Yemek Zengini Kentin Patentli Lezzeti: Tuzda Tavuk

Yemek Zengini Kentin Patentli Lezzeti: Tuzda Tavuk

Sahip olduğu birbirinden leziz yemeklerle gastronomi tutkunlarının uğrak yerleri arasında bulunan...

Yemek Zengini Kentin Patentli Lezzeti: Tuzda Tavuk
Son yıllarda gastronomi turizmine ilginin artmasıyla yemek tutkunlarının uğrak yerleri arasında yer alan Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yapılan tuzda tavuğu tatmak için yurt dışından turist geliyor Bir lokanta işletmecisi tarafından 2000 yılında patenti alınan bu lezzetin hem hazırlanma süreci hem sunumu ilgi çekiyor Patenti alan Özberk: 
 
"Tuzda tavuk İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yurdun büyük kesiminden ilgi görüyor. Suudi Arabistan, Lübnan ve Kuveyt gibi ülkelerden de sosyal medya üzerinden yemeklerimizi görüp tatmak için gelenler oluyor"
 
Sahip olduğu birbirinden leziz yemeklerle gastronomi tutkunlarının uğrak yerleri arasında bulunan Hatay'da, Reyhanlı ilçesinde yapılan ve 17 yıl önce patenti alınan tuzda tavuk, kentin önemli turizm değerleri arasında yer alıyor.
 
Yıllar önce Reyhanlı ilçesinde yapılmaya başlanan tuzda tavuk, zaman içerisinde tüm yurt genelinde bilinir hale geldi. Lokanta işletmecisi Ali Özberk tarafından 2000 yılında patenti de alınan tuzda tavuğun ünü, sosyal medyanın yaygın kullanımıyla yurt dışında da artıyor.
 
Özelikle gastronomi turizmi meraklılarının büyük ilgisini çeken yemek, zahmetli hazırlanış süreci ve ilginç servis yöntemiyle de dikkati çekiyor. İşletmeci Ali Özberk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün çok sayıda kişinin beğenerek yediği tuzda tavuğun ilçelerine has bir lezzet olduğunu söyledi.
 
Bu "yöresel tadı" koruma adına 17 yıl önce patentini aldıklarını anlatan Özberk, "Tuzda tavuk İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yurdun büyük kesiminden ilgi görüyor. Suudi Arabistan, Lübnan ve Kuveyt gibi ülkelerden de sosyal medya üzerinden yemeklerimizi görüp tatmak için gelenler oluyor." diye konuştu.
 
Özberk, tuzda tavuğun lezzeti kadar hazırlanmasının da bir o kadar zahmetli olduğunu vurgulayarak, "Kendi özel karışımlarımızla hazırladığımız sosları tüm olan tavuğa sürüyoruz. Düz bir tepsiye 7 kilogram tuz ekleyerek tamamen kaplıyoruz. Odun ateşinde yaklaşık 2 saat pişiriliyor." dedi.
 
Yemeğin müşterilere sunumuna da özel önem verdiklerini anlatan Özberk, şöyle devam etti:
"Odun ateşinde pişen tuz kalıbı oldukça sert bir hale dönüşüyor. Onu önce ispirto dökerek yakıyoruz. Alevler eşliğinde özel manisini okuyarak müşterilerimizin masasına götürüyoruz. Müşterilerimiz de verdiğimiz tokmakla tavuğun kaplı olduğu tuzu kırıyorlar.
 
Tuzun içinde nar gibi kızaran tavukların kemikleri birbirinden ayrılmazsa müşterilerimizden para talep etmiyoruz. Şu ana kadar şükür öyle bir durumla karşılaşılmadı. Gelen misafirlerimiz bizleri tekrar tekrar ziyaret ediyorlar. Hatay'ımızın tanıtılmasında katkımız olduğu için mutluyuz." Müşterilerden Raif Güleryüz de tuzda tavuğu sürekli tercih ettiklerini belirterek, ailesi ve arkadaşlarıyla yöresel lezzetin keyfini çıkardıklarını dile getirdi.
 
Lokantayı gelmeden 2 saat önce aradıklarını aktaran Güleryüz, "2 saat önceden siparişi veriyoruz ki biz geldiğimizde hazır olsun. En azından haftada bir muhakkak tuzda tavuk yiyoruz. Tadını çok seviyoruz. İlçemizin tanıtımına da katkı sağladığına inanıyorum. Herkesi bu lezzeti tatmaya davet ediyorum." dedi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler