi problemler yaşayanların glutensiz diyet listesi oluşturması ve beslenme düzenini değiştirmesi gerekmektedir.
 
Gluten sindirimi problemi tıp dilinde Çölyak hastalığı olarak isimlendirilen rahatsızlıkta en sık görülür. Çölyak hastalarında gluten ince bağırsak sorunlarına yol açar ve bağırsakta besinlerin vücuda yararlı hale getirilmesi sürecinde sorunlar oluşur. 
 
Çölyak hastası olan veya buğday alerjisi olan kişilerin dışında da bazen gluten vücutta rahatsızlık veriyor olabilir. Yani gluten intoleransı durumu yaşanabilir. Bu tip durumlarda da glutensiz diyet önerilebilir.
 
Glutensiz diyet Canan Karatay ile daha çok gündeme gelmiş bir konu oldu diyebiliriz. Prof. Dr. Canan Karatay günümüzde kullanılan teknolojilerle üretilen besinlerdeki glutenin artık sağlıklı olmadığını savunmaktadır. Bu yüzden de özellikle ekmek üretiminde kalitesiz unlarla üretilen seçeneklerin zararlı olduğunu söylemektedir.
 
Glutensiz beslenmede B vitamini açısından zengin besinlerden uzak durulduğu için unutkanlık, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Glutenli gıdalarla benzer besin değerine sahip gıdalar diyete eklenerek bu sorunların önüne geçilebilir. Örneğin karabuğday, kinoa, keten tohumu ve glutensiz ekmekler tercih edilebilir.
 
Glutensiz Diyet Nedir?
 
* Glutensiz diyet özellikle gluten sindiriminde sorun yaşayan kişilerin uygulaması gereken bir beslenme çeşididir. Glutene karşı bağırsakları hassas olanların öğünlerinden glutenli yiyecek ve içecekleri çıkarması gerekmektedir.
* Glutensiz diyet ekmek içermeyecek diye bir kural da yoktur zira glütensiz unlardan hazırlanan ekmekler bulunmaktadır.
* Ayrıca bazı ilaçların içerisinde de gluten bulunabilmektedir.
* Bu yüzden ilaç içeriklerinin de dikkatli okunması gerekmektedir.
* Diyet dendiğinde insanların aklına kilo vermek için yapılan geçici beslenme düzenlemeleri gelebilir ama glutensiz diyet beslenme türü tercihidir, zayıflama diyeti değildir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler