Konserve Nasıl Yapılır?

Konserve Nasıl Yapılır?

Pişmiş yemek konservesi nasıl yapılır? Ev yapımı konservenin bozulduğunu nasıl anlarız? Konserve kaynatırken nelere dikkat edilmeli? Kavanoz kapaklarının atmaması için ne yapılır? Kavanozun içinde..

 
Kış sofralarının vazgeçilmezinde büyük tehlike: Ölümcül olabilir...
 
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Steril edilmeyen kavanoz ve gıdayla ikinci kez kullanılan kapaktan veya yeterli kaynatma yapılmadan hazırlanan domates konservesinde oluşabilecek clostridium botulinum bakterisi insan sağlığını olumsuz etkileyebilir, ölümle sonuçlanabilir"
 
Yaz aylarının son günlerinde, kışlık yiyeceklerin hazırlanmasına başlandı. Evlerinde yemeklere lezzet katan domates konservesi ve turşu yapan kadınların yeterince steril etmeden hazırladığı gıdalar, uygun koşullarda muhafaza edilmezse tehlike saçıyor. 
 
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, konserve hazırlanırken yapılacak hata nedeniyle oluşabilecek mikrobiyolojik üremenin sağlığı olumsuz etkilediğini ve ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.
 
'Kavanoz Steril Olmalı, Kapağı İkinci Kez Kullanılmamalı'
 
Konserve hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Manavoğlu, "Kullanacağımız ürün steril olmalı. Kavanozu, kapağını kaynar suda belirli süre kaynatarak steril hale getirilmeli. Kavanoz kapağını ikinci defa kullanmamalıyız. Kapakta paslanma, kirlenme mevcutsa bakteri üremesi oluşur" dedi.
 
'10 İle 30 Dakika Arası 80 Derecede Kaynatılmalı'
 
Konserve yapımında, domates, patlıcan, biber, meyve gibi asidik gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, şunları söyledi:
 
"Konserve yapacağımız eğer asidik ürün değilse, örneğin fasulye gibi içerisine sirke, limon ilave ederek asitliği artırılır. Domates konservesi sıkça hazırlanır. Tuz dengesinin iyi ayarlanması bakteri üremesini engeller. 
 
Hazırlanan gıdayı kavanoza koyduktan sonra yaklaşık 80 derecede, 10 ile 30 dakika arasında kaynatıp, konservede bakteri üremesini engelleriz. Hazırlanma aşamasında steril edilmeyen kaplar ve uygun ortamda bekletilmeyen konservelerde clostridium botulinum bakterisi oluşabilir. Ev hanımları sıcaklık uygulamasına ve süresine dikkat etmeli."
 
Kapakta Şişme Varsa, Konserve Tüketilmemeli
 
Hazırlanan konserveyi tüketmeden önce kontrol edilmesini öneren Manavoğlu, kış hazırlıklarından olan "Kış aylarında tüketmeden önce şişme yapmış kapak varsa mutlaka o konserveyi ayırmamız gerekir. Zehirlenmeye yol açabilir. Clostridium botulinum bakterisi insanda felce ve ölüme yol açabilir. Görme bozukluğu, halsizlik, kusma, ishal belirtisi var. Konserve tüketimi sonrası bu tarz belirti oluşursa hastaneye gitmek gerekir" diye konuştu.
 
'Ölümle Sonuçlanabilir' Uyarısı
 
Ali Manavoğlu, önceki yıllarda Adana'da aynı aileden 4 kişinin konserve domatesle yapılmış menemen yemesinin ardından zehirlenip hayatını kaybettiğini hatırlattı. 
 
Hazırlama aşamasında hijyen ve ısıl işlem uygulamasına dikkat edilmesini isteyen Manavoğlu, konserve tüketilmesinin ardından belirtilerin görülmesi halinde kişinin kusturulmadan en kısa sürede tedaviye götürülmesi gerektiğini dile getirdi. Manavoğlu, kusma sonrası teşhisin gecikebileceğini sözlerine ekledi.
 
Başka Bir Haber Kaynağımız Olan, Antalya Gazipaşa Haberler Kaynağından Edinmiş Olduğumuz Bilgilere Göre:
 
Konserve nasıl yapılır? Konserve yaparken nelere dikkat edilir? Evde Konserve yapmanın püf noktaları nelerdir? Konserve kavanozu nasıl hazırlanır? Konserve ne kadar süre kaynatılır? Konservelerin bozulmaması için ne yapmalı? Ev yapımı konservenin bozulduğunu nasıl anlarız? Pişmiş yemek konservesi nasıl yapılır? Konserve kaynatırken nelere dikkat edilmeli? Kavanoz kapaklarının atmaması için ne yapılır? Kavanoz emniyet bandı nasıl yapılır? Kavanozun içindeki hava nasıl alınır?
 
Konserve kavanozu nasıl hazırlanır?
 
Büyükçe bir tencerenin içerisine yarısı kadar su ilave edin. Su kaynayınca kavanozları ve kapakları dikkatli bir şekilde tencereye aktarın. Ortalama 40 dakika kadar (vaktiniz varsa 1 saat) kavanozlarınızı kaynatın. Ardından elinizin yanmamasına dikkat ederek kavanozları tencerenin içerisinden alın.
 
Konserve ne kadar süre kaynatılır?
 
Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır.
 
Konservelerin bozulmaması için ne yapmalı?
 
“Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanılmalıdır. Kullanımadan önce mutlaka cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir.
 
Pişmiş yemek konservesi nasıl yapılır?
 
Konserve için çorbanız kaynama ısısındayken konserve kavanozuna koyup vakit kaybetmeden kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirip ısısının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin. Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz çorbalarınızı.
 
Ev yapımı konservenin bozulduğunu nasıl anlarız?
 
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
 
Konserve kaynatırken nelere dikkat edilmeli?
 
1- Asitliği düşük besinlerin konservesi hazırlanırken basınçlı tencere kullanılmalıdır. 2- Kullanılmadan önce cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Bunun yanı sıra kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli ve her konserve yapımında kapaklar yenilenmelidir.
 
Yarım kavanoz konserve olur mu?
 
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
 
Kavanoz kapaklarının atmaması için ne yapılır?
 
Bu nedenle havayı sıcak suyla gevşetmek kavanoz kapağı açma adına en etkili yöntemlerden biridir. Bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su koyun. Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin.
 
Kavanoz emniyet bandı nasıl yapılır?
 
Kavanoz kapak çapınızı ölçün ve uygun ölçüdeki emniyet bandını seçin. Emniyet bandını, üstte pay bırakacak şekilde kavanozunuzun kapağına yerleştirin. Sıcak hava tabancasıyla ve ya fön makinası ile ısıyı eşit bir şekilde uygulayarak emniyet bandının kapağı sarmasını sağlayın.
 
Kavanozun içindeki hava nasıl alınır?
 
-Çatalı, açılmayan kapağın kenarına doğru ittirin. Kavanozdaki havanın çıktığını duyacaksınız ve kapak kolayca açılacak. -Sıkışan kavanoz kapağını açmak için bir diğer yöntem ise kavanozu ters çevirip kapak kısmını yere birkaç kere hafifçe vurmak… Bu noktada da kavanozun havası çıkacak, kapak kolayca açılacak.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler