Yumurta Nasıl Haşlanır? Besin Değeri Nasıl Korunur?

Yumurta Nasıl Haşlanır? Besin Değeri Nasıl Korunur?

Yumurta Haşlarken Bilmeniz Gereken Bazı Püf Noktası Nelerdir? Yumurta haşlama suyuna tuz konur mu? Yumurta haşlarken nelere dikkat edilmeli? Yumurta haşlarken yıkanır..

 
Yumurta Haşlarken Besin Değeri Nasıl Korunur? 
 
Türk aşçı haberleri olarak Yumurta haşlama ile ilgili en çok sorulan soruları ve cevaplarını araştırdık...
 
Haşlanmış yumurta yaparken, haşlama süresine dikkat etmek gerekiyor. Eğer yumurtalı yemeklerde yumurta gereğinden fazla haşlanırsa besin değeri yok oluyor.
 
Peki yumurta en ideal kaç dakikada haşlanmalıdır? Yumurta pişirme süreleri nelerdir?
 
* Cıcık 3-4 dakika
* Rafadan 4-5 dakika
* Kayısı 6-7 dakika
* Katı 11 dakika şeklinde haşlanır.
 
Yumurta Haşlarken Bilmeniz Gereken Bazı Püf Noktası Nelerdir?
 
* Yumurta haşlarken mutlaka yumurtanın oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Yumurta oda sıcaklığında değilse kısa  sürede çatlayacaktır.
 
* Yumurta haşlarken haşlama suyuna mutlaka bir tutam tuz ekleyin. Tuz hem yumurtanın  çatlamasını önleyecektir hem de yumurtanın kabuğunun çok daha kolay soyulmasını sağlayacaktır.
 
Su kaynadıktan sonra yumurta kaç dakika?
 
Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
 
Haşlanmış yumurta nasıl haşlanır?
 
Kayısı kıvamında haşlanan yumurta adeta bir sanat eseridir. Su kaynadıktan sonra 4.5 dakika tutun. Bu süre bazen 5 dakika da olabilir. Sudan çıkardığınız yumurtayı soğuk sudan geçirip soyduğunuzda beyazının kıvamlı pişmiş olduğunu görebilirsiniz.
 
Yumurta nasıl pişirilir, haşlama suyuna tuz konur mu?
 
Yumurtanız daha haşlanmadan suyun içinde çatlıyor mu? Bunun önüne geçmek için suyun içine tuz ekleyin. Bu sayede yumurtanın beyazı daha çabuk haşlanacak.
 
En güzel yumurta nasıl haşlanır?
 
Tam Kıvamında Yumurta: Yumurtaların ne çok cıvık, ne de çok sert olmasını istemiyorsanız, su kaynadıktan 8 dakika sonra yumurtaları ocaktan alabilirsiniz. Katı Yumurta: Yumurtaların içi ve dışının tamamen pişmesini istiyorsanız, su kaynadıktan 10 dakika sonra yumurtaları ocaktan alıp soyabilirsiniz.
 
Haşlanmış yumurta yemek kilo aldırır mı?
 
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
 
Yumurta haşlama suyuna ne konur?
 
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
 
Yumurta haşlarken nelere dikkat edilmeli?
 
Yumurtaları içerisine koyun ve pişirmeye başlayın. Su kaynatıktan tam 3 dakika sonra yumurtalarınızı alın. Yumurtaları aldıktan sonra pişirme işlemini durdurmak için soğuk suyun içerisine koyun. Bu şekilde daha fazla pişmeyecek ve dilediğiniz kıvamda kalacaktır.
 
Yumurta haşlarken yıkanır mı?
 
Sıcak yumurtanın kokusunu artırır. Doğrudan sıcak suda haşlamak yerine soğuk suya koyup yavaş yavaş ısıttığınız yumurta daha az kokar. Aynı şekilde bulaşıklara sinmiş yumurta kokusunu da soğukla yıkayarak çıkarabilirsiniz.
 
Çok Haşlanmış yumurta zararlı mıdır?
 
Yumurtanın kabuklu halde en az kayısı kıvamında pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Buyrukçu, “Pişirme süresine çok dikkat edilmeli, az pişirildiğinde hastalık riski taşıdığı, çok haşlandığında proteinin bozulacağı, yağda çok yakıldığında toksik etki yapacağı unutulmamalıdır.
 
Yumurta pişirirken tuz ne zaman atılır?
 
Az pişmiş yumurta isterseniz altı biraz piştikten sonra tuz ile lezzetlendirip servis tabağına aktarın. Çok pişmiş severseniz de, yumurtalarınızı karıştırdıktan sonra tuz ekleyin.
 
Yumurta haşlarken kaça kadar sayılır?
 
Yumurtanızı kaynamış suya bir kaşık yardımı ile yavaşça bırakmalısınız ki yumurta tencerenin dibine vurup çatlamasın. Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır.
 
Yumurta haşlarken kokmaması için ne yapılır?
 
Sıcak suyun içinde 10 dakika bekleyen yumurtalar yoğun ısıya maruz kalmadan, yani çok fazla hidrojen sülfür gazı oluşturmadan pişecektir. Bu da kokuyu azaltacaktır. Yumurtalarınızı haşlandıktan sonra soğuk suyun içinde bekletmek de yumurta kokusunu azaltma konusunda işinize yarayacak bir başka yöntemdir.
 
Yumurta çok kaynatılırsa ne olur?
 
Eğer yumurta fazla pişer ya da haşlanırsa faydasını kaybetmektedir. Ve buna ek olarak da sağlığa zararlı bir hale gelmektedir. Eğer bir yumurta fazla pişmekten etrafı yeşillenmiş ya da grileşmiş bir haldeyse o yumurta insan için zararlı bir hale gelmiştir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler