Mardin Mutfağı ve Ekşi

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Mardin Mutfağı ve Ekşi
 
Güneydoğu Mutfağı dediğinizde çok baskın ve en uçlardaki tatlar gelir hepimizin aklına. Ne acının, ne tatlının, ne de baharatın ortalama bir tadı vardır.  Yapılan yemeklerde tatlar, Türkiye'nin diğer bölgelerinde  yapılan yemeklere göre çok daha aromatik, baskın ve tüm duyuları harekete geçirecek ölçüde güçlüdür. 
 
 
Mardin Mutfağı ve Ekşi
Mutfakların özelliklerini belirleyen lezzet ise de bu tatların hangisinin sahnede olduğu İle alakalıdır. Geleneksel Türk Mutfağında Konu Mardin ve Diyarbakır Mutfağından konuşmaya gelince, en çok da Mardin  Mutfağı için  baskın tat; ekşidir. Ekşi tat ise bölgede yetişen sumaktan gelir. 
 
Mardin Mutfağı ve Ekşi
Sıcak iklimleri seven ve bodur bir ağaç olan sumak en çok Mardin'nin Midyat ve Savur ilçe yetişir. Mercimeği andıran meyvesi kırmızı veya kahverengidir. 
 
Mardin Mutfağı ve Ekşi
Anadolu'da  bir çok zehirli çeşidi de olduğu bilinen sumak; 
mutfaklarda yemeklere, salatalara, çorbalara lezzet katan bir baharat türüdür. Sumak taneleri ezilerek toz hale getirilip, yahut doğrudan bitki olarak yemeklere katılarak tüketilir. 
 
Mardin Mutfağı ve Ekşi
Antiseptik özelliği dolayısıyla suyu ağızdaki iltihapları iyileştirmede ve diş ağrısında etkilidir. Kök boyalarda boya sabitleyeci ve renk koruyucu olması sebebi ile dokuma sektöründe de hammadde olarak kullanılmaktadır. 
 
Mardin Mutfağı ve Ekşi
Özellikle Mardin Mutfağında Sumak tadını dolmalarda, salatalarda ve şerbetlerde tadabilirsiniz.
 
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.