Şef Olmak.....

Abdullah KÖK
Yazar:Abdullah KÖK
Bu yazı

Şef Olmak.....
Türk Mutfağına ve Gastronomisine gönül vermiş ve bu uğurda kendisini adamış biz mutfak gönüllüleri. Bu sanattaki hayalimizdir iyi bir Şef  olmak. ‘’Şef Olmak’’
 
Türk Mutfağına ve Gastronomisine gönül vermiş ve bu uğurda kendisini adamış biz mutfak gönüllüleri.
Bu sanattaki hayalimizdir iyi bir Şef olmak. Son yıllarda ne mutlu ki bu hayal artık okul yılları itibari ile başlamakta. Eski yıllarda olduğu gibi usta – çırak ilişkisi ile değil artık açılan Turizm Meslek Liseleri Mutfak bölümleri olsun, Üniversiteler olsun chef olmak isteği ile kendini gastronomiye adamış gençlerimize yeni bir kapı olmuştur.
 
Benim tespitlerim okullarımızda eğitim almış ve buradan başlamış gençlerimizin en büyük ideali Türk Mutfağına ve Gastronomisine hizmet verecek tanıtacak yön verecek iyi bir ‘’Şef  olmak’’ bu yolda devamlı kendisini yenileyen araştıran bir gençlik geliyor. 
 
Bu tespitlerimin doğruluğunu da gerek okullardaki panellerde gerek yanımda staj yapan öğrencilerimden ve de son yemek yarışmalarında göstermiş oldukları yüksek performans ile gençlerimizin son derece bu yolda azimli ve hırslı olduklarına şahit oldum.önemli detay mesleğe  küstürmemek den geçiyor.. 
 
AŞÇI DERNEK FEDERASYONBu olgular Türk Mutfağı açısından sevindirici. Gençlerimize gerekli desteği verdiğimizde mutfaklarımızda imkân verildiğinde göreceğiz ki ileri ki yıllarda daha bilinçli kaliteli ve eğitimli Şef’ler yetişecektir. Bu eğitim sürecindeki sorumluluk ta şuan Şef olarak görev yapan bütün Mutfak Şef’lerine düşmektedir. Öğretim görevlilerimiz en iyi şekilde gerek pratikte gerek ise teorikte bu gençleri hazırlıyorlar. Biz Şef’lere de aynı özveri ile bu okullu gençlere mutfaklarımızda aynı bilinç  ile yer ve imkan verdiğimiz de Türk Mutfağının  yarınlarında daha bilinçli aşçılar ve chef’ler olacaktır.
 
Çünkü artık aşçılık hayatta hedefi olmayan, ne iş yapacağını bilmeyen ve mesleki olarak hayatta tutunamayanların çırak olarak başladığı bir alan olmaktan çıkmıştır. Tam aksine bu sanatın sadece pişirip, sunmak olmadığı, tıpkı bilimle sanatın birleştiği görsel bir sunum tekniği haline gelmiştir.
 
şef olarak sorumlu olduğumuz mutfakları birer okul olarak düşünüp, düşündüklerimizi gastronominin bize sağladığı incelikleriyle birleştirip, bizden sonraki gençlere kadar indirgediğimiz takdirde, o zaman dünya mutfakları arasında biz de varız diyeceğime inanıyorum.
 
Bu sanat bu incelikler üzerinde gelişirken biz chef’ler ne yapıyoruz?
Bu düşüncelere bu kadar riayet ediyor muyuz? Yada ‘’aman ben iyi bir chefim iyi de bir otelim var bundan sonrası beni bağlamaz, unumu eledim eleğimi astım’’ düşüncesi mi var; ne yazık ki şu an görev yapan bir çok şefimiz de bu mantık var.
 
Kendi köşesinde en iyi usta edaları ile ahkâm kesmek, yapılabilecek en kolay davranış.
Bir de yetmezmiş gibi kendisini Türk Mutfağına ve Sanatına adamış kişileri de yıkıcı olarak eleştirmekten o içerisindeki karamsar duygu ve düşüncelerini de etrafına bir virüs gibi yaymaktan geri kalmıyorlar. Bunun sebebi ise yapamamaktan, başaramamaktan ve geride kalacağım korkusundan kaynaklanıyor.
 
GASTRONOMİ HARİTAMIZ‘’ Başka bir Türk Mutfağı yok…!!! ‘’
Şef Olmak Ayrılacaktır ruhu ve duygusu olmayan, sevgisi olmayan kullandığı ürünleri eti, sebzeyi hissetmeyen yemek yapamaz, yaptığını zannetse de o yemeğe sevgisini veremez; dolayısı ile chef olamaz. Bu duyguları da taşımayan kendi içinde barındırmayan kendi ekseninde döner durur takim yok olana kadar.
 
Şunu iyi bilmek gerekir. Türk Mutfağımızı ve Türk Aşçılarımızı bizden başka kimse tanıtmayacak.
Bu tanıtımı Alman, İtalyan, Fransız vb. meslektaşlarımızdan bekleyemeyiz. Ama biz birbirimizi bu şekilde parçaladıkça eleştirdikçe, mutfak sanatı adına yapılan etkinliklerde, aksiyonlarda yanında olamayıp (İstanbul Boğazında oturarak Hakkâri’ye şiir yazmak gibi ) görmeden, bilmeden, yaşamadan eleştirerek kendince doğru olarak kabul ettiği düşüncelerini bir virüs gibi salgılayarak bizden sonra gelecek gençleri zehirlemek.
 
Bunu yaptığımız sürece bir zamanlar olduğu gibi otellerimizde, mutfaklarımızda yabancı chefleri göreceğiz ve Türk Mutfağının Dünya Mutfakları arasında yeri nerde olduğunu sorduğumuzda ilk üç mutfak arasındadır diye sadece ve sadece kendimizi kandırmış olacağız
 
Saygılarımla 
Şef Abdullah KÖK






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.