Mutancana...

Mustafa POLAT
Yazar:Mustafa POLAT
Bu yazı

Mutancana...
 
Saray mutfağının (marbah-ı amir-e) vazgeçilmez lezzetlerinden Trakya yöresine ait bir yemek. Buraya kadar herşey güzel
 
Benim üzerinde durduğum konulardan birisi yazılı kaynakların geçerliliği. Sosyal medyada paylaşılan yemek tariflerinin gerçekliliği bana göre yüzde 20. 
 
Merak ettiğim için mutancana ile ilgili görsellere baktım.. Tamamen yozlaştırılmış bir sürü mutancana tarifi ve binlerce izlenme.
 
Yuh diyorum...
 
Saray mutfağında salça ve domates o tarihlerde bu topraklara gelmediği için yemeklerde meyva ağırlıklı tadlar hazırlanırdı. 
 
Buradaki temel kural. Tereyağı, tuz ve asit ti. Mutancana’ da taze üzüm kullanılmaz, toz tarçın değil kabuk tarçın kullanılırdı. Gün kurusu yada patik dediğimiz kayısı değil ekşi kayısı çir'i kullanılırdı. 
 
Arpacık soğanlar kabuklu bir şekilde közlenir daha sonra kabukları alınıp kullanılırdı. Kuru üzümün siyahı kullanılırdı. Toprak çömlek yada bakır kullanılırdı. Yemekler ahşap kaşıklarla karıştırılırdı.
 
Konunun özetine gelirsek. Şu güzelim lezzetlerimizi lütfen çıkarlarınız uğruna yozlaştırmayın. Yozlaştıranlara' da fırsat vermeyiniz.
 
Not;
Araştırmalarınızda mutlaka yazılı kaynak lara önem veriniz






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.