Mutfakta Șef Var

Ali Rıza DÖLKELEŞ
Yazar:Ali Rıza DÖLKELEŞ
Bu yazı

“Ucuz Etin Yahnisi Bu Kadar Olur”
 
Otelcilik bilindiği gibi hizmete dayalı bir iş koludur, bu hizmet tamamen personele dayalıdır. İnsana insan ile hizmet vermek ve de memnun etmek kadar zor bir iş kolu yoktur. 
 
Bu iş kolunun başında ise Otelcilik gelmektedir. 
 
Siz otelinizde en kaliteli, mobilyayı, yatağı, halıyı, resimleri, bitki örtüsünü, büfeleri, masaları, sandalyeleri vb. kullanın misafir geldiğinde bu unsurlara inanın ilk bir iki gününde dikkat ediyor arkasından tatili bitene kadar konuştuğu, gözlemlediği servis kalitesi, yemek kalitesi, hizmet kalitesi, eğer siz otelin donanımında ve de dekorasyonun da gösterdiğiniz özeni yaptığınız yatırımı tesis açıldıktan sonra personel politikanıza yansıtmadığınız zaman, yan tesis bunu veriyor bizde onu aşmayalım tarzına büründüğünüzde o canım güzel tesislerde sıradan alt yapısı olmayan boylu poslu, güzel alımlı diye aldığınız personel ile hayal kırıklığı yaşamanız doğaldır.
 
Buradan sesleniyorum sayın yatırımcılara ve Genel Müdürlerimize!!! Nasıl ki otel mimarilerinde kabuğumuzu kırıp çok radikal tesisler yapmaya başlamış isek burada başlattığımız bu radikalliği personel seçiminde alt yapısında da göstermeniz gerekir. 
 
“Hedefsiz, amaçsız kişilere bu tesislerde yer vermemek” komisinden Müdürüne Şefine kadar irdelemek neden bizi seçtin veya bizde neden çalışmak istiyorsun sorusunu sormak, burada amaç sadece çalışmak için çalışmak mı yâda hedefine ulaşmak için o tesisin alt yapısının o hedefine müsait olduğu için mi istemesi. Bu tarz personeli oluşturduğumuzda ise o çalışanın hakkını vermek maddi, manevi. Kaliteli personel isteniliyor ise bununda bir faturası olduğunu görmezlikten gelmemeliyiz.
 
“Bilgi Paylaşıldıkça Büyür”
 
Yılların tecrübesini, bilgilerimizi paylaştığımızda bilgi dağarcığımızın nasıl büyüdüğünü görürüz. Eski yıllarda yapılan ürünün son püf noktasında çırağı dolaba göndermek artık eskilerde kalmıştır. Şimdi tam aksine eğitimler vererek zorla yetişmesini bilgi edinmesini sağlamak için toplantılar düzenlemeliyiz. 
 
Bu paylaşımı, eğitmenliği yaptığımızda gerek Türk mutfağı gerek Türk mutfak şeflerinin başarı grafiği yükselecektir. Mutfağımızdaki komilerimiz, öğrencilerimize devamlı bilgimizi, yeniliklerimizi aktarmalı ve tatbiki için imkân yaratmalıyız.
 
Bu eğilimi gösterdiğimiz zaman göreceğiz ki saygı sevgi ve büyük ustalık o zaman ortaya çıkacaktır. İşinde son derece iyi, bilgili çok kıymetli meslektaşlarımızla olmak son derece mutluluk vericidir. Yarınlarda daha iyi olmak ve Türk Mutfağımızı daha tanınmış, modern mutfak haline getirmek için hep beraber çaba göstermeliyiz, şefinden komisine var gücümüz ile koşmalıyız. 
 
Paylaşımcı, öğretici ve bir sonraki gençlere saygı sevgi çemberinde güzel ürünler bırakmamız gerektiğine inanıyorum. Bu da hep birlikte yapabileceğimiz bir oluşum. Dediğim gibi bilgi paylaşıldıkça büyür.
 
Sevdiğim Sözler
 
“İnsanlardan çoğu sevmekten korkuyor, kaybetmekten korktuğu için."
 
* Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için.
* Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için.
* Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğin kıymetini bilmediği için.
* Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için.
* Ve ölmekten korkuyor,aslında yaşamayı bilmediği için..
 
Hayatınızdan, Mutfağınızdan ve damak tadınızdan “Bir Tutam Lezzet” eksik olmasın. Hoşça kalın.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.