Antalya Usulü Kelle Paça Çorbası Tescillendi....

Antalya Usulü Kelle Paça Çorbası Tescillendi....

Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde Terbiye tarifi farklıdır ve terbiyesi de servis sırasında eklenir. Et parçaları, kaynamış et suyu, terbiye apayrı tencereler 'den, apayrı kapılardan gelir.

Antalya Usulü Kelle Paça Çorbası Tescillendi....
 
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, tarihi 1950'li yıllara uzanan, terbiyesiyle ünü sınırları aşan ve yöreye özgü 'koşma' simidiyle servis edilen Antalya Paça Çorbası'nın, 'coğrafi işaret belgesi' aldığını açıkladı.
 
Antalya Paça Çorbası, Muratpaşa Belediyesi'nin yürüttüğü yoğun çalışmalar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 'coğrafi işaret belgesi' aldı. Türk mutfağında en iyi çorbalardan Antalya Paça Çorbası ve belge tanıtım töreni, Başkan Uysal'ın katılımıyla belediyenin Prof. Dr. Erdal İnönü Kent Parkı'nda gerçekleşti.
 
Antalya Usulü Kelle Paça Çorbası Tescillendi....
Başka Uysal, Antalya'nın doğal kaynakları, coğrafyası, insan yapısı, antik kentleri, hikayeleri, tarihi, şarkıları, manileri, efsaneleri, edebiyatı, şiiri ve yemekleriyle bir bütün olduğunu söyledi. Bu değerlerin bir arada tutulması, unutulmaması gerektiğini belirten Başkan Uysal, "Gelecek kuşaklara aktarılması gereken, şehrin kimliğini, karakterini farkını ifade eden değerler" dedi.
 
Birçok kurumun bunun için emek verdiğini dile getiren Başkan Uysal, "Muratpaşa Belediyesi olarak belediyeciliği geniş yorumlayarak, birçok alanda bir çabayı ortaya koyuyoruz. ASSİM İnovasyon Merkezimiz öyle bir tablodur. 
 
Antalya Usulü Kelle Paça Çorbası Tescillendi....
Buluşlar, girişimcilik yarışmalarımız, roket ve drone takımımız, yanan orman alanlarını havadan ağaçlandırdığımız teknik çalışmalarımızla ülkemizin ve şehrimizin ihtiyacı olan alanlarda faaliyet göstermeyi kendimize ödev sayıyoruz" diye konuştu.
 
Muratpaşa Belediyesi kültür yayını olarak okuyucularla ücretsiz buluşan ve Antalya'nın antik dönem hikayelerinin bir araya getirildiği "Bir zamanlar Antalya – Sarpedon'dan Keykubat'a" isimli kitabın da bu çabanın ürünü olduğunu dile getiren Başkan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:
 
Antalya Usulü Kelle Paça Çorbası Tescillendi....
"Antalya'mız dağları itibariyle hayvancılık memleketi. Yörük memleketi onun getirdiği üretim biçiminin, sosyoekonomik tablonun getirdiği detaylardan biri de tescilli yemeklerimizden Antalya paça çorbası. Bu çorba koşma simidiyle sunulur. Antalya'mıza özgü, pekmezsiz bir simit onunla sunulur. 
 
Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde Terbiye tarifi farklıdır ve terbiyesi de servis sırasında eklenir. Et parçaları, kaynamış et suyu, terbiye apayrı tencerelerden, apayrı kapılardan gelir. ve çok farklı bir lezzeti vardır."
 
Antalya Usulü Kelle Paça Çorbası Tescillendi....
En iyi çorba tariflerinden Antalya Paça Çorbası'nın gastronomi haritamızda gelecek kuşaklara bir gastronomi değeri olarak aktarılmasını istediklerini belirten Başkan Uysal,  Antalya için 10 yılı kapsayan bir gastronomi takvimi, iş planı hazırlanması gerektiğini söyledi.
 
Yıllardır buna katkı vermeye gayret ettiğini dile getiren Başkan Uysal, "Gelecekte de bu konuda çok düzenli, disiplinli, önce Türkiye sonrasında dünyayla paylaşacağımız önemli çalışmalar, önemli birliktelikler, kültür birleşimleri ortaya çıkabilir" dedi.
 
Uysal, Antalya Paça Çorbası'yla kentin coğrafi işaretli ürün sayısının 15'e çıktığını da sözlerine ekledi.
 
Antalya Usulü Kelle Paça Çorbası Tescillendi....
Kelle Paça ÇorbasıNasıl yapılır?
Kelle Paça Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
 
* 500 gram kelle
* 500 gram paça
 
Kelle Paça Çorbası Terbiyesi İçin:
 
* 1 adet limon suyu
* Tuz
* 1 tatlı kaşığı sirke
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* Pul biber
* Sarımsak
 
Kelle Paça Çorbası Nasıl Yapılır?
 
Antalya Usulü Kelle Paça Çorbası Tescillendi....
İlk adım kelle ve paçanın özenli temizliğiyle başlıyor. Daha sonra bir düdüklü tencerenin içine birlikte koyun. Tencereyi doldurana kadar su ekleyin ve etler iyice kemikten ayrılana kadar pişirin.
 
Etler haşlandıktan sonra, süzgeçten geçirip başka bir kabın içerisine alın ve soğumaya bırakın. Haşlama suyunu ise farklı bir kapta bekletin. Dilin zarını çıkarıp kuşbaşı şeklinde doğrayın.
 
Kelle ve paçayı da küçük parçalar halinde kemiklerden sıyırın ve büyük parçaları yine küçük küçük doğrayın. Doğradığınız etleri, haşlama et suyunun içine geri koyun ve tekrar birlikte pişirin.
 
Kelle paça pişerken, sosunu hazırlayabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı sirke, 1 limonun suyu, 2 yemek kaşığı sıvı yağ , pul biber ve tuzu karıştırıp, yemeğe yavaş yavaş ekleyin.
Kelle paça çorbasını, üzerine sarımsak ekleyerek servis edebilirsiniz. Dilerseniz, terbiyeli paça çorbasını da deneyebilirsiniz.
 
Kelle Paça Çorbasının Püf Noktaları
 
Kelle paçanın temiz olduğundan emin olun ve güvenilir yerlerden temin edin. Kelle paçaların pişirme işlemini iyi yapmalısınız. Kelleleri iyice kanından arındırmak için 1 gece boyunca soğuk suda bekletebilirsiniz. Suyu aralıklarla değiştirmelisiniz.
 
Kelleleri önceden blanch ederseniz yani kaynamış suyun içine daldırıp kısa sürede soğuk suya çıkarırsanız kanından daha kolay arındırabilirsiniz. Haşlama suyunda çıkan kefleri temizlemelisiniz.
 
Etlerin kısa sürede haşlanmasını isterseniz düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Çorbanızın terbiyesini verirken sıcak ve soğuktan birleştirerek vermelisiniz. Aksi taktirde çorbanız kesilebilir. 
 
Kelle Paça Çorbası Kaç Kalori?
 
Kelle Paça Çorbası besini 100 gramında 135 kalori içerir. Günde yaklaşık 2000 kalori enerji tüketen bir yetişkinin günlük kalori ihtiyacının %7 kadarını karşılar.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler