Çölyak Farkındalığı

Çölyak Farkındalığı

Trakya Üniversitesi (T.Ü) Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Topluluğu ile Trakya...

Çölyak Farkındalığı “Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI”
Trakya Üniversitesi (T.Ü) Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Topluluğu ile Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği işbirliğiyle düzenlenen 'Duy, Dinle, Destekle Çölyak Workshop' adlı etkinlik T.Ü Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uygulama Mutfağında gerçekleşti. 
 
Çölyak farkındalığı yaratmak amacıyla düzenlenen 'Duy, Dinle, Destekle Çölyak Workshop' adlı etkinlik dün Edirne'de devam etti. Etkinliğe Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Çalıyurt, Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz, Öğretim Görevlisi Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, Öğretim Üyesi Seher Can, Çölyak dostu Meryem Akbaş, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi, öğrenciler, çölyak dostları katıldı. 
 
Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Üyesi Serkan Güler'in sunumunu yaptığı etkinliğin açılış konuşmasını Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr.Ertuğrul Tanrıkulu yaptı. 
 
“Aldığınız Eğitimin Sinerjisini Oluşturmalısınız”
Dr. Tanrıkulu, Edirne Belediyesi olarak sağlık okur yazarlığı konusunda Edirne'de farkındalık yaratmak açısından çok çalışmalar yaptıklarını belirtti ve şöyle konuştu:
 
“9 yıldır belediye başkan yardımcısıyım. Birçok dernekle özellikle kanser farkındalığı, meme kanseri, kolon kanseri gibi birçok hastalıkla ilgili, az görülen ama bilinmeyen hastalıklarla ilgili, bilinenlerle de ilgili belediye olarak çok ciddi sağlık okur yazarlığı yapıyoruz.
 
Bir yıl önce bir şey fark ettik. Bildiğimiz bir şeydi ama Edirne için kıymetli olduğunu düşündük. Çünkü bir kaç yakın dostum da bana Çölyakla ilgili Edirne'de pek bilinmediği farkında olunmadığıyla ilgili bir şeyler söyleyince Edirne Belediyesi olarak İstanbul Halk Ekmeğe gittik. Bu hastalığın teşhisi de zor, yaşaması da zor, bir hayat biçimi oluşturması da zor. 
 
O anlamda İstanbul Hak Ekmekte denetimler yaptık. Edirne'ye bu glutensiz ekmeği getirdik. Mesele yaşamda yalnız olmadığımızı ve farklı farklı sorunları olan insanların olduğunu bilmemiz. Eğer bir kişiye dokunabiliyorsanız ki özellikle öğrenciler için söylüyorum; meslek edinmek kolaydır, sadece size bir tane diploma verirler. Ama bu diplomanın aldığınız eğitimin sinerjisini oluşturmanız gerekiyor."
 
“Tıp Fakültesi De Bu İşin İçinde Olmalı”
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Çalıyurt da, “Bu organizasyon yüzde 1 gözüken ciddi, önemli hastalığın tanınması ve bilinmesine yardımcı olacak bir önemli bir hareket. Belediyemiz bin ekmek dağıtıyormuş, aslında birçok hareket var. Dernek bu işi ciddi bir şekilde yapıyor, öğrenci grubumuz bu işte çalışıyor. 
 
Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak bu işin içinde olmalıyız. Hatta burada eksik olan Tıp Fakültesi çünkü bu hastalığın tanısı Tıp Fakültesi koyacak. Bir sonraki toplantıda Tıp Fakültesi çalışanlarının da burada olması bu önemli sağlık sorununun hem tanınması hem bilinmesi teşhisi için bir başka adımın atılmasına ön ayak olacaktır. Başarılı bir workshop olur diyorum” dedi.
 
“Duy, Dinle, Destekle”
Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz da 25 yıl bilmeyerek ve son 6 yılda tanı almış bir çölyaklı birey olarak şöyle seslendi: 
“Çölyak; arpa, buğday, çavdar ve çapraz bulaştan dolayı yulafta bulunan gluten adlı proteinin ince bağırsak üzerinde yaratmış olduğu ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti diye biliriz. 
 
“Çölyakla Yaşamak Zor Ve Pahalıdır”
Çölyak, bugün toplumun çoğu üyesinin bilmediği fakat başına gelince onunla yaşamayı ve yaşam şekli haline getirmeye çalıştığı bir hastalıktır. Tabi çölyakla yaşamak ve zor pahalıdır. 
 
Bugün burada görünüş olarak küçük ama gelecek nesiller için büyük bir adım gerçekleştirmek-teyiz.
 
Görünüş olarak biz de sizler gibi olsak da çölyak hastaları direnç ve sağlık yönünden hayata 1-0 geride başlıyor. Bu yönü üzücü olsa bile glutensiz beslendiğimizde sizler kadar sağlıklı oluyoruz. Bunu söylememizin nedeni de burada gerçekleştirdiğimiz uygulamanın çölyak hastaları için önemini vurgulamaktadır. 
 
Bugün burada yapacağımız etkinliğimizin gelecek nesillerin gönül rahatlığı ile gidip bir şeyler tüketebilmek yerlerin yapılabileceğinin küçük bir fragmanı olarak düşünün. Bizlere bugün kapılarını ardına kadar açan Trakya Üniversitesi'ne teşekkür ediyoruz.”
 
Başkan Yılmaz Başkan Yardımcısı Dr. Tanrıkulu ve Dekan Prof. Dr. Çalıyurt'a katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti. Çölyak workshop (mutfak atölyesi uygulaması) etkinliğine geçildi. Glutensiz ürünler öğleden sonra gerçekleştirilen farkındalık seminerine katılanlara ikram edildi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler