Yeme İçme Hiç Bu Kadar Gündemde Olmamıştı

Yeme İçme Hiç Bu Kadar Gündemde Olmamıştı

Yeme içme uzun zamandır karın doyurma meselesinden çok ötelere taşındı. Bu konuda dünyada neler...

Yeme İçme Hiç Bu Kadar Gündemde Olmamıştı
“Deniz ALPHAN”
Yeme içme uzun zamandır karın doyurma meselesinden çok ötelere taşındı. Bu konuda dünyada neler olup bitiyor? Trendler ne? Ne tür lokantalar moda? Hangi ürünler gözde? Yeni beslenme eğilimleri neler? Bu konunun meraklılarının en çok konuştuğu ve kafa yorduğu konuların bazıları.
 
Seminerler düzenleniyor, konferanslar veriliyor, fuarlar açılıyor. festivaller yapılıyor... TURYİD'in düzenlediği Gastro Ekonomi Zirvesi'nde gastronominin ekonomik değeri konuşuldu. Peru mutfağının nasıl moda olup ülkesinin ekonomisine katkıda bulunduğu, İskandinav ülkelerinin yeni trendler yaratarak dünya gastronomisinde nasıl söz sahibi oldukları anlatıldı. Geçtiğimiz aylarda Le Cordon Blue'nun düzenlediği Gastronomi Trendleri Buluşması'nda da bu alandaki yeni eğilimlerden söz edildi. 
 
Gastromasa sonbaharda yine birçok ülkeden şefleri konuk etmeye hazırlanıyor. Eylülde düzenlenecek olan “Gastronomi aracılığı ile dünyayı nasıl daha iyi bir yer haline getirebiliriz?” den yola çıkan Yedi'yi meraklıları dört gözle bekliyor. 27 Nisan'da Özyeğin Üniversitesi'nde 2. Gastronomi Sempozyumu'nda gelenek ve yenilik çerçevesinde Türk Mutfağı tartışılacak.
 
Gastronomi hiç bu kadar gündemde olmamıştı... Her geçen gün yeni yeme içme yerleri açılıyor. Yeni nesil kahvecilerden sonra şimdi yeni trendlerin başında yeni nesil meyhane diye adlandırılan mekanlar var. Yenilerden Rana, Firuze, Ahali ve geçtiğimiz yıllarda açılan Münferit ve Mükellef tarzları değişik olsa da yeni nesil meyhanelerden bazıları. Büyük otellerin içinde bile meyhaneler açılıyor. 
 
Hilton'un Lalezar salonu artık yeni nesil bir meyhane. Meze o kadar moda ki 22 Nisan'da Feriye Palace'ta düzenlenecek olan Yeniden Meze Festivali gibi günü birlik organizasyonlar yapılmaya başlandı.
 
Yeniler bildiğimiz eski meyhanelere göre çok daha lüksler. Klasik mezelerin yanı sıra kendi mutfaklarından özel birkaç değişik çeşit de sunuyorlar. Rakı kadar şarap da içiliyor. Her ne kadar gönlüm eski meyhanelerdeyse de yenilerine hiç itirazım yok, gayet güzel yenilip içiliyor. Müzik olarak eskilerden farklı olarak çoğu yerde 80'lerin ve 90'ların popüler parçaları pek de münasip olmayan bir volümde çalınıyor. 
 
İşte buna itirazım var, sohbete mani olan müziğin meyhanede ne işi var?
Bir başka trend de yöresel yemekler. Özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağı çok moda. O yöreden gelen şeflerin hazırladığı yemeklerle geceler düzenleniyor, festivaller yapılıyor, menülerde Güneydoğu yemeklerine yer veriliyor. Sahrap gibi, Çiya gibi klasikleşen yöresel yemekler sunan lokantalara yenileri ekleniyor. 
 
Bağcılar'daki Seraf yöresel mutfak sunan mekanlara çok iyi bir örnek. Bomonti Hilton da eylül ayına kadar sürecek olan yedi değişik yöreden yemekle çok farklı bir menü sunuyor. Bu yemekleri yerinde yemek isteyenler Gaziantep, Urfa'nın yolunu tutuyor.
 
Gastronomi turizmi çok popüler olmayı sürdürüyor. Kars'a düzenlenen turlarda artık yer bulmak kolay değil. Yerinde Kars kazını yemek, gravyerin nasıl yapıldığını görmek isteyenlerin sayısı her yıl artıyor. Sınırları aşarak İtalya'da gastronomi fuarlarına gitmek, parmesanı yurdu Parma'da tatmak da var. 
 
İspanyol şeflerin deneysel mutfaklarını izlemek, Kuzeyli lokantaların yeniliklerini tatmak da işin içinde. Gastronomi, dünyada seyahat etme nedenleri listesinin üçüncü sırasında yer alıyor. Ülkeleri yemekleri ile keşfetmek seyahat trendlerinin başında. Londra, Paris, NewYork'a yemek için gitmek alışverişe gitmekten daha havalı sayılıyor artık. En İyi 50 listesindeki lokantalara gitmek en moda olay...
 
Bağbozumu turlarına katılıp şarabın nasıl yapıldığını görmek, değişik üzümleri tatmak tüm dünyada olduğu gibi bizde de büyük rağbet görüyor. Şarap meraklıları hafta sonları Trakya bölgesindeki bağ evlerinde yeni üzümler tadılıyor yeni şaraplar keşfediliyor. Şarap ve viski hakkında bilgi sahibi olmak için kurslara gidenlerin sayısında gün geçtikçe artış var. 
 
Yemek ve şarap eşleştirme geceleri ve yemek kültürü sohbetleri büyük ilgi görüyor. IWSA'da 26 Nisan'da “Ege'nin Çilingir Sofraları” ve 3 Mayıs'ta “Refik Halit Karay'ın Sofraları” adlı etkinlikler yer alacak. Tohum İstanbul, 8 Mayıs'ta Batılılaşma döneminde Osmanlı yeme içme kültürü atölyesi düzenleniyor. Meraklıları için 5-6 Mayıs'ta Nicole Restaurant'ta çok zengin içerikli ünlü şeflerin katılımı ile Zeytinyağı Festivali kaçırılacak gibi değil.
 
Ve en önemli trend bilinçli beslenme. Yediğinin içtiğinin kaynağını bilmek, en tazesine en katkısızına ulaşmak çok önemli. Bunu gerçekleştirmenin en çok rağbet gören yolları organik pazarlara gitmek, internetteki özel ürün satan siteleri bulup malzeme ısmarlamak... Cumartesileri kurulan Bomonti organik sebze pazarının ve pazar günleri kurulan Kasımpaşada'ki İnebolu pazarının meraklıları çok. Ve bilinçli beslenmenin baş ilkesi anne yemekleri pişir ve kendi ekmeğini yap.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler