Uşak Yöresinde İftar Sofrası

Uşak Yöresinde İftar Sofrası "İDİL ÇİMRİN"

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda Ege ve Orta Anadolu etkisinde kalmış, ne tam Ege kadar sebzeli, otlu yemekleri...

Uşak Yöresinde İftar Sofrası
İDİL ÇİMRİN
 
Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda Ege ve Orta Anadolu etkisinde kalmış, ne tam Ege kadar sebzeli, otlu yemekleri olan, ne de bir orta Anadolu kadar et ağırlıklı Coğrafi İşaretlerden Uşak mutfağına konuk oluyorum. Türk mutfağının tüm zenginliğini ve harmonisini bir arada bizlere sunan Uşak mutfağı gerçekten tanımaya ve anlatılmaya değer. 
 
Biz Giritlilerin yemeye çok alışkın olduğu keçi etiyle pişen yöresel yemekleri ilk bakışta dikkatimi çekiyor olsa da, ardından öğrendim ki keçi yetiştiriciliği yerini koyun yetiştiriciliğine bırakmış. Ben bugün Uşak mutfağından hepinizin evlerinde kolay kolay bulabileceği malzemelerden yapılacak et basması ve cendere tatlısı tariflerini merak ettim. Uşaklılar'dan öğrendiğim bu reçeteleri bugün sizlerle paylaşıyorum.
 
Yöresel Yemekler
Uşak köylerinde keşkek yapmak başlı başına bir tören. Buğday, kabuğundan ayrılıp ezilmesi için taş oyma dibeklerde ağaç tokmaklarla ve davul zurna eşliğinde dört kişi tarafından ritmik hareketle dövülüyor. Tarhana çorbası Uşak'ın en ünlü çorbası. 
 
Bunun dışında salatalık yemeği, köpük helva, haşhaşlı ve tahinli peksimet, cevizli baklava, bükme, kese ayranı, pide, cıbır çorbası ve düğün yemeklerinin vazgeçilmezi keşkek Uşak'ta önemli yemekler arasında. Bugünlük benden bu kadar. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
 
Et Basması Tarifi
 3-4 adet patates
 1 kg. orta yağlı kıyma
 2 adet soğan
 2 adet yeşil biber
 4 diş sarımsak
 2 çay kaşığı karabiber
 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
 1 tatlı kaşığı biber salçası
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1.5 tatlı kaşığı tuz
 
Dizmek İçin:
 3 adet patates ve domates
 5 adet yeşil biber
 1 çay kaşığı karabiber
 Tuz
 
Yapılışı:
Öncelikle soğan, sarımsak ve biberleri rondoda çekiyoruz. Diğer bütün malzemeyi bir araya getirerek köfte harcını oluşturuyoruz. Yuvarlak bir tepsiye önce patatesleri halka halka kesip sıkı sıkı diziyoruz. Üzerine köfte harcını yerleştiriyoruz, elimizle iyice bastırıyoruz. Üzerine ise domates ve biberleri istediğimiz gibi diziyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında pişiriyoruz.
 
Cendere Tatlısı Tarifi
Yapılışı: 
Margarin, toz şeker, sıvı yağ, yumurta ve aldığı kadar unu karıştırıyoruz ve iyice yoğuruyoruz. Hamurdan iri bezeler koparıp incecik açıyoruz. Çekilmiş ceviz içini nişasta ile karıştırıyoruz. Yufkaların üzerine serpiyoruz. Her bir yufkayı iki tarafından oklava ile sarıyoruz. Dilim dilim kesip yağlanmış tepsiye diziyoruz. Üzeri için; yarım paket margarini eritip sıvı yağ ile kızdırıyoruz ve tatlıların üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derelik fırında kızarana kadar pişriyoruz. Şeker ve suyu kaynatıp şerbeti hazırlıyoruz ve limon suyunu ekleyip ılıtıyoruz. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirip servis yapıyoruz.
 
 1 paket margarin
 1 kahve fincanı sıvı yağ
 1 kg. toz şeker
 Aldığı kadar un
 1 kg. ceviz
 1 paket mısır nişastası
 2 adet yumurta
 
Üzeri İçin:
 Yarım paket margarin
 1 kahve fincanı sıvı yağ
 
Şerbet İçin:
 1 kg. toz şeker
 Yarım limonun suyu
 3 su bardağı su
 
Püf Noktası
İsterseniz cendere tatlısını fırınlayıp saklayabilirsiniz, ne zaman yemek isterseniz o zaman şerbetleyebilirsiniz. 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler