Dünya Günü!


Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Dünya Günü!

Dün çiftçiler ile bir aradaydık. Yağmur dinmek bilmiyor. 
Ekim ayında aşırı yağıştan bir çok çiftçi buğdayını ekememişti. Bizler buğdayını eken çiftçiler, şanslılar diye düşünürken, ocak ayının başına kadar dinmeyen yağmurlar sebebi ile sarı pas hastalığı ve tohum boğulmasından dolayı o çiftçiler ürününü tarlada kaybetti. Sonra çürüyen ürün araziden temizledi ve yeni ekim için hazırlandı. Ama çiftçi daha ise başlamadan çok para kaybetti.
 
Yağmurlar kesildi. Biz ve bir çok çiftçi için yağmurun kesilmesi umut oldu. Ocak ayında herkes tekrar buğdayını ve mercimeğini ekti. Tarlasını sökenler bile tekrar tohum alıp ekti. Sonra yeniden yağmurlar başladı ve hiç kesilmedi.
 
Araziler çamur, tarım araçları işlemiyor. Biz arazilere giremiyoruz.
Bugünlerde buğdaylarda başaklanmayı beklerken bir felaket daha yaşandı. Çoğu yerde ürünler tarlada aşırı sudan boğuldu ve çürüdü. Ne mercimek kaldı ne buğday! 
Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.
 
ŞEFLERİN ÖZEL YEMEK TARİFLERİEktiğimiz 650 dönüm Sorgul ve Sorik tarlalarında hiçbir sorun yok. Önümüzdeki günlerde başaklanmasını müjdeleyeceğiz. 
Gıda ile ilişkimizi sorgularken yüzeysel konuları popülerleştirip amacın merkezinden ayrılıyoruz maalesef! 
 

Çok üzgün ve öfkeliyim! 
Kaybedilen emek nimet ve milli servet!
Kaybedilen toprak! 
Kaybedilen geçmişimiz ve geleceğimiz! 
Hala bildiğini okumaktan vazgeçmeyen her işi işine geldiği gibi yapan çiftçi!
 
Hâlâ konuyu atik toplamakla tasarruf yapmakla çözebileceğini düşünen ve bunu popülerleştirerek kitleleri çözümün bu olduguna inandırmaya çalışan insanlar var hayatımızda! 
Aşırı yağış toprağı da bitirecek gıdayı da! Bu kadar yağışa rağmen suyumuz da bitti! Çünkü toprakta kullanılan asırı kimyasaldan toprak geçirgenliğini yitirdi.
 
Yeraltı suları beslenmiyor. Susuz tarıma geçmek ve tarımdan sulamayı kesip içme suyu kaynaklarımızı koruma altına almak zorundayız! Sonrası kuraklık! Ne ekecek arazimiz ne tohumumuz ne çiftçimiz kalacak!
 
Konuştuğum çiftçiler vazgeçme noktasında! 
Felâket senaryosu gibi ama bu yıl buğdayımız çok az, mercimeğimiz hiç olmayacak! 
Halk, devlet, çiftçi bir an önce işbirliği yapmak zorunda! Bütün enerjimizi çok geç olmadan birlikteliği sağlamak için harcamalıyız!






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.