Gastronomi Haritası

Türkiye, coğrafik olarak farklı bir topoğrafik yapıya sahiptir. Kısa mesafelerde bile rakım değişmekte, toprağın yapısı jeolojik yapıya bağlı olarak farklı yörelerde yapıları farklı olabilmektedir. Kısa mesafelerde topoğrafik yapının değişmesi nedeniyle farklı iklimler meydana gelebilmektedir. Bunların sonucu...


Denizli Lezzetlerinin Nefis Gastronomi Yolculuğu

Denizli Lezzetlerinin Nefis Gastronomi Yolculuğu

Denizli, sebze ağırlıklı yemekleriyle tanınan zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Tandır kebabından keşkeğe, Tavas baklavasından Kale'nin özgün biberlerine kada..

Gastronomi Haritasında Öne Çıkan En Lezzetli Şehirleri

Gastronomi Haritasında Öne Çıkan En Lezzetli Şehirleri

Gastronomi turizmi, Türkiye'nin farklı köşelerine yapılan yolculuklarla, yöresel mutfakların keşfedilmesini sağlayarak, lezzet tutkunlarına unutulmaz deneyimler sunuyor...

Anadolu'nun Gastronomik Mirası ve Coğrafi İşaretler

Anadolu'nun Gastronomik Mirası ve Coğrafi İşaretler

Türk mutfağı, tarih boyunca pek çok farklı kültürün etkisi altında şekillenmiş, zengin ve çeşitli bir mutfaktır. Anadolu, gastronomik bir hazine olarak kabul edilir ve bu bölgedeki her şehir..

Selçuklu ve Mevlevi Mutfağı 'nın Dünya Sahnesine Çıkışı

Selçuklu ve Mevlevi Mutfağı 'nın Dünya Sahnesine Çıkışı

Somatçı markasının kurucusu ve şefi Ulaş TEKERKAYA farklı kuruluşlardan birçok ödül almıştır. Ulaş şef Çatalhöyük, Selçuklu ve Mevlevi mutfağı temaları kapsamında...

Lezzet Haritası Ne Demektir? Önemi Ve Özellikleri Nelerdir?

Lezzet Haritası Ne Demektir? Önemi Ve Özellikleri Nelerdir?

Gastronomi, sadece yemek pişirme sanatı değil, aynı zamanda kültürler, tarih ve coğrafya ile iç içe geçmiş bir bilim dalıdır. Bu çeşitlilik içinde, her bölgenin kendine özgü..

Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Peynirler Hangileridir?

Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Peynirler Hangileridir?

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan peynir, ülkemizde geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Bu makalede, Türkiye'de en çok tercih edilen peynirleri ve bu peynirlerin..

"Kocaeli" Mutfağı Nedir? Önemi Ve Özellikleri Nelerdir?

Kocaeli mutfağı, zengin tarihinden beslenen ve özgün lezzetleriyle ön plana çıkan bir mutfak kültürüne sahiptir. Yerel malzemelerin ustaca kullanılma sı, pişirme teknikleri..

Maraş Tarhanası Ve Yeşil Çizik Zeytine Coğrafi İşaret

Maraş Tarhanası Ve Yeşil Çizik Zeytine Coğrafi İşaret

Tarhana türlerinden ayrılan özellikleri arasında yoğurdun pişirilmemesi, içine sadece kekik ve çörek otu eklenmesi bulunuyor. Ayrıca, ürünün sazlık çubuklarla dokunmuş 'çiğ'..

Antalya'dan Dünyaya 26 Milyon Dolarlık Nar İhracatı

Antalya'dan Dünyaya 26 Milyon Dolarlık Nar İhracatı

Döşemealtı, Gazipaşa ve Serik başta olmak üzere hemen hemen her ilçesinde üretilen meyve çeşitlerinden nar, toplanıp, boylarına göre sınıflandırıldı. İç ve dış paz..

Mezopotamya Mutfağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Mezopotamya Mutfağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Mezopotamya Mutfağı, tarihin en eski uygarlıklarından biri olan Mezopotamya'da doğmuş zengin ve çeşitli bir mutfak kültürüdür. Bu muhteşem mutfak, Tigris ve Fırat nehir..

Milas Zeytin Hasadı Şenliği Ne Zaman Başlayacak?

Milas Zeytin Hasadı Şenliği Ne Zaman Başlayacak?

18’i aşkın kurum ve STK’nın işbirliğiyle düzenlenecek hasat şenliğinde; konserler, söyleşiler, zeytin toplama, sıkım ve kırma etkinlikleri, ünlü sanatçıların sahne alacağı konserler..

Milas

Milas "Çıntar Kavurması" Coğrafi İşaret Aldı

Reşit Özer, tescilli yemeklerimiz 'den Milas çıntar kavurmasının coğrafi işaret tescili alınan 11’inci ürün olduğunu belirterek, “Ayrıca yine yöremize özgü 7 ürünümüzün daha coğrafi..

Manisa Çekirdeksiz Sofralık Sultaniye Üzüm Hasadı

Manisa Çekirdeksiz Sofralık Sultaniye Üzüm Hasadı

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinin dünyaca ünlü üzüm çeşitleri 'nden Çekirdeksiz Sofralık Sultaniye üzümünün örtü altında hasadına devam ediliyor. Aralık ayının sonlarına kadar..

En Meşhur Rize Yemekleri ve Rize Mutfak Kültürü

En Meşhur Rize Yemekleri ve Rize Mutfak Kültürü

Rize mutfağının özellikleri nedir? Rize mutfağında kış hazırlıkları nedir? Rize mutfağında en çok kullanılan ürünler nelerdir?Rize mutfak kültürünün özellikleri nelerdir? Meşhur tatlılar..

En Meşhur Antakya Yemekleri ve Antakya Mutfak Kültürü

En Meşhur Antakya Yemekleri ve Antakya Mutfak Kültürü

Antakya mutfağının özellikleri nedir? Antakya mutfağında kış hazırlıkları nedir? Antakya mutfağında en çok kullanılan ürünler nelerdir? en meşhur Antakya yemekleri neler..

Gastronomi Haritası Nedir? Önemi Ve Özellikleri Nelerdir?

Gastronomi Haritası Nedir? Önemi Ve Özellikleri Nelerdir?

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ve şehirlerinde üretilen, öne çıkan yerel yemekler, içecekler, tatlılar ve diğer gastronomik öğeleri gösteren bir kavramdır. Türkiye'nin zengin ve..

Şef Claudio Chinali İmza Yemeğini Rize Çayı İle Yaptı

Şef Claudio Chinali İmza Yemeğini Rize Çayı İle Yaptı

Ünlü şef, imza yemeği Türk çaylı marine edilmiş kuzu etini doğa 'dan içeriklerle lezzetlendirerek Rize Ardeşen’de Lazika eşliğinde hazırladı. Eataly’nin dünyada sürdürülebilir...

"Gastronomi Turizmi"nin Gelişmesinde Etkenler...

Türkiye'nin gastronomi turizminin gelişmesinde birçok etken rol oynamaktadır. Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak gastronomi haritamızda "Gastronomi..

Avrupa'da Bursa Kirazı

Avrupa'da Bursa Kirazı

Şu anda Napolyon ve Ziraat 0900 kiraz hasadı yapılmakta. Başkanımızın da söylediği gibi ihracatçıların buraya gelmesiyle çiftçimiz mutlu oldu. Kiraz çoğu rahatsızlık için faydalıdır. Aynı zamanda kilo vermeye...

Adana

Adana "Anavarza Balı"na Londra’da Altın Ödül

Çünkü tüketiciler güvenilirliği, malzemesi, lezzeti onaylanmış ürünlere yöneliyor. Biz de dünyadan birçok markanın katıldığı London Honey Awards yarışmasında ödül alarak...

Maraş Samsası Tescillendi

Maraş Samsası Tescillendi

Samsa & Maraş Samsası nedir? Samsa & Maraş sarmasının hikayesi. Samsa & Maraş Samsası nasıl yapılır? Samsa & Maraş Samsasının videolu tarifi. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan incele..

Hatay Nar Ekşisi'ne Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Verildi

Hatay Nar Ekşisi'ne Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Verildi

ATSO'nun 2005 yılından bu yana gastronomi kenti Hatay'ın lezzetlerinin ve değerlerinin markalaşması çalışmaları kapsamında 14 ürünün tescillenmesinin sağlandığı..

Türkiye Gastronomi Haritamız

Türkiye Gastronomi Haritamız

Çeşit açısından Türkiye’nin en zengin mutfağına sahip il ise Gaziantep olarak belirlendi. Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte..

Kars Peyniri Yapımı

Kars Peyniri Yapımı

Yaklaşık 200 öğrenciye gruplar halinde çeçil ve beyaz yağlı peynir üretimini öğreten Koçulu, ilerleyen günlerde de geleceğin şeflerine meşhur Kars gravyer peynirinin yapımını gösterecek. Bölümdeki öğretim üye





Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü’nün Zenginliğinin Nedenleri
Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü yüzlerce hatta binlerce yıllık çabaların sonucu ortaya çıkmıştır. Bu da başlangıçtan itibaren farklı dönemlerde ve zamanlarda gelen birçok topluluğun payı yadsınamaz niteliktedir. Çünkü farklı yerlerden ve farklı zamanlardan gelen toplulukların her birinin mutfak kültürü, Anadolu Mutfak Kültürünün gelişimini etkilemiş ve çeşitlenmesinde önemli rol oynamıştır.
 
Türkiye, coğrafik olarak farklı bir topoğrafik yapıya sahiptir. Kısa mesafelerde bile rakım değişmekte, toprağın yapısı jeolojik yapıya bağlı olarak farklı yörelerde yapıları farklı olabilmektedir. Kısa mesafelerde topoğrafik yapının değişmesi nedeniyle farklı iklimler meydana gelebilmektedir. Bunların sonucu olarak topoğrafik yapısı, rakımı ve iklimi farklı olan her yerde çok farklı bitki ve hayvanlar yetişebilmektedir. Bu durum Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürünün özgünlüğü ve zenginliğinin nedenini açıklar niteliktedir. Anadolu’da mevcut 12 bin çiçekli bitki türünden 3 bin kadarının endemik (Anadolu’ya özgü) olması bunun en çarpıcı kanıtıdır (Baysal, 2002; Akın, 2010).
 
Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü’nün Beslenme Açısından Önemi
Geleneksel Mutfak Kültürü’nün yaygın olduğu eski dönemlerde ekilen ya da yetiştirilen bitkiler o yörede yüzlerce hatta binlerce yıldan beri üretildiği için o yöreye adapte olmuş, doğal bitkilerdi. Eti, sütü, yumurtası, derisi için beslenen hayvanlar da yöreye adapte olmuş doğal bitkileri yediklerinden ve temiz kırlarda dolaştıklarından etleri, sütleri ve yumurtaları sağlıklı, doğal ve besleyici oluyordu. Elde edilen besinlerin toplanması, depolanması için yapılan işlemler elde  ve doğal işlemlerden geçirilip, küplerde, tahta ambarlarda ve besin saklama kuyularında muhafaza edilip depolandıklarından görünüm, yapı ve içeriklerini koruyorlardı.
 
Yemeklerin kilden, porselenden, kalın, kalaylanmış bakırdan yapılmış kaplarda odun veya odun kömüründe yavaş yavaş pişirilmesi hem besinlerin doğal yapısı korunduğu için yemeklerin görünümü, lezzeti ve kokusu hoş ve güzel oluyordu. Yemeklere konan, soğan, sarımsak, limon, domates, biber, yağ, tuz, nane, maydanoz, kekik, yaprak ve kırmızı biber gibi tatlandırıcı ve aromatik bitkiler de o yörede doğal ortamlarda yetiştirildiğinden hijyenik ve taze idiler. Gübre olarak da doğal gübre olarak bilinen evcil hayvanların bekletilmiş gübreleri kullanılıyordu. Yetiştiricilerin, bitki ve hayvanları yetiştirildiği ortamın toprağı, havası, suyunun da temiz olması, besinlerin, hoş görünümlü, kokulu ve tatlı olmasında temel rol oynuyordu (Özer ve ark., 2010; Akın, 2011).
 
Günümüzde ise bitki ve hayvanların yetiştirildiği ortamdaki toprağın, suyun, havanın istenilen şekilde temiz olmaması besinlerin başlangıçta sağlıklı ve lezzetli, hoş kokulu olmasını önlüyor. Beslenmek için yetiştirdiğimiz bitki ve hayvanların yetiştirildiği ortam kirli olduğu için ortamda bulunan kirli hava, su ve topraktaki zararlı  ve toksin maddeleri, bitki ve hayvanların zaman içerisinde vücutlarında biriktirdiğinden, bunları besin olarak kullandığımızda, bu kirli ve zararlı maddeleri vücudumuza alıyoruz. Zamanla da biriken bu zararlı ve toksik maddelerden dolayı yarar yerine zarar görüyoruz (Çepel, 2008; Akın, 2009).
 
Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra fazla kullanmaya başladığımız suni gübreler, bitki ve hayvan yetiştiriciliğinde parazitlere karşı kullanılan zirai mücadele ilaçlarının yaygınlaşması bunlardan elde edilen besinlerin besin kalitesini düşürdü. Daha sonraları daha fazla miktarda besin elde etmek uğruna, büyüme hormonları ve antibiyotiklerin, gıda katkı maddelerinin kullanılması, besinlerin kalitesi, lezzeti ve kokusuna daha fazla olumsuz etki yaptı. 1996 yılından itibaren giderek artan miktarlarda besin olarak kullanılmaya başlanan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) sağlıklı ve lezzetli besin bulmayı güçleştirdi. 
 
Öte yandan giderek artan hava, su, toprak kirlenmesi, sağlıksız pişirme kaplarının kullanılması ve yemeklerin pişirildiği tüpgaz, doğalgazın devreye girmesi, sağlıklı besin yetiştirmeyi, sağlıklı yemek yapmayı, doğal beslenmeyi neredeyse imkânsız hale getirdi. Sağlıklı beslenemediğimizin gözle görünür en büyük kanıtı, tüm toplumlarda giderek yaygınlaşan ve tedirgin edici boyutlara ulaşan kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, kanser, alhzeimer gibi hastalıkların akut ve kronik etkilerini gösterebiliriz. Hastanelerin sayılarının her geçen gün nüfus artışından daha fazla yenilerinin açılmasına rağmen, tüm hastanelerin daima dolu olduğunu hepimiz gözlemleyebiliriz.
 
Sonuç
İnsanın yeryüzünde görülmesinden, günümüze gelinceye kadar geçen yaklaşık 2.5 milyon yıllık süreçte doğada gösterdiği yaşam mücadelesi, her türlü takdirin üzerindedir. Özellikle başlangıçtan,
 
yerleşik düzene geçtiği Neolitik Dönem’in (M.Ö. 9-8 bin yıl önce) başlangıcına kadar tamamen doğa koşullarında avcı-toplayıcı olarak yaşamını sürdürmüştür. Yerleşik düzene geçmesinden itibaren yaşam koşullarında meydana gelen iyileşmelerin ve teknolojik düzeyin gelişmişliğine bağlı olarak da yaşam kalitesinde giderek artan bir şekilde düzelme ve gelişmeler meydana gelmiştir.
 
Yaşam kalitesini belirleyen ve yaşamın devamını sağlayan temel öğelerden en önemlisi beslenmedir. Başarılı bir beslenme yapamayan canlı yaşamını devam ettiremez. İnsanlık tarihinde beslenme de toplumların bilgi, teknolojik düzeyine ve yaşanılan yerin koşullarına bağlı olarak farklı evrelere ayrılarak değerlendirilebilir.
 
Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü başlangıçtan günümüze gelinceye kadar 5 ana evreye ayrılarak incelenebilir. Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürünün de Anadolu’da yaşayan toplumların gelişmişlik düzeylerine ve çevresel koşullara bağlı olarak, her dönemin kendine has özelliklerinin şekillendiği görülmüştür. İlk dönem olan avcılık- toplayıcılık dönemi, hemen hemen tüm dünyada benzerdir. Sonraki dönemler toplumların yaşadığı çevresel koşullara ve ulaşılan bilgi ve teknolojik düzeye bağlı değişme ve gelişme göstermiştir. 
 
Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü, bu koşullara göre gelişmiş ve şekillenmiştir. Bu dönemlerde en çarpıcı özellik, saray ve konaklarda yaşayan yüksek gelir düzeyine sahip olanların daha kaliteli ve besin değeri yüksek besinlerle beslendiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Halkın büyük çoğunluğu çevrede bulabildikleri besinlerle, beslenmiş ve besin diyetlerinin önemli bir kısmına un ve unlu mamuller oluşturmuştur. Aşağı yukarı her dönem de halkın çoğunluğunun düzenli ve yeterli beslenememiş olduklarını görüyoruz (Sürücüoğlu, 1999; Yılmaz, 2004).
 
İletişimin ve teknolojinin gelişmesiyle, ülkemizde ve tüm dünyada aşırı nüfus artışı, plansız sanayileşme, fazla suni gübre ve zirai mücadele ilaçlarının kullanılması, global düzeyde çevre kirlenmesini gündeme getirmiştir. Son yıllarda artan nüfusu beslemek için fazla ürün elde etme amaçlandığından bitki ve hayvanlara  büyüme hormonu ve antibiyotiklerin verilmesi, gıdalara gıda katkı maddelerinin konulması, sağlıklı beslenmeyi güçleştirmiştir. Son 18 yıldan beri Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar’ın (GDO) kullanılmasının giderek artması, sağlıklı ve kaliteli beslenmeyi imkânsız hale getirmiştir. Bunun en belirgin kanıtı, toplumda herhangi bir sağlık problemi olmayan yetişkin bir bireye neredeyse rastlanmamasıdır.