• Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

    Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

  • Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

    Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

  • Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

    Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

  • Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

    Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

  • Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

    Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

  • Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

    Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

  • Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

    Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

Eski Ramazanlarda Hangi Helvalar Yapılırdı?

En meşhur ramazan helvaları hangileridir? En meşhur helva tariflerinden hangileridir? Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde sevilen osmanlı ve Türk tatlılarından hangile...

 
Ramazan Ayında Hangi Helvalar Yapılır? En çok tercih edilen ramazan helvaları nelerdir?
 
Her ramazan en çok sorulan sorulardan biri Ramazan ayında hangi helvalar yapılır? En meşhur ramazan helvaları hangileridir? En meşhur helva tariflerinden hangileridir? Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde sevilen osmanlı ve Türk tatlılarından hangileri yapılır?
 
Türk aşçı haberleri ve en güncel mutfak haberleri olarak kendi helva arşivimizde araştırdık.... Eski ramazanlarda hangi helvalar yapılırdı? 
 
En çok sevilen ramazan helvalarından İrmik Helvası Tarifi
 
Ramazan Ayında Hangi Helvalar Yapılır?
En eski helva tariflerinden İrmik Helvası Tarifi Malzemeler
 
*  1,5 su bardağı irmik (orta kalınlıkta)
*  1 küçük paket margarin (125 gr.)
*  1 su bardağı şeker (ayrıca 2 çorba kaşığı demlendirme için)
*  1 çorba kaşığı çam fıstık
*  1 su bardağı süt
*  1 su bardağı su 
 
İrmik Helvası Tarifi Yapılışı:
 
Yağ eritilip irmik konur. Hafif ateşte pembe kavrulur. Fıstık ilave edilir. Birkaç kere daha çevrilir. Su, süt, şeker konup karıştırılır.
 
Kapak kapatılıp hafif ateşte suyu çektirilir. 15 20 dakika bekledikten sonra karıştırılıp 2 çorba kaşığı şeker serpilir. Demlenmesi için kapak kapatılır. 
 
**
En İyi Helvalardan Pekmezli Nişasta Helvası (Kaşık Helvası)
Yeliz Tezcan Bingöl
 
Geleneksel Türk mutfağında en iyi helva tariflerinden Pekmezli Nişasta Helvası nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında Pekmezli Nişasta Helvası için gerekli malzemeler nelerdir? 
 
Geleneksel Anadolu mutfağında ’da yapılan helvalardan biri olan Kaşık Helvası tarifinin Türk mutfağı sevdalılarından “Yeliz Tezcan Bingöl” un kaleminden kendi yorumu ile mutfaklarınıza getirdik.
 
En İyi Helvalardan Pekmezli Nişasta Helvası (Kaşık Helvası)
 
Ramazan Ayında Hangi Helvalar Yapılır?
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Helvalardan Pekmezli Nişasta Helvası (Kaşık Helvası)
 
En çok sevilen ramazan helvalarından ve Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Pekmezli Nişasta Helvası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     250 Gr Buğday Nişastası
*     Yarım Çay Bardağından Biraz Fazla Sıvı Yağ 
*     2 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     1 Çay Bardağı Toz Şeker
*     1 Çay Bardağı Üzüm Pekmezi
*     2.5 Su Bardağı Su
*     1 Su Bardağı İri Dövülmüş Ceviz 
 
En Eski Helva Tariflerinden Pekmezli Nişasta Helvası Yapılış Tarifi:
 
Tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyalım. Tereyağ eriyip kokusu çıkınca nişastayı ekleyip karıştıralım. Kısık ateşte sürekli karıştırarak 15 -20 dk kavuralım. Şekeri koyup karıştıralım. Azar azar suyu ekleyip karıştıralım.
 
Topaklanmamasını dikkat edelim. Pekmezi ilave edelim. Suyunu çektiğinde ocağı kapatıp üzerine kapatıp 5 dk dinlenmeye bırakalım. İster elimizle ister kaşıkla şekil verip üzerine dövülmüş cevizle süsleyelim.
 
**
Nişasta Helvası (Ak Helva) 
Şef Selma Atabey
 
Hiç olmadık bir saatte tatlı kriziniz tuttu mu hiç? Mesela gecenin bir yarısı. Ya da ansızın bir misafiriniz geldi mi? İşte o anlarda kurtarıcı olabilecek bir tatlı var gündemimizde. Muğla'nın nişasta helvası.
 
Her ürününü kendilerinin ürettiği dönemde, az malzemeyle yapılan özel lezzetlerden nişasta helvası. Ak kalması, renginin kararmaması gerektiği için ise ak helvada denilebiliyor. Az malzemeyle hazırlanan derken, 3 malzemeyle hazırlanan bir tatlı olduğunu ve yaklaşık 15 dakikada yapıldığını söylemek herhalde ne kadar özel olduğunu da ispatlar.
 
Nefise teyzemden, Selahattin amcadan, Feride teyzeden, Gülcan teyzeden ve daha bir çok gocamandan tarif istediğimde bana önce nişastanın nasıl yapıldığını tarif ettiler. Çünkü şimdiki gibi hazır nişastanın olmadığı veya varsa da herkesin ulaşamadığı dönemde kendileri yaparlarmış ve ortak olarak ifade ettikleri ise o nişastanın daha lezzetli olduğu. 
 
Nişastayı yapmak için bir iki gün evvelinden bulguru veya kırılmış buğdayı suya koyar bekletirlermiş. Bulgurun veya buğdayın nişastası suya çözünür ve dibe çökermiş. Her gün suyu değiştirilirmiş. 
 
Ama suyu değiştirilirken dibi dökülmeden süzdürülerek suyu yenilenirmiş. Bulgur iyice sıkılıp yoğrularak da nişastasını bırakması hızlandırılırmış. Dingin durması ve hareketlenmemesi gerekiyor tabi dibe çökmesi için. Suyu iyice beyazladığında süzülür ve torbaya konup süzdürülürmüş. 
 
Sonrada bezler üzerine serilerek veya tepsilere serilerek, ara ara karıştırılıp havalandırılarak iyice kuruması sağlanırmış. Bu nişasta yapıldıktan sonra da bu tatlı mutlaka yapılırmış. Kısa sürede yapılıyor ama dikkat edilmesi gereken çok püfü var. Bir kere rengini sarartmamak gerekiyor. Bunun içinse sürekli karıştırmak ve dibini tutturmamak gerekiyor. 
 
Tereyağ kullanılabilir ama bölgede alışılan, zeytinyağı ile yapılması. Zeytinyağı hem kıvamını hem parlaklığını sağlıyor.
 
Ramazan Ayında Hangi Helvalar Yapılır?
En pratik helvalardan En İyi Helva Tariflerinden Nişasta Helvası (Ak Helva) Tarifi;
 
En çok sevilen ramazan helvalarından Nişasta Helvası (Ak Helva) 
En eski helva tariflerinden ve Yöresel Helva Tariflerinden Nişasta Helvasında Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bardak Buğday Nişastası
*     1 Bardağa Yakın Toz Şeker (Tercihe Göre Artırılıp, Azaltılabilir)
*     1 Çay Bardağı Su
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
 
Bayram Tatlıları Ve Bayram Helvalarından Nişasta Helvası (Ak Helva) Yapılış Tarifi;
 
Nişasta, su ve şeker iyice çırpılır. Hem şeker erimeli hem de nişasta iyice çözünmelidir. Nişastalı karışımın kıvamı önemli. Koyu bir ayran kıvamında olmalıdır. Geniş ve yayvan bir tencereye yağın birazı alınır. 
 
Üzerine karışım dökülür ve sürekli karıştırarak koyulaştırılır. Karıştırma tahta kaşıkla yapılırsa daha güzel oluyor. Koyulaşıp yağı çektikçe yeniden, azar azar yağı verilir. Karıştırarak istenirse pelte kıvamında tabaklara alınıp soğutulabilir. Bu şekilde tüketilebildiği gibi taneli haliyle de tüketilebilir. Pişirmeye biraz daha devam ettirilip suyu çektirildiğinde tanelenmeye başlayacaktır. 
 
Üzerine ceviz, fındık, susam, yer fıstığı hangisi varsa konularak, onunla tatlandırılması mümkün. Sade olarak tüketmekte. Genellikle dayanamayıp tam soğumadan ılıkken yenir. Ama soğukken de ayrı güzeldir.
 
Evinizin bereketi, elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.
 
**
Türk Aşçı Haberleri Olarak Şimdi gelin yüzyıllardır yemek kültürümüze dahil olan helvayı evimizde yapalım, ne kadar farklı çeşidi olduğunu öğrenip onu daha fazla sofralarımıza, sohbetlerimize dahil edelim.
 
Ramazan Ayında Hangi Helvalar Yapılır?
En çok sevilen ramazan helvalarından Osmanlı Saray Mutfağından Saray Helvası Tarifi
Osmanlı Saray Mutfağından Saray Helvası Tarifi İçin Kullanılan Malzemeler
*     6 Su Bardağı Un (200 Ml.Lik Su Bardağı)
*     2 Su Bardağı Pudra Şekeri
*     250 Gram tereyağı
 
En eski helva tariflerinden ve Osmanlı Saray Mutfağından Saray Helvası Tarifi Servis Kabını Yağlamak İçin:
*     1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
 
Osmanlı Saray Mutfağından Saray Helvası Tarifi Üzeri İçin:
*     3 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri
 
Osmanlı Saray Mutfağından Saray Helvası Tarifi Yapılış Tarifi;
 
Yapışmaz yayvan bir tencereye unu alın. Kısık ateşte arada bir karıştırarak un kokusu çıkana kadar kavurun. Bu işlem yaklaşık yarım saat sürecek ve sürekli karıştırdığınız için unun rengi değişmeyecek.
 
Un kavrulduktan sonra ocağın altını kapatın ve biraz ılınması için 15 dakika kadar bekletin. Ilınan kavrulmuş unun üzerine pudra şekerini ekleyin ve karıştırın. 
Bir kaşıkla kenarlardan içeri doğru karıştırarak, unla şekerin bütünleşmesini sağlayın.
 
Küçük bir sos tenceresinde tereyağını kısık ateşte eritin, kaynatmayın. Tereyağı erir erimez ocaktan alın. Eritilmiş tereyağını un-şeker karışımının üzerine ekleyin ve kaşık yardımıyla biraz karıştırdıktan sonra elinizle iyice yoğurun.
 
10 adet dilim elde etmek için 30x40 cm. ebatlarında dikdörtgen cam servis kabını zeytinyağı ile yağlayın. Helvayı tepsiye boşaltın. Elinizle sıkıştırarak ve yayarak tepsiye yerleştirin. 
 
Yükseklik farkı oluşmamasına dikkat edin. Helvayı tepsiye yerleştirdikten hemen sonra bıçakla dilimleyin. Kesme işlemini helva sıcakken yapmanız çok önemli, soğuyunca düzgün kesemezsiniz.
 
Tel süzgeç yardımıyla pudra şekerini helva dilimlerinin üzerine serpiştirin. Helva oda ısısına gelince buzdolabına kaldırın. 
En az bir saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın. 
 
**
Anadolu Mutfağı, Türk Mutfak Kültüründeki tarihi lezzet miraslarımızı dikkate alarak mutfak sanatlarında geleceğin Türk şeflerine Aşçılık Eğitimlerinde ön planda tutarak yöresel mutfaklarımız ve yöresel yemeklerimiz hakkındaki akademik çalışmaları ile de bilinen ünlü Şeflerimizden Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz SEÇİM'e;
 
Geleneksel Türk Mutfağına ve Kültürüne  vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için teşekkür eder, profesyonel kariyerinde ve hayatında başarılar dileriz..
 
Anadolu'da Helva Kimi zaman sevinçlerin ortağıdır, Türk Mutfak Kültüründe Helva kimi zaman da üzüntülerin... Yöresel Mutfaklarda Helva Doğumda, ölümde, gurbete gidişte veya dönüşte, düğünde dernekte, hastanın iyileşmesinde pişirilip dağıtılır eşe dosta. Osmanlı Saray Mutfağında Damakları tatlandıran bir lezzet olmaktan ötedir Helva...
 
Evde Un Helvası nasıl yapılır? Türk mutfağının en eski Helvalılarından biri afiyet olsun...
 
Ramazan Ayında Hangi Helvalar Yapılır?
En çok sevilen ramazan helvalarından Un Helvası Tarifi "Şef Yılmaz SEÇİM"
En eski helva tariflerinden Un Helvası Kullanılacak Malzemeler
 
*     2 Su Bardağı Un,
*     2 Su Bardağı Tozşeker,
*     2 Su Bardağı Su
*     1/2 Su Bardağı Sıvıyağ
*     50 Gram Tereyağı
*     1 Su Bardağı İri Dövülmüş Ceviz
 
Un Helvası İşlem Basamakları
 
Un, tereyağı ve sıvıyağı tencereye alıp rengi altın sarısından kahverengiye dönene kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun.
 
İçine cevizleri de ekleyip bir iki dakika da cevizle kavurun. Kavrulunca altını kapatıp biraz soğumasını bekleyin.
 
Soğuyunca içine önce su ardından şekerini ilave edip tencerenin altını tekrar açın. Kısık ateşte kaynayıp kıvama gelene kadar pişirin. Kıvama gelince altını kapatıp şekil verip servis yapın.
 
**
En çok sevilen ramazan helvalarından Ovma Helvası Tarifi "10-12 Kişilik"
 
Ramazan Ayında Hangi Helvalar Yapılır?
Hazırlama ve Pişirme Süresi: 20-25 dakika
En eski helva tariflerinden Ovma Helvası Tarifi'nin Malzemeleri  
 
*   1 kg Pekmez
*   1,5 kg Buğday Nişastası
*   3 Çorba Kaşığı Tereyağı
*   Su
*   250 gr Ceviz İçi
 
Anadolu Mutfağı ve Osmanlı Saray Mutfağından nefis helva tarifleri 'mizden harika bir çeşit olan Ovma Helvası 'nin Yapılış Tarifi;
 
Nişasta, biraz suyla ezilir ve sulandırılır. Pekmez ve tereyağı ilave edilir. Ateşe konularak sürekli karıştırılır.
 
Pilav kıvamına geldiğinde ateşten indirilir. Pişirildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz içi konularak servis yapılır. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Foto Galeri Haberleri