Hangi Gıdaları Çok Yemek Kanser Riskini Artırır?

Hangi Gıdaları Çok Yemek Kanser Riskini Artırır?

Şeker oranı yüksek, lif ve besin değeri düşük işlenmiş gıdalar, daha yüksek kanser riski ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmacılar, özellikle, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olan bir..

 
Hangi Gıdaları Çok Yemek Kanser Riskini Artırır?
 
Yemek yeme şekliniz kansere yakalanma riskinizi belirliyor: Bu şekilde yemek büyük tehlike!
 
Kanser, dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Yaşamımız boyunca yediğimiz besinler, bulunduğumuz ortamlar birçok etken kanseri tetikliyor. 
 
Bununla beraber sağlıklı beslenmek kanser tedavisinde ve kanserle baş etmede önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Peki yemek yeme şeklinizin de kanseri tetiklediğini biliyor musunuz? İşte detayları…
 
Yapılan araştırmalar, sağlıklı bir diyet uygulamak gibi basit yaşam tarzı değişikliklerinin tüm kanserlerin %30-50'sini önleyebileceğini gösteriyor. Artan kanıtlar, kanser riskini artıran veya azaltan belirli beslenme alışkanlıklarına işaret ediyor.
 
** Bazı Gıdaları Çok Yemek Kanser Riskini Artırır
 
Yapılan araştırmalar sonucu, bazı gıdaları fazla tüketmek kanser riskini artırıyor. Bu yüzden her şeyi tam düzeyde tüketirseniz sağlığınız açısından daha yararlı olacaktır.
 
** Şeker Ve Karbonhidratlar
 
Şeker oranı yüksek, lif ve besin değeri düşük işlenmiş gıdalar, daha yüksek kanser riski ile ilişkilendirilmiştir.
 
Araştırmacılar, özellikle, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olan bir diyetin, mide, meme ve kolorektal kanserler dahil olmak üzere birçok kanser riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu bulmuşlardır.
 
Yetişkin bireyler üzerinde yapılan bir araştırmada bağışıklık sistemi ve zengin bir diyet tüketenlerin kolon kanserinden ölme olasılığının, rafine karbonhidratları düşük bir diyet uygulayanlara göre neredeyse iki kat daha fazla olduğunu buldu.
 
Ayrıca yüksek kan şekeri ve insülin düzeylerinin kanser risk faktörleri olduğu düşünülmektedir.
 
İnsülinin hücre bölünmesini uyardığı, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını desteklediği ve yok edilmelerini zorlaştırdığı gösterilmiştir.
 
Kansere karşı korunmak için, yüksek şeker ve rafine karbonhidratlar gibi insülin seviyelerini artıran gıdaları sınırlayın veya bunlardan kaçının.
 
** İşlenmiş Et
 
İşlenmiş et, lezzetini korumak için tuzlanarak, kürlenerek veya tütsülenerek işlenmiş et anlamına gelir. Sosisli sandviç, jambon, salam ve bazı şarküteri etlerini içerir.
 
İşlenmiş et tüketimi ile artan kanser riski, özellikle kolorektal kanser arasında bir ilişki bulmuştur.
 
** Aşırı Pişmiş Yemek
 
Izgara, kızartma, sote, ızgara ve barbekü gibi belirli yiyecekleri yüksek sıcaklıklarda pişirmek, heterosiklik aminler (HA) ve gelişmiş glikasyon son ürünleri (AGE'ler) gibi zararlı bileşikler üretebilir.
 
Bu zararlı bileşiklerin aşırı birikimi iltihaplanmaya katkıda bulunabilir ve kanser ve diğer hastalıkların gelişiminde rol oynayabilir.
 
Yağ ve protein oranı yüksek hayvansal gıdalar ve ayrıca yüksek oranda işlenmiş gıdalar gibi belirli gıdalar, yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında bu zararlı bileşikleri üretme olasılığı yüksektir.
 
Bunlara özellikle kırmızı et, belirli peynirler, sahanda yumurta, tereyağı, margarin, krem peynir, mayonez, sıvı yağlar ve kuruyemişler dahildir.
 
** Fazla Kilo Kanser Riskini Artırıyor
 
Sigara ve enfeksiyon dışında, obez olmak dünya çapında kanser için en büyük risk faktörüdür.
 
Yemek borusu, kolon, pankreas ve böbrek dahil olmak üzere 13 farklı kanser türü ile menopoz sonrası meme kanseri riskinizi artırır.
 
ABD'de, kilo sorunlarının erkeklerde ve kadınlarda tüm kanser ölümlerinin sırasıyla %14'ünü ve %20'sini oluşturduğu tahmin edilmektedir.
 
Obezite kanser riskini üç temel yolla artırabilir:
 
Aşırı vücut yağı insülin direncine katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, hücreleriniz glikozu düzgün bir şekilde alamaz ve bu da onları daha hızlı bölünmeye teşvik eder.
 
Obez insanlar kanlarında daha yüksek seviyelerde inflamatuar sitokinlere sahip olma eğilimindedir, bu da kronik inflamasyona neden olur ve hücrelerin bölünmesini teşvik eder.
 
Yağ hücreleri, menopoz sonrası kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riskini artıran östrojen seviyelerinin artmasına katkıda bulunur.
 
** Yemek Yeme Şekliniz Kanser Riskinizi Belirliyor
 
Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'nden araştırmacılar, düzenli olarak akşam 9'dan sonra yemek yiyen insanlar ve uyumadan önce en az 2 saat beklemeyen kişiler büyük bir risk altında. Bu kişilerin kansere yakalanma riski yüzde 25 oranında.
 
Bazı Gıdalar Kansere Karşı Büyük Bir Savaşçıdır
 
Bilim adamları, kanser için en uygun diyeti yemenin riskinizi %70'e kadar azaltabileceğini ve muhtemelen kanserden kurtulmaya da yardımcı olacağını tahmin ediyor
 
Bazı gıdaların, anti-anjiyogenez adı verilen bir süreçte kanseri besleyen kan damarlarını bloke ederek kanserle savaşabileceğine inanıyorlar
 
Bununla birlikte, beslenme karmaşıktır ve belirli gıdaların kanserle savaşmada ne kadar etkili olduğu, nasıl yetiştirildiklerine, işlendiklerine, depolandıklarına ve pişirildiklerine bağlı olarak değişir.
 
** Keten Tohumu
 
Tohum çeşitlerinden Keten tohumu, belirli kanserlere karşı koruyucu etkilerle ilişkilendirilmiştir ve hatta kanser hücrelerinin yayılmasını azaltabilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler