En İyi Sofra Duaları-

En İyi Sofra Duaları-"Yemek Duası" Nedir Nasıl Yapılır?

Yemek Duası Arapça Okunuşu ve Türkçe Anlamı Nedir? Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) bir şey yeyip içtikten sonra şu duâyı okurdu. Videolu yemek duları

 
En İyi Sofra Duaları-"Yemek Duası" Nedir Nasıl Yapılır?
 
Sofra Duası Oku: Yemek Duası Arapça Okunuşu ve Türkçe Anlamı Nedir?
 
İslam alemi için şükretmek önemlidir. Özellikle Müslüman alemi yemeklerden önce ve yemekten sonda sofra duası okumaktadır. Sofra duası İslam alemi tarafından araştırılan dualar arasında yer alıyor. Şükür etmek için yemek duası okunur. Yemek duasının bir diğer adı sofra duasıdır. Yemek duasının okunuşu araştırılıyor. İşte yemek-sofra dası okunuşu ve anlamı...
 
Müslüman dünyası için yemek duası bir diğer adıyla sofra duası önemli bir yerde bulunuyor. Yemekten önce ya da yemekten sonra okunacak yemek-sofra duası araştırılıyor. Yemek duasının anlamı ve okunuşu haberde yer alıyor. İşte yemek-sofra duası okunuşu...
 
Öneri:
Ayetel Kürsi
 
YEMEK DUASI
 
Sahabeden Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v.) bir şey yeyip içtikten sonra şu duâyı okurdu:
 
Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
 
El-Hamdü lillâhillezî et‘amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin
 
Anlamı: "Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allâh'a hamdolsun”(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et'ime 5 2 ; İbnu Mâce, Et'ime 16 )
 
“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. ” (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)
 
“Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allâh'a hamdolsun” derse geçmiş günahları affolunur" dedi.”(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da'avât 55; İbnu Mâce, Et'ime 16)
 
Türkçe Olarak Şu Dua Da Yapılabilir:
 
Bizleri yokken vareden, bizlere yedirip-içiren Yüce Rabbimize hamdolsun, Kâinatın efendisi sevgili peygamberimize salât ve selâm olsun. Mağfiret ve rahmet bütün Müslüman kardeşlerimizin üzerine olsun.
 
Ya Rabbi! rızık ve nimet veren sensin! Sen kapına yönelenleri boş çevirmezsin. Biz aciz kullarız, Senin sonsuz ikram ve ihsanına muhtacız. Bizlere dünya ve âhirette güzel nimetler ihsan eyle!
 
Ey güzel Rabbimiz! Bu sofrada tattırdığın nimetlerin daha güzellerini ebedî mutluluk yurdu olan cennetinde de tatmayı bizlere nasip eyle!
 
Ya Rabbi! bu helâl gıdaların şükrünü eda edebilmeyi ve Sana kullukta bulunabilmeyi bizlere nasip eyle!
 
Ya Rabbi! Bu sofranın hazırlanmasında emeği geçen kardeşlerimizin kazançlarına bereket, kendilerine sağlık huzur ve mutluluk ihsan eyle! Âilelerinden âhirete göç edenlere ve geçmişlerimize merhamet eyle!
 
Ya Rabbi! Mülkün sahibi sensin, dilediğine mülkü verir, dilediğinden alırsın. Dilediğini azîz, dilediğini zelîl edersin. Bizleri; aziz kıldığın ve nimet verdiğin kullarından eyle!
 
Ya Rabbi! Bizleri nimetlerinden mahrum eyleme. Sağlık, huzur ve mutluluğumuzu daim eyle.
Ya Rabbi! Bizleri, mümin kardeşlerimizi ve tüm insanlığı her türlü kaza, bela, afet ve musîbetlerden muhafaza eyle! Barış ve esenlik dolu bir dünyada yaşayabilmemizi bizlere lutfeyle!
 
Amin ve selâmün alel-mürselîn vel-hamdü lillâhi rabbil-âlemînel-Fatiha.
 
YEMEK DUASI OKUNUŞU, Kısa, Uzun Yemek Sofra Duası Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı Ve Meali...
 
Yemek duası, verilen her türlü nimetten ötürü Allah'a (C.C) edilen şükür sözleridir. İslam dinince yemek ve rızık son derece önemlidir. Yemek yerken uyulması gereken görgü kurallarının yanı sıra yemek duası etmek de bir o kadar mühimdir. 
 
Yemek duası yemeğe başlamadan önce yemek bittikten sonra yapılmaktadır. Sofra duası olarak da adlandırılan yemek duası Türkçe anlamı, Arapça yazılışı için doğru yerdesiniz. Kısa, uzun yemek duası Türkçe anlamı, Arapça okunuşu, faziletleri ve diğer merak edilen tüm bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
 
Müslüman âlemi için şükretmek çok önemlidir. Her türlü nimeti veren Allah'a (C.C) şükretmek amacıyla yapılan dualardan birisi de yemek duasıdır. Sofra duası olarak da adlandırılan kısa veya uzun yemek duası, yemeğe başlamadan ya da yemek bittikten sonra yapılabilir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) bir şey yiyip içtikten sonra okuduğu yemek duası Türkçe anlamı, Arapça yazılışı ve faziletlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
 
Yemek Duası Okunuşu
 
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) bir şey yeyip içtikten sonra şu duâyı okurdu:
 
Elhamdü lillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn
 
Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
 
El-Hamdü lillâhillezî et'amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin...
 
Yemek Duası Anlamı
 
"Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allâh'a hamdolsun"(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et'ime 5 2 ; İbnu Mâce, Et'ime 16 )
 
"Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. " (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)
 
"Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allâh'a hamdolsun" derse geçmiş günahları affolunur" dedi."(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da'avât 55; İbnu Mâce, Et'ime 16)
 
Yemek Duası Ne Zaman Okunur?
 
Yemek yerken uyulması gereken görgü kurallarının yanı sıra yemek duası okumak da oldukça önemlidir. Çünkü verilen her türlü nimetin sahibi Allah'a (C.C) şükretmenin önemi büyüktür. Dinimizde Allah'ın bizlere sunduğu nimetlere büyük saygı gösterilir ve şükür çok önemli bir mefhumdur. Bu nedenle yemeğe Besmele ile başlanır ve yemek şükür ile bitirilir. Bu nedenle yemeğin sonunda sofra duası edilir ve ardından Allah'a bahşettiği nimetler için şükredilir.
 
Yemek Duası Faziletleri
 
Yemek Duası rızkın bereketlenmesine, Allah'ın rızasına, şifaya ve afiyete vesile olur. Verdiği nimetler için Allah'a şükreden kimse Allah'ın sevdiği kulları arasına girer. Ayrıca doktorların önerdiği gibi yemeğe başlamadan önce bir müddet bekleyerek sağlığına da fayda sağlamış olur. Bununla birlikte, şükretmeyi ve rızkının kıymetini bilmeyi alışkanlık haline getiren kimse hayatın her alanında şükür sahibi olur.
 
Yemek Duası
 
Sahabeden Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v.) bir şey yeyip içtikten sonra şu duâyı okurdu:
 
Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn
Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
 
El-Hamdü lillâhillezî et‘amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin
 
Anlamı: “Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun”(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et’ime 5 2; İbnu Mâce, Et’ime 16 )
 
“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. ” (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)
 
“Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allah’a hamdolsun” derse geçmiş günahları affolunur” dedi.”(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da’avât 55; İbnu Mâce, Et’ime 16)
 
Videolu yemek duları ve videolu sofra dualarını buradan inceleyebilirsiniz...
 
Yemek Duası, 2 | Yemek Duası Türkçe | Bu nimeti veren Allah | Yemek Duası Ezberle ...
 
 
 
 
 
 
Yemek Duasının (SOFRA DUASI) Fazileti Nedir?
 
Yemek duasının fazileti önümüze gelen yiyeceklere, içeceklere şükür etmek manasındadır. Yine Allah'a cennetten yemekler ve içecekler nasip etmesi için okunur. Duanın en önemli fazileti, şükür etmektir. Dua okunmadığında herhangi bir eksiklik olmaz. Fakat İslam dini peygamberi olan Hazreti Muhammed'in bu duayı okumuş olması, Müslümanlar için sünnet niteliğindedir. Okunmasının hikmeti artıracağı alimler tarafından belirtilir.
 
Yemek Duası  (SOFRA DUASI) Nasıl Okunmalı?
 
Sadece yemek duası değil, başka duaların üzerine de Türkçe ve Arapça okunması üzerine tartışmalar yapılır. Kimi alimlere göre duanın Arapça okunması daha hayırlı olurken, kimilerine göre Türkçe okunmasında sakınca bulunmaz. Müminler duayı amaç için okudukları için niyetleri önemlidir. Hangi dilde okunursa da hikmetinden bir şey kaybedeceği düşünülmemelidir.
 
Yemek Duası  (SOFRA DUASI) Ne Zaman Okunmalı?
 
Yemek duası, genellikle yemeklerden önce veya sonra okunmalıdır. Genellikle yemeklerden önce duayı okumanın daha faydalı olacağı üzerine, çeşitli görüşler bulunur. Ancak isteyenler, yemekten sonra de önce de duayı okuyarak, sofralarına bereket katabilir. Unutanlar olursa, yemek esnasında bu duayı okuyabilirler. Tabi okunduğu zaman, yemek yenmemesine özen gösterilirse daha iyi olur.
 
Yemek Duası  (SOFRA DUASI) Abdestsiz Okunur mu?
 
Yemek duası, evin büyüğü tarafından veya bileni tarafından okunmalıdır. Dua okunmadan önce kişinin abdest alması daha hayırlı olur. Fakat bu şart değildir. Daha doğrusu Allah'a yağılan duaların hiçbirinde abdest almak farz değildir. Allah'tan istemek veya ona şükür etmek için alimler, abdest almanın faydalı olacağını, ancak farz olmadığını söylerler.
 
Yemek Duası (SOFRA DUASI)  Neden Yapılmalı?
 
Yemek duası, asla zorlama bir uygulama değildir. İslam'da hiçbir dua veya ibadet alimlere göre zorlama ile yapılmaz. Yemek duasının yapılma nedeni ilk başta şükran sunmaktır. Daha sonra sofranın betinin bereketinin artması için okunur. Yemek duası okunduktan sonra alimlere göre sofradan daha sıhhatli şekilde kalkılır.
 
Yenilen yemeklerden rahatsızlık duyulmaz. Daha iyi hazmedilir. Yemek duasının çok sayıda hikmeti olduğu alimler tarafından dile getirilir. Sizde yukarıda yer alan yemek dualarından ister Arapça ister Türkçe'sini okuyarak yemeklerden daha çok lezzet alabilir, şükrünüz artmasına sebep olabilirsiniz.
 
Yemek duasının sofraya bereket getirdiğini hem şimdiki İslam alimlerinden hem de okursanız eski alimlerden görebilirsiniz. Yemek duasıyla başladığınızda, yemeğin hafiflediğini İslam alimleri her fırsatta dile gelirler.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler