Yemişli Ekmek

Yemişli Ekmek

Çaput bağlanan kökten koparılmaz kesinlikle. Günden geceye, geceden sabaha salatalıklar, acurlar büyür yavaş yavaş. Soframız çeşitlenir, şenlenir. Biberler, patlıcanlar dökmeye başlar birer..

Yemişli Ekmek Nedir?
Fazile Paksoy
Yöresel lezzet taşıyıcısı
 
Yine eski günlerden bahsetmek istiyorum sizlere. Sağlıklı beslendiğimiz, her sebzenin, her meyvenin değerli olduğu çocukluk günlerimden. Haziran ayının ortalarına doğru küpe domatları  önce beyazlar sonra sararır ve en son kızarır. 
 
Onları ince kabuklu oturak domatlar takip eder.  
 
Biberler, patlıcanlar dökmeye başlar birer birer. Biz tulumbadan su çekeriz arkadaşımla sıra, sıra. Babam elinde teneke sebze bahçesini sular. Her bir fidanı ayrı ayrı severek.İlk ürünü veren fidana bir çaput bağlanır. Gelecek yıl için tohum olacak.
 
Çaput bağlanan kökten koparılmaz kesinlikle. Günden geceye, geceden sabaha  salatalıklar, acurlar büyür yavaş yavaş. Soframız çeşitlenir, şenlenir. 
 
Yemişli Ekmek Nedir?
Karpuzlar, kavunlar girer sıraya. Artık yemekten sonra şenlik var. İpin ucuna bağlanan bir sepetle kuyuda  soğutulan karpuz ve kavunlar güzellik katar soframıza. Kabuklarını sıyırmak bile çok keyifli. Haziran sonlarına doğru yediveren yemişler kabarmaya başlar.
 
Her sabah dolanırız yemiş ağaçlarının altında. Bir sabah babamın elindeki yemiş yaprağının üstünde çiğli çiğli gelir soframıza. Annem Yemişli Ekmek somunları yeni çıkarmış fırından. O sabah kahvaltımız sıcak somun arası yemiş.
 
Tadına doyulmaz.
 
Yemişli Ekmek Nedir?
O günleri anarak hamur işi tariflerinden ekşi  maya ile kepekli buğday unundan hamur tuttum bugün. Hamurum kabardıktan sonra tekrar yoğurarak havasını aldım ve babamın yadigarı yediveren yemişlerden ve biraz da ceviz gömdüm hamurun içine. 
 
İyice kabardıktan sonra attım sıcak fırına ve sonuç muhteşem oldu. Sizlerde denersiniz belki. Sofralarımızdan bereket ve yaptığımız yemekleri sunacak sevdiklerimiz eksilmesin.
 
Sevgilerimle.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler