Hatay

Hatay "Halhalı Zeytin"i Coğrafi İşaret Aldı "Özellikleri Nedir"

Halhalı zeytin tadı nasıl? Halhalı zeytin nasıl yenir? Halhalı zeytin nerede yetişir? Hatay kırma zeytin nasıl saklanır? Halhalı Kırma Zeytinin Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

 
Hatay "Halhalı Zeytin"i Coğrafi İşaret Aldı....
 
Dünyanın 26'ıncı gastronomi şehri Hatay’da kahvaltıların vazgeçilmezi lezzetiyle meşhur Hatay halhalı zeytini Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.
 
Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre;
 
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) girişimleriyle yapılan başvuru süreci sona erdi. 
 
Hatay Halhalı Zeytini, gastronomi haritamızda Türk Patent Enstitüsü’nün incelemelerin ardından coğrafi tescil aldı. 
 
Bugüne kadar Antakya Künefesi, Antakya Sürkü, Antakya Kağıt Kebabı gibi 13 ürünün coğrafi işaretlerden olarak işaretlendiği Hatay'da, biber salçası, nar ekşisi, zahter, barburi üzümü ve beyaz bal kabağının da tescil sürecinin devam ettiği bildirildi. 
 
Hatay "Halhalı Zeytin" hakkında en çok sorulan sorular ve Hatay "Halhalı Zeytin" sorularının cevapları....
 
Halhalı zeytin tadı nasıl?
 
Halhalı zeytin, dalından koparılıp hiçbir işlemden geçmeden önce acı bir tada sahiptir. Bu acı tat, içeriğinde bulunan fenolik maddelerden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple tatlandırılarak tüketilmesi uygundur.
 
Halhalı zeytin nasıl yenir?
 
Halhali Zeytini Nasıl Tüketilir? Halhali Zeytini özellikle kahvaltılarda herhangi bir zeytin gibi tüketilebilmektedir. Zeytinin yağını da tüketmeniz ayrıca önerilmektedir.
 
Halhalı zeytin nerede yetişir?
 
Kahramanmaraş, Mardin ve Hatay lokasyonlarında yetiştirilen zeytin ağaçlarının meyvesi olan ve en meşhur zeytin çeşitlerinden halhalı zeytin, atıştırmalık küçük boyu ve aromatik tadıyla keyifli bir tüketim sağlıyor.
 
Hatay zeytini nasıl tatlandırılır?
 
Daha uzun süre dayanan zeytinlerin sırrı nedir?
 
İçlerinden ezik olmayan, çürüğü veya yarası olmayanları ayrı bir yerde biriktiririz. Sonra da odun ateşiyle pişirdiğimiz yemeklerden kalan küllerden bir miktar alıp zeytini külle karıştırıyoruz. Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor.
 
Hatay kırma zeytin nasıl saklanır?
 
Kırılan zeytinleri kararmaması için tuzlu su dolu bir kaba veya bidona koyun, Kırma işlemi tamamlanınca zeytinleri bu ilk suyuyla beraber kavanozlara aktarın, Zeytinleri 1-2 seferde bitirebileceğiniz küçük cam kavanozlarda yaparsanız hava almayacağı için yumuşamadan daha uzun süre dayanır.
 
Halhalı Kırma Zeytinin Özellikleri Nelerdir?
 
Oldukça lezzetli ve bitkisel proteinler açısından zengin bir gıda: zeytin. Zengin kahvaltı sofralarında, salatalarda ya da sandviçlerde oldukça söz sahibi olan bu özel besin Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü topraklarda kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Siyah, pembe, yeşil gibi çeşitli renklerde olabilen Zeytin Çeşitleri, salamura, dolma, dilim, çizik, kırma, sele gibi farklı formlarda karşımıza çıkıyor. 
 
Diğer zeytinlere göre erken hasat edilen yeşil zeytin çeşitleri, meyve tam olgunlaşmadan toplandığı için daha sulu ve etli bir yapı sağlıyor. Tam bu noktada yeşil bir zeytin çeşidine ayrıca parantez açmak istiyoruz. Hatay topraklarında yetişen ve Hatay’a özgü geleneksel yöntemlerle hazırlanan Halhalı Zeytin farklı aromasıyla lezzetini ilk yiyişte hemen belli ediyor. Peki, Halhalı Kırma Zeytin Nedir? Neden ayrı bir ünü hak ediyor? İsterseniz bu konulara sırayla göz atalım.
 
Hatay Halhalı Zeytini Nasıl Yapılır?
 
Kahramanmaraş, Mardin ve Hatay lokasyonlarında yetiştirilen zeytin ağaçlarının meyvesi olan halhalı zeytin, atıştırmalık küçük boyu ve aromatik tadıyla keyifli bir tüketim sağlıyor. Özellikle mezelere ya da atıştırmalık yiyeceklere çok yakışan bu özel zeytin, çerezlik bir zeytin türü olarak biliniyor. 
 
Elbette onun bu kadar aromatik bir lezzete sahip olması yetiştiği bölgeye has olan iklim şartlarına, bağıl nem oranlarına ve erken hasat zamanlarına bağlı. Bu şekilde içeriğinde bol yağ bulunduran, meyvemsi bir tada sahip özel bir zeytin elde ediliyor. Eşsiz lezzetin diğer bir sırrı ise bu zeytinlerin tamamen geleneksel yöntemlerle işleniyor oluşu. 
 
İlaçsız tarım kurallarıyla yetiştirilen, geleneksel yöntemlerle toplanan ve yıkanan Halhalı Zeytinleri taş veya tahta tokmaklar yardımıyla yine taş zeminlerde kırılarak elde ediliyor. 
 
Sadece katkısız tuzlu suda salamura edilerek yemeye hazır getiriliyor. Küçük bir çekirdeğe sahip olduğu için diri ve etli yapıda olan halhalı zeytin, özellikle ara öğünler için iyi bir atıştırmalık tercihi. Oldukça yağlı bir zeytin türü olan halhalı kırma zeytin, bölgede zeytinyağı üretiminde de sıkça kullanıyor.
 
Halhalı Zeytin Özellikleri
 
Genellikle diğer bölgelerde yağlı zeytin çeşitleri zeytinyağı üretiminde kullanılırken bol yağ içeriğine sahip Hatay halhalı zeytini kırma olarak hazırlanıyor. Halhalı zeytininin en olgun dönemleri olan Ekim ve Kasım ayında hasat yapıldığı için zeytinler en yağlı ve lezzetli haliyle sofralardaki yerini alıyor. 
 
Temel vitamin ve mineralleri bolca barındıran halhalı zeytin, diğer zeytin çeşitlerinde de olduğu gibi sık tüketilmesinde sakınca olmayan bir yiyecek. İçerdiği A, C, D ve E vitaminleri sayesinde kalp damar sağlığını koruyan bu özel zeytin, hücre yenileme özelliğiyle de öğünlerden asla eksik edilmemesi gereken besinlerden.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler