• Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?

    Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?

  • Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?

    Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?


Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?

Balın Kısa Süreli Kullanım İçin Bal Saklanması Nasıl Yapılır? Balın Uzun Süre Depolanması Nasıl Yapılır? Bal'ın Tarihçesi Nedir? Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve...

 
Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?
 
Bal Nedir? Bal Nasıl Saklanır? Balın Kısa Süreli Kullanım İçin Bal Saklanması Nasıl Yapılır? alın Uzun Süre Depolanması Nasıl Yapılır? Bal'ın Tarihçesi Nedir? Türk aşçı haberleri olarak sizler için araştırdık....
 
Bal Nedir?
 
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
 
Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. 
 
Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?
Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir. Halen dünyada üretilen bal türleri kestane balı, köknar balı, monofloral bal, çiçek balı, petek balı, armut balı, dağ balı, akasya balı, çam balı, kremalı bal, okaliptüs balı ve meşe balıdır.
 
Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanır. Balın kokusunu, çiçeklerdeki aromalı uçucu yağlar verir ki bu aynı zamanda çiçeklerin kokularını veren yağdır.
 
Bal üretiminde ½ kg ham nektarı toplamak için 900 bin arının bir gün boyunca çalışması gerekir. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebilir. Elde edilen balın miktarı getirilen nektarın şeker konsantresine bağlıdır. 
 
Sağlığımız açısından bağışıklık sistemimize faydalı olan Bal çeşitlerinden manuka balı, Rize’ye Özgü Ayder Balı 'da hemen hemen aynı özellikleri taşır. nem, güneş ışığı, kaynatma gibi sıra dışı bir etkiye maruz kalmadıkça bozulmaz ve zaman faktöründen etkilenmez.
 
Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?
Bal Nasıl Saklanır?
 
Bal muhafaza etmesi kolay bir besindir. Fakat uzun süreli ya da kısa süreli nasıl saklanır? Sizler için anlattık. İşte, 2 farklı bal saklama yöntemi:
 
Bal depolamak basit bir işlemdir. Balı taze tutmak için tek yapmanız gereken balı saklayacağınız uygun bir kap bulmak ve bu kabı serin ve kuru bir yerde muhafaza etmektir. Balı uzun süreli kullanmak için saklamak istiyorsanız, daha sonra dondurulabilir ve daha sonra çözülebilir.
 
Balın Kısa Süreli Kullanım İçin Bal Saklanması Nasıl Yapılır?
 
Gerekirse doğru kabı seçin. Balı ilk geldiği kapta saklayabilirsiniz. Ancak kabınız hasar görmüşse veya sızdırıyorsa, balınızı mutfağınızdaki başka bir kaba aktarabilirsiniz. Balı aşağıdakilerden herhangi birinde saklayabilirsiniz;
 
Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?
Bal saklama yöntemlerinde Plastik kovanozlar, cam kaplar ve Cam kavanozlar kullanılabilir...
 
Tutarlı bir sıcaklığa sahip bir oda seçin. Geleneksel Türk mutfağında osmanlı ve Türk tatlılarının baş tacı olan Bal en iyi 10 ila 20 santigrat derece arasında saklanır. Sıcaklıktaki değişiklikler balın kararmasına ve lezzetini kaybetmesine neden olabilir. 
 
Balı saklarken, sıcaklık değişimlerine eğilimli olmayan doğru sıcaklık aralığında bir yer seçin.
 
Bir mutfak kileri genellikle bal depolamak için harika bir yerdir. Ancak balı ocaktan ve buzdolabından uzak tutun. Bu yerler sıcaklıktaki ani değişikliklere eğilimlidir.
 
Balı güneş ışığından uzak tutun. Güneş ışığı da bala zarar verebilir, bu nedenle balı daha karanlık bir yerde tutmak daha iyidir. Örneğin balı pencere kenarında saklamayın. Bal, kilerde veya dolapta kolayca saklanabilir.
 
Balın Uzun Süre Depolanması Nasıl Yapılır?
 
Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?
Balınız için bir kap seçin. Birkaç ay bal kullanmayacaksanız, bal kristalleşebilir. Bu süreç normal ve tersine çevrilebilir olsa da, kristalleşmeyi önlemek için balı dondurucuda saklayabilirsiniz. 
 
Bal donduğunda biraz genleşeceğinden, biraz daha fazla alana sahip bir kaba ihtiyacınız olacak. Yeni bir kavanoz bal aldıysanız, kavanozda yer açmak için balın bir kısmını kullanmanız veya daha büyük bir kaba aktarmanız gerekebilir.
 
Bazı insanlar balı dondurmak için buz kalıbı kullanmayı sever. Bu sayede bala ihtiyacınız olduğunda her seferinde bir küpü çözebilirsiniz. Balı bir buz tepsisinde dondurabilir ve ardından küpleri plastik bir torbaya aktarabilirsiniz.
 
Balınızı dondurucuya koyun. Balınızı seçtiğiniz kaba aktardıktan sonra buzdolabına koyun. Bal, dondurucuda saklandığında birkaç yıl dayanabilir.
 
Bal dondurucuda uzun süre dayansa da, donmuş gıda maddelerinin üzerine tarih yazmak iyi bir fikirdir.
 
Balı kullanmak istediğinizde çözdürün. Balın çözülmesi basittir. Sadece hava geçirmez bir kapta bırakın ve oda sıcaklığında yavaş yavaş çözülmesine izin verin. Balın çözülme sürecini hızlandırmaya çalışmayın.
 
Bal Nedir? Nasıl Saklanır? Bal'ın Özellikleri Nelerdir?
Bal'ın Tarihçesi Nedir?
 
Bal toplamanın tarihi, bal arısının evcilleştirilmesinden çok daha önce başlamıştır; bu geleneksel uygulama bal avcılığı olarak bilinmektedir. İspanya'nın Valensiya kentindeki bir mağarada bulunan ve en az 8.000 yıl öncesine tarihlenen bir Mezolitik kaya resmi, yabani bir arı yuvasından bal ve petek toplayan iki bal toplayıcısını tasvir etmektedir.
 
Bilinen en eski bal kalıntıları Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattının inşası sırasında Gürcistan'ın Borcomi kentinde bulundu. 
 
Arkeologlar, 4.700 ila 5.500 yıl öncesine ait antik bir mezarda ortaya çıkarılan kil kapların iç yüzeyinde bal kalıntıları buldular. Antik Gürcistan'da, öbür dünyaya yolculuk edeceğine inanılan kişi ile birlikte çeşitli bal, ıhlamur, dut ve çayır çiçeği türleri de gömülürdü...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler