Mutfak Hijyeni “Prof. Dr. Mustafa Tayar”

Mutfak Hijyeni “Prof. Dr. Mustafa Tayar”

Mutfak Hijyeni “Prof. Dr. Mustafa Tayar”; Sağlıklı yaşam için gıdaların güvenli bir biçimde hazırlanması...

Mutfak Hijyeni “Prof. Dr. Mustafa Tayar”
Sağlıklı yaşam için gıdaların güvenli bir biçimde hazırlanması gerekir. Böylelikle hem zehirlenmeler önlenir, hem de iş ve müşteri kaybı olmaz. Tezgahlar, işçiler ve malzemelerin temiz tutulması mutfak hijyeni için çok önemlidir. Temiz çalışırsanız fare ve böcekleri önlersiniz, aynı zamanda da müşteri çekersiniz. Hijyen için önemli bir konu da yemeklerin saklanması ve depolanmasıdır. En temiz yerde bile yemek yanlış depolandıysa gıda zehirlenmesine yol açabilir .
 
Hijyen Kuralları Kimleri Etkiliyor?
Hijyen kuralları, seyyar satıcılardan beş yıldızlı lokantalara kadar yemek üretimi yapan her yer için geçerlidir. Yemek hazırlanıp satılan veya gıda maddeleri satılan bir işyeriniz varsa; bu broşürdeki tavsiyelere uymanız kaçınılmazdır. Söz konusu kurallar ister ticari bir işletmenin, ister evimizin mutfağı olsun , her yer için geçerlidir.
 
Hijyen Hafıfe Alınırsa?
• Yemekler BAKTERİ veya TOKSİN’leri ile kirlenebilir.
• Üretim masrafı çoğalabilir. Hızlı ve verimli (kârlı) çalışma engellenir.
• Böcek, sinek ve fareler çoğalır.
• Hastalık dolayısıyla iş veya para kaybı olur.
• Mahkemelik olabilirsiniz.
 
Bunları Biliyor Muydunuz?
• İşletmelerde buzdolaplarının %8’i sağlığa uygun soğutmayı yapacak düşük derecede tutulmuyor.
• Hamam böceğinin tek yumurtasından otuz altı tane hamam böceği doğabiliyor.
• Bir çift ev faresi yılda toplam iki bin tane yavru doğurabiliyor.
• Tek bir bakteri dokuz saat içinde yüz milyona kadar çoğalabiliyor.
• Yüz milyon tane bakteri bir iğnenin ucu kadar büyüklükte olur.
 
Gıda Ve Hastalık
Gıda insanları birçok şekilde hasta eder. Zehirlenme ve hastalık, genellikle yemeklerde bulunan bakterilerden oluşur. Gıda zehirlenmeleri ciddi hastalıklara yol açar. Yemeklerde bulunan bazı yabancı maddeler de ( çivi, tırnak, ilaç, temizlik maddesi.
 
insan sağlığına tehdit oluşturmaktadır. Personel, tezgahlar, alet ve teçhizat hastalık riskini azaltmak için temiz tutulmalıdır.
 
Gıda Zehirlenmesi Nedir?
Gıda zehirlenmesi yüksek miktarda bakteri içeren gıdaları tüketince ortaya çıkar. Yemeğin içinde istenmeyen madde bulunursa yemek hijyenik değildir.
 
Zehirlenmelerin Belirtileri:
• Karın ve mide ağrısı,
• İshal,
• Kusma,
• Mide bulantısı,
• Yüksek ateş.
 
Bu belirtilerin hepsinin bir arada bulunması şart değildir. Zehirlenmenin sebebine göre bu semptomlar değişiklik gösterebilir. Zehirlenmenin belirtisi 1 ile 36 saat zarfında belli olur. Birkaç günde sürebilir.
 
Gıda Zehirlenmelerine;
• Çocuklar
• Yaşlılar
• Hamileler
• Hastalar daha duyarlıdır
 
Bakteri Nedir?
Bakteri çıplak gözle g.rülemeyen ufak, canlı organizmalardır. Ancak mikroskopla g.rülebilir. Bunlar her yerde bulunur ama çoğu insana zarar vermez. Hatta bazıları yoğurt ve peynir gibi gıdaların üretimine yardım ederler. Bakterilerin gıdaları ürütenleri de vardır. Zararlı olan bakterilere patojen bakteri denilir. Patojenik bakterin gıdaya bulaştığını koklayarak ve/veya tadarak anlayamayız . Tehlikeli gıdanın normal g.zükmesi mümkündür. Yemek .ürüten mikroplar genellikle zehirlenmeye yol açmaz ama çok miktarda bulunursa hasta olmamıza yol açabilir.
 
Bakteriler Nasıl Çoğalır?
Bakteri ikiye b.lünerek çoğalır. Bakteriye uygun gıda, rutubet, sıcaklık ve zaman verirseniz ikiye b.lünerek çoğalır. Bazı bakteriler 10 veya 20 dakikanın içinde bolünüp çoğalmaya başlar.
 
Bakteriler Neden Hasta Eder?
Bakterilerin bizi hasta edebilmesi için ya kendisinin yada toksinlerinin (zehir) vücudumuzun içine girmesi gerekiyor. Hastalığın oluşması için bakteri vücutta çoğalır. Yada bakterinin yemekte ürettiği TOKSİN hasta eder.
 
Bakteri Nasıl Teşhis Edilir?
Bakteri o kadar kü.üktür ancak ki laboratuvar testleri ile belirlenebilir. Uzmanlar şüpheli bir gıda örneğini alıp çoğaltarak hangi cins bakteri olduğunu belirlerler.
 
Bazı Gıdalar Daha Mı Riskli?
Bazı gıdalar yüksek risk grubundadır. Yüksek risk gıdalar genellikle nemli veya yüksek proteinli gıdalardır. Az riskli gıdalar az nemli, az proteinli ve az asitli olur. Yüksek riskli gıdaların tekrar ısıtılmasında daha dikkatli olmak gerekir.
 
Yüksek Riskli Gıda Örnekleri Düşük Riskli Gıda Örnekleri:
* Pişirilmiş etler
* Kurutulmuş veya salamura gıdalar
* Süt ürünleri
* Yüksek miktarda şekerli gıdalar
* Çiğ yumruta
* Yüksek miktarda tuzlu olan gıdalar
* Deniz ürünleri
* Koruyucu katkı maddesi olan gıdalar.
 
Gıda Nasıl Kirlenir?
Gıdanın kirlenmesini önlemek için en iyi yöntem gıdanın içine bakteri ve istenmeyen maddelerin nasıl girdiğini öğrenmektir. Kirlenme herhangi bir zaman olabilir. Bu kirlilik çoğu zaman kaza ile olur, bazense kotü amaçlı, kasıtlı olarak, isteyerek de gıda kirletilebilir.
 
Bakteri Nereden Gelir?
İnsanlar Bakteri çoğu zaman insanlardan gıdalara aktarılır. Burun, eller, kulaklar ve boğazda genelde gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakteriler bulunur. Hapşırma, .ksürme, tükürmek gibi eylemlerle hastalık bulaştırılır. Özellikle tırnak altlarında gıda için zararlı bakteri bulunur. Kafanızı kaşırsanız veya saçınızı uzatırsanız bakteri bu yollarla da gıdaya kolayca geçebilir. Sivilcelerde de bakteri vardır. Oynamakla gıdaya aktarabilirsiniz. Bağırsaklarda da zararlı bakteri bulunur. Tuvalete gittiğinizde ellerinize kolayca bulaşır. Bu yol aracılığı ile de gıdaya geçebilir.
 
Hava
Havada da bakteri vardır. Üzeri .rtülmeyen yemeklere bakteri rahatlıkla girebilir.
Çiğ Gıdalar
Mutfağa getirilen çiğ gıdalarda bakteri bulunur.
 
• Salmonella bakterisi kümes hayvanlarının çoğunda bulunur.
• Meyve ve sebzelerin çoğunun üzerinde de bakteri bulunur. K.klü sebzelerde ise toprak ile bakteri bulaşması olur.
• Taze bir balıkta çok fazla bakteri olmasa da çok kısa süre içerisinde bozulduğu için bakteri çoğalabilir.
 
Hayvanlar
Bütün hayvanlar toz, pislik ve mikrop taşırlar. Bunun içine evcil hayvanlar da dahil olduğu için yemeklere yaklaştırmak tehlikelidir. Fareler lağım sularından getirdikleri bakterileri gıdalara taşıyabilirler.
 
Böcekler
Böcekler vücutlarının yüzlerinde bakteri taşırlar. Hamam böceği veya karafatma gibi böcekler yemeklerin üzerinde yürüyebilir ve bakterileri dağıtabilir. Sinekler çok tehlikelidirler. Kendilerini hasta etmeden bir yerden bir yere bakteri taşırlar. Sinekler,
 
coplüklerden ve dışkılardan yararlandıkları için buralardan bakteri topluyorlar. Sinekler kondukları gıdanın üzerine karnındaki asitleri püskürterek yemeği eritip emerler. Böylece sineğin bir önceki yediği mikropları bu yolla dağıtırlar. Ayrıca sinekler yemek yerken hızlı bir şekilde dışkılarını boşaltırlar.
 
Çöpler
Çöplüklerde ve özellikle mutfak çöplerinde artık yemekler bulunur ve zamanla .ürür, kokar. Ağzı açık çöpler sinekleri çeker, bakteri dağıtımına sebep olur.
 
Toz Ve Pislik
Toz ölmüş deriden, topraktan, gıda d.küntülerinden oluşur. Kolayca yemeklerin üzerine uçabilir. Yemek mutfaktan taşınırken bile elbiselerden diğer taraflara taşınabilir.
 
Su
Yemek hazırlanışında kullanılan su, yemeklerin zararlı bakteriler ile bulaşmasına yol açabilir.
 
Bakteri Gıdaya Nasıl Bulaşıyor?
Bakteriler kendi başlarına hareket edemezler. Bakterilerin gıdaya bulaşması için taşınmaları gerekiyor. Bakteri bir gıdadan diğerine temasla geçebilir. Mutfaktaki malzemeler bakteri için araçtır. Çiğ et için kullanılan bir bıçak, yıkanmadan pişmiş et için kullanılırsa çiğ etten pişmiş ete bakteri aktarılır. Böylelikle bıçak araç olmuş olur. Diğer bakteri taşıyıcı araçlara
 
Örnekler:
* Çatal bıçak takımları
* Eller
* Tezgahlar
* Elbiseler
* Doğrama tahtaları
* Diğer mutfak takımları.
 
Fiziksel Kirlilik
Gıdaya fiziksel maddelerin bulaşma yolları:
o Meyve ve sebze toplanırken dal parçaları veya taşlar girebilir.
o Besinler imal edilirken ufak makine parçaları veya doküntüler girebilir.
o Yemek hazırlarken çekirdek, kemikler ve diğer parçalar çıkartılmayabilir.
o Besinlere dokunurken yüzük, sigara izmaritleri, yara bantları v.b cisimler girebilir.
 
Kimyasal Kirlilik
Sebzeler ve meyveler yetiştirilirken çeşitli tarım ilaçları kullanıldığı için mutfağa getirildiğinde bile bu ilaçlar bulunabilir. Çamaşır suyu ve diğer temizlik maddeleri yemekleri kirletebilir. Eğer temizlik maddeleriyle gıda maddeleri aynı dolapta tutulursa yemekler bulaşabilir. Bazı plastik kaplar yemeklere kimyasal madde bulaştırabilir. Özellikle yemekler için yapılan kaplar kullanılmalıdır.
 
Gıda Zehirlenme Sebeplerinin Çoğu Bakterilerdir. Bunu Önlemek İçin 3 Yöntem Vardır:
* Bakterinin gıdaya ulaşması engellenir
* Gıdadaki bakterinin çoğalmasını önlenir
* Gıdadaki bakteri yok edilir.
 
Gıda maddelerinizi güvenilir bir yerden alın ki baştan kirli olmasın. Tezgahları temizlemek için veya yemeğin içine katmak için içilebilir nitelikte su kullanın.
 
Önlemler
* Mümkün olduğu kadar yemeklere eller dokundurulmamalı.
* Mutfaklardan hayvanlar uzak tutulmalı.
* Çiğ ve pişmiş yemekler ayrı yerde tutulmalı.
* Çöp torbalarının ağızları sıkıca bağlı olup dikkatlice atılmalı.
* İşyerleri ve işçiler temiz olmalı.
* Hijyene yönelik alışkanlıklar olmalı ve sürdürülmeli.
* Çatal ve bıçaklar bir kez kullanılıp yıkanmalı.
* Çalışma tezgahları sık sık dezenfekte edilmeli.
* Sadece atılabilinen bezler kullanılmalı.
* Çiğ yemekler için ve pişmiş yemekler için ayrı mutfak eşyası kullanılmalı.
 
Gıdaları bakteriden uzak tutmak tek başına yeterli değildir, .ünkü çiğ gıdaların çoğunda bakteri vardır. Burada bakterinin çoğalması önlenmelidir. Gıdalar kirlenebileceği bölgelerden uzak tutulmalıdır.
 
Bakteri Çoğalmasının Önlenmesi
Bakterinin çoğalması için dört kriter önemlidir.
 
* GIDA – yüksek protein
* RUTUBET - su
* SICAKLIK – 35°C
* ZAMAN – dışarıda bekletilme süresi
 
• Bu kriterlerden birini çıkartırsanız, bakterinin çoğalmasını veya bazende tamamıyla üremelerinin durmasını sağlarsınız.
 
Sıcaklığın Bakteriler Üzerine Olan Etkisi
Bakterinin çoğalmasını soğutma yavaşlatır ama durdurmaz (bakterileri .ldürmez). Yemekler 70 °C’ nin üzerinde ısıtılırsa, bakterinin çoğu olür.
 
Yemekler İçin 5 İle 63°C Arası En Tehlikeli Bölgedir. 5 İle 63°C Arasında Bulunan Örnekler:
• Sıcak bir odada yemek bulunduğunda
• Yemek az ısıtılırsa
• Pişirildikten sonra yemek soğurken
• Yemekler güneşte kaldığı zaman bu yemekleri tüketenler için tehlike var demektir.
 
Tehlikeyi Önlemek İçin
• Gerekmedikçe yemekleri oda sıcaklığında tutmayınız.
• Yemekleri yeterince sıcak yada soğuk tutunuz.
• Bakterinin çoğalmasını önlemek için soğuk yemekleri yeterli derecede soğuk tutunuz.
• Buzdolabınızda derece bulundurunuz.
• Pişirilmiş yemekleri soğumadan dolaba koymayınız.
• Yemeğin soğuması 1.5 saati geçmemelidir.
• Sıcak yenilen yemekler sıcak tutulmalı ve soğumasını önlemek için erkenden yapılmamalıdır.
 
Yüksek risk yemekler 5 °C’nin altında veya 63 °C’nin üstünde tutulmalıdır. Balık, pişirilmiş etler, türlüler 5 °C’’den aşağıda tutulmalıdır.
Gıdadaki Bakteriyi Sıcaklıkla Yok Etmek
Bakteriyi yok etmek için en iyi yöntem ısıtmaktır. Bu bir konserve yöntemidir.
 
Sterilizasyon: 
Uzun süre, yüksek sıcaklıklarda gıdayı ısıtmaktır. Bu işlem bakteriyi oldürür.
 
Pastörizasyon: 
Gıdayı 72 °C’ de 15 saniye ısıtmaktır. Bu patojen bakteriyi oldürür ama hepsi yok olmaz. Bu sebepten pastörize edilmiş gıda maddeleri örneğin süt dolapta tutulmalıdır.
 
Yüksek Sıcaklık İşlemi (Uht): 
Bu yöntemde gıda maddeleri kısa bir süre için çok yüksek derecelerde ısıtılıyor. Böylelikle bakteriler yok olur. Bu yöntem gıdanın tadını sterilizasyon kadar değiştirmez.
 
Donmuş Ürünleri İşleme
Özellik gerekmediği durumların dışında, donmuş gıdaların pişirilmeden önce tamamıyla cozülmesi gerekiyor. Örneğin kalın bir et
 
parçasının dışı pişer ama ortası pişmez. Böylece tehlikeli derecede kalır (Yani bakteriler ölmez). Yemekler uzun süre pişirilmeli. Kalın veya büyük yemekler örneğin et parçası daha uzun süre pişirilmelidir.
 
Rutubet
Bakteri çoğalması için su gerekir. Pirinç, makarna, un ve kuru meyve türü gıdalarda su çok az bulunduğu için bakteri çoğalamaz. Bir damla su bile kuru gıdalarda da bakterilerin çoğalmasına yol açar.
 
Zaman
Yemekler tehlikeli (5 - 63 °C arası) derecelerde ne kadar süre bekletilirse o kadar çok bakterinin üreme zamanı vardır. Taze gıda maddeleri fazla bekletilmeden, hazırlanıp, pişirilip kısa sürede yenilmeli, artan yemekler 1.5 saat içinde dolaba konulmalıdır. Yemekler tekrar ısıtılmamalıdır. Eğer ısıtılması gerekiyorsa yüksek derecelerde çok iyi ısıtılmalıdır. Donmuş ürünler ..züldüğünde pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
 
Gıda Zehirlenmelerinin Başlıca Nedenleri
• Yemek çok erkenden pişiriliyor ve tehlikeli derecede bekletiliyor.
• Pişirilmiş yemeği dolaba koymadan önce 1.5 saatten fazla tehlikeli derecede bekletiliyor.
• Yemek tekrar ısıtılırken yeterince ısıtılmıyor ve bakteriler .lmüyor.
• Gıda zehirlenmesi yapan bakterilerin bulaştığı yemek yeniyor.
 
• Yemek yeterince pişirilmiyor.
• Pişmiş yemek çiğ ürüne temas ediyor.
• Sıcak yemekler 63 °C’ den düşük
 
Sıcaklıklarda Bekletiliyor
• Yemeği hazırlarken personel hastalık bulaştırıyor,
• Artık yemek yeniyor.
 
İş Yerinde Temizlik
Mutfak, depo ve satış yerleri temiz ve tertipli tutulmalıdır. Sürekli dezenfekte edilmeli, riski düşük tutmak için, nasıl temizlik yapılacağı planlanmalıdır.
 
Etkin Temizlik
Temizliğin etkin olması için sıcak su, deterjan ve fiziksel uğraşım gerekir. Deterjanlar yağı ve kiri çözerek temizliği kolaylaştırırlar. Çalışma tezgahı temiz g.zükse dahi yine üzerinde bakteri olabilir. Emin olmak için dezenfekte edilmeli. Bu yöntem bakteriyi tehlikesiz miktara düşürür. En yaygın dezenfeksiyon yolu 82 ° C’ de sıcak su kullanmaktır. Temizliğe başlamadan önce bütün yemekler ya dolaba konmalı yada üzeri kapatılmalıdır. İyi temizlik için aşağıdaki 6 aşama uygulanmalıdır.
 
Ön Temizlik - 
kaba kirlerin çoğunu temizlemek, (örneğin tabaktaki artık yemek.)
 
Ana Temizlik 
sıcak su ve deterjanla yapılmalıdır. Dezenfektan kullanmadan önce deterjan iyice durulanmalıdır.
 
Durulama
Dezenfekte etmek - durulamadan sonra dezenfekte edilmeli ve sıcak suyla tekrar durulanmalıdır.
 
Son Durulama.
Kurutma - Son durulamadan sonra kuruması için bırakılmalıdır. Kurulama bezlerinde bakteri bulunduğu için yıkanan aletler doğal olarak kurumalı, eğer bez kullanılacaksa atılabilen kağıt bezler kullanılmalıdır.
 
Bu 6 Aşama Bütün Temizlik İşlemlerinde Geçerlidir. Örneğin Çalışma Tezgahının Temizlenmesi:
 
• Ön temizlik - bezle yemek artıklarını ve d.küntülerini siliniz.
• Ana temizlik - temiz sıcak su ve deterjan kullanın, dikkatlice her yeri temizleyiniz.
• Durulamak - temiz ve sıcak suyla temiz bez kullanınız.
• Dezenfeksiyon - dezenfektan kullanın ve kısa bir süre bırakın.
• Son durulama - yine temiz ve sıcak suyla temiz bez kullanın.
• Kurulama - kendiliğinden kuruması için bırakın.
 
Çalışırken Temizleyin
Mümkün olduğunca çalışırken temizlik yapmalısınız. Her günün sonunda çalışma malzemeleri ve tezgah üzerleri yıkanıp dezenfekte edilip bırakılmalıdır. Ellerin ve yemeklerin dokunulduğu yerler özel dezenfekte edilmelidir. Doğrama tahtaları,dolap kolları v.s, temizlerken en temiz yerden başlanıp en pis yere doğru temizlik yapılmalıdır. Deterjanlar ve dezenfektanlar doğru
 
olcüde kullanılmalıdır. Çok az koyarsanız işinizi görmez, fazla koyarsanız daha etkileyici olacağı yere, sadece ziyan olur. Paspasları veya el bezlerini suyun içerisinde bırakmayın. Bu tür malzemeler kullanıldıktan ve yıkandıktan sonra kendiliğinden kurumasına bırakılmalı ve yemeklerden uzak bir yerde tutulmalıdır.
 
Temel Temizlik Kuralları
 
Gıda işyerleri;
· temiz tutulmalı ve iyi durumda olmalıdır;
· iyi temizlik uygulamalarını olası kılacak şekilde tasarımlanmalı ve inşa edilmelidir;
· içilebilir nitelikte su bulunmalıdır;
· zararlı hayvanlara karşı korunmak üzere uygun kontroller yapılmalıdır;
· yeterli doğal ve/veya mekanik havalandırma bulunmalıdır;
· doğrudan yiyecek odalarına açılmayan, temiz tuvaletler bulunmalıdır;
· yeterli el yıkama yerleri olmalıdır;
· uygun kanalizasyon sistemi bulunmalıdır.
 
Yiyeceklerin hazırlandığı, işleme tabi tutulduğu ve işlendiği odalarda genellikle yüzeyler kolaylıkla temizlenebilecek ve gerekirse dezenfekte edilebilecek durumda olmalıdır. Bu kural duvarlar, yer ve gereçlerin yüzeyleri için de geçerlidir.
 
Odalarda Ayrıca;
· yiyecekleri ve gereçleri yıkamak üzere yeterli olanaklar;
· yiyecek artıklarının toplanması ve kaldırılması için yeterli olanaklar bulunmalıdır.
 
Doğaldır ki bu kuralların çoğu bütün gıda işyerleri için geçerli olan asgari temizlik standartlarıdır. Ancak bunların nasıl uygulanacağı yine de duruma bağlıdır.
 
Gıdayla Uğraşanların Kişisel Temizlikleri
Gıdaların bulunduğu bölgede çalışan herkesin kişisel temizliğine çok dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca çalışma biçimlerinin de temiz ve sağlıklı olması gerekir. Yiyeceklerle uğraşan kişilerin temiz ve uygunsa koruyucu giysiler giymeleri gerekir. İşi gereği yiyeceklerle uğraşan kişiler;
 
• kişisel temizliklerine dikkat etmeli,
• yiyeceklerle uğraşırken ellerini düzenli aralıklarla yıkamalı,
• yiyeceklerin bulunduğu yerlerde hiç bir zaman sigara içmemeli,
• mikrop kapmış yaralar, deri enfeksiyonları, ishal veya kusma gibi) bütün hastalıklarını hemen yetkiliye bildirmelidirler.
 
Kişisel Temizlik
Gıda işiyle uğraşıyorsanız uygun kıyafet giymeniz, kendinizi temiz tutmanız çok önemli bir fakt.rdür. Temizlik ve hijyende standartlarınız yüksek olmalıdır.
 
İşe Gelince
İş yerine geldiğiniz ve dışarıda giydiğiniz kıyafetinizi yemek ve gıda maddelerinin bulunduğu yerden uzak tutmalısınız. Eğer ayakkabılarınız çamurlu ve kirliyse, ayakkabılarınızda değiştirilmelidir. İş yerinizde bunu sağlamak için uygun yer olması gerekir.
 
Saçlar
Saçta bakteri bulunur ve doğal olarak bir insandan ortalama günde yüz saç teli düşebilir. Bundan dolayı saçlarınızdan bakteri bulaşma olanağı çoktur. Saçlar temiz bakımlı, geriye bağlanmış veya .rtülmüş olmalı. Yemeklerin bulunduğu yerlerde saçlarınızı kaşımayınız (taramayınız).
 
Ağız, Burun, Kulak
Çoğu insanın ağzında, burnunda ve kulaklarında bakteri yaşar. Bu bakteriyi etrafa yaymamak için:
 
• Burnunuzla oynamayınız.
• Yerlere tükürmeyiniz.
• Sakız çiğnemeyiniz.
• Sigara içmeyiniz.
• Yemeklerin üzerinde hapşırmayın veya oksürmeyiniz.
• Tırnaklarınızı yemeyiniz.
 
Yemeklerin bulunduğu bölgelerde kesinlikle sigara içilmemeli, yemeklerin içine kül düşebilir veya sigaranın dumanı yemeğin tadını değiştirebilir. Sigara içmek tercih edilmediği kadarda oksürtür, bu da bakteri dağılmasına neden olur. Üstelik sigara içerken ellerinize zehirli bakteri aktarıyorsunuz. Ellerinizden de yemeklere bulaşabilir. Burnunuzu silmeniz gerekiyorsa kağıt mendille yemeklerden uzak bir yerde yapınız. Sildikten sonra mendili çöpe atın ve ellerinizi yıkayın.
 
Deri
Temiz deride bile bakteri vardır. Sivilceler derideki gözeneklerdeki bakteriden oluşur. Bütün bu bakterileri yok etmek için sık sık yıkanılmalıdır. Çalışırken derinizi ve özellikle sivilcelerinizi kaşımayınız. Oradaki bakteriyi yemeklerinize taşıyabilirsiniz.
 
Yaralar
Herhangi bir yarada gıda için tehlikeli bakteri bulunabilir. Tüm yaralar su geçirmeyen yara bandı ile kapatılmalıdır. Bu
 
bakterinin çoğalmasını önler. Yara bandının mavi olması tercih edilir ki, yanlışlıkla çıkarsa yokluğu belli olsun. Eğer yemeğin içine yara bandı düşerse o yemek kesinlikle atılmalıdır.
 
Eller
Doğada , dokunduğumuz her şeyde bakteri bulunmaktadır. Ellerimiz yoluyla heryere taşınan bu bakteriler basit soğuk algınlığından , oldürücü hastalıklara kadar bir çok istenmeyen duruma neden olabilir. Hastalıkların bulaşmasını, gıda zehirlenmelerinin oluşmasını önlemenin en etkili yollarından birisi de kişisel temizliğe dikkat etmektir.“El yıkama” önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalara karşı koruyabiliriz.
 
Eller Ne Zaman Yıkanmalı?
 
• Elleri kirli g.rdüğünüz zaman
• Yemek hazırlamadan ve yemek yemeden önce
• İşe başlamadan önce
• Temizlik yaptıktan sonra
• Tuvaleti kullandıktan sonra
 
• Yemek yedikten sonra
• Sigara içtikten sonra,
• Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra
• Kimyasal madde kullandıktan sonra
 
• Saçlarınızı taradıktan veya elledikten sonra
• Para alış verişinden sonra
• Hasta insanlara dokunmadan önce ve sonra
• Burnunuzu temizledikten sonra
• Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra
 
Etkili El Yıkama
Ellerinizi akan ılık, suyla ıslatın Islak ellerinizi sabunla iyice k.pürtün Ellerinizin her noktasını (avuç içi, parmak araları, bilekler) iyice ovalayınız Ellerinizin her noktasının sabunla iyice temizlendiğinden emin olun (en az 20saniye) Ellerinizi yıkadıktan sonra iyice durulayın Yıkama işleminden sonra ellerinizi iyice kurulayın Gıdaya dokunanlar kendilerini temiz tutmalı ve yaralarını kapalı
 
tutmalılar. Tırnaklarınız kısa kesilmeli ve oje sürülmemeli. Her çalışma yerinde el yıkama lavabosu bulunmalı. Temiz, sıcak ve soğuk su, sabun bulunmalı ve hijyenik el kurutma yöntemi sağlanmalıdır. Yüzükler ve saatler takılmamalı. Bunların üstünde ve aralarında bakteri yaşar. El sabunlarının üzerinde bakteri kaldığı için sıvı sabunlar tavsiye edilir. Ağır parfüm ve kokular yemeği etkileyebilir ve kullanılmaması gerekir.
 
Kıyafet
Sizi yemekten değil, yemeği sizden korumak için uygun kıyafet giyinilmelidir. Temiz olması ve pisliğin belli olması için kıyafetleriniz açık renk olmalı,
 
* Saçınızı örtmek için kep veya şapka takınılmalı,
* Kıyafet cepsiz olmalı,
* Düğme yerine daha sağlam ve yemeğin içine düşme riski olmayan, kopça türü tutturma şekli tercih edilmeli,
 
Hastaysanız
Siz gıda zehirlenmesine yakalanırsanız yada zehirlenmiş biri ile temas kuruyorsanız veya da kulak, burun, boğaz iltihabınız varsa ilgililere bildirmelisiniz.
 
İlgililere Bıldırmenız Gerekenler
* Üşütürseniz veya nezleyseniz.
* Boğazınız ağrıyorsa.
* İltihaplanmış yaranız varsa,
* İshalseniz,
* Mideniz veya karnınız ağrıyorsa,
* Kusma veya bulanma varsa.
 
Depolama
Gıdalar depolanırken öyle ayarlanmalı ki ilk alınan gıdaların ilk kullanılması gerekiyor. Herhangi bir gıda maddesinin fazlasını tutmayınız. Çeşitli yemekleri ve gıda maddelerini uygun şekilde depolamalısınız. Son kullanım tarihlerine önem vermeli, kuru, kavanozlu ve tenekedeki gıda maddeleri kuru ve havalanmış bir yerde tutulmalıdır. Meyve veya sebzeler kuru ve serin yerlerde
 
veya dolapta tutulmalı. Koklü sebzeler ayrı karanlık bir yerde tutulmalı. Çabuk bozulan yemekler buzdolabında tutulmalı. Çiğ yemekler, pişmiş yemekler ve süt ürünleri ayrı yerlerde depolanmalı. Tüm yemekler hava geçirmeyen kaplarda tutulmalıdır. Buzdolaplarının ayarı 1 ile 4 °C arasında çalıştırılmalı. Derin dondurucular ise -18 ve -23 °C arası tutulmalıdır.
 
Sağlıklı Yemek Hazırlama
Düzenli yemek hazırlamak zaman, enerji ve yemek sarfiyatını önler. Mümkün oldukça yemekleri 5 ile 63 °C arasında tutmayınız. Donmuş ürünleri uygun şekilde ..zülmesini sağlayınız. Tekrar dondurmayınız. Pişmemiş ete veya kümes besinlerine dokunduktan sonra ellerinizi yıkayınız. Çiğ ve pişmiş etler için ayrı bıçak ve malzemeler kullanınız. Yüksek risk yemeklerle çalışırken özen göstermelisiniz. Kullandıktan sonra aletleri yıkamayı unutmayınız.Yemeklerin iyi pişmesine dikkat ediniz ve yenene kadar 63 °C’ nin üzerinde tutunuz.Yemeğin tadına bakarken temiz kaşık kullanınız. Vitrinde yemekler kapalı tutulmalı ve
 
vitrin mikrop alacağı yerlerden uzak yerleştirilmeli. Soğuk yiyecekler 5 °C’ den aşağıda bekletilmeli. Pişmiş et ve balık 5 °C’ nin altında olmalı. Hiç bir zaman parayı elledikten sonra yemeğe ellerinizi yıkamadan dokunmayın. Gıda işleme yerlerine hayvanların girmesi ve sigara içilmesi yasaktır.
 
Mutfak Düzeni
* Mutfak aydınlatılmalı ve havalandırılmalı.
* Yeterli sıcak ve soğuk su olmalı.
* Yeterince ve uygun depo ve dolaplar olmalı.
* Gıda maddeleri kesinlikle yere koyulmamalı, raflarda tutulmalı ve pişmiş yemekler için ayrı b.lüm olmalı.
* Hayvanların mutfağa girebilme imkanı olmamalı.
 
* Mutfak temizlenmesi kolay olmalı.
* Çalışma tezgahları su geçirmeyen, sıcaklığa dayanıklı ve temizlemesi kolay olan maddeden yapılmalıdır.
* Tahta su emdiği için ve böylece bakteri tuttuğu için, yemekhanelerde tahtadan yapılmış aletler uygun değildir.
* Çöplerin ağzı kapalı durmalı ve yemeklerden uzak yerde tutulmalı.
 
* Tuvaletlerde el yıkama lavabosu mutlaka bulunmalı.
* Bütün işçilerin tuvaletinde “şimdi ellerinizi yıkayın” diye yazı bulundurulmalı.
* İşçilere elbiselerini asmak ve sigara içmeleri için ayrı bir b.lüm olmalı.
* Bakterinin dağılmasını önlemek için pişmiş etle çiğ etin hazırlandığı yer ayrı olmalı.
 
* İlk yardım dolaplarının olması ve sık sık kontrol edilmesi şarttır.
* Yemeğin ve gıda maddelerinin teslim alındığı andan depolanması ve hazırlanıp dağıtılana kadar düzgün ve hijyene uygun bir sistem uygulanmalıdır.
 
Çöplükler Ve Böcekler
• Dışarıda bulunan çöp kutuları ve tenekeler mutfağın pencerelerinden uzak tutulmalı ve ağızları kapalı olmalı.
• Mutfağın dış bölgeleri temizlenmiş olmalı
• Gıdaya zarar getiren hayvanlar ve böcekler, örnek fareler, hamam böcekleri, önlenmeli.
• Atılacak yemekleri çöp torbasına atılmalı. Çöp torbaları da ağzı kapaklı kutularda bulunmalı.
• Tekrar kullanılacak olan bezler temizlenerek yerden yüksek kuru ve temiz yerde tutulmalı.
 
• Çöpler taşmadan sık sık dışarı atılmalı.
• Çöp kutularını temizleyin ve dezenfekte edin.
 
Gıda İşyerleri İle İlgili Başlıca Kurallar
1. Gıda işyerleri ilgili genel kurallar
a- Gıda işyerleri; 
Temiz ve iyi ve bakımlı durumda tutun
B- Yerleşim,Tasarım, Yapım Ve Büyüklük; 
Temizlik için uygun olmalı, kolay temizlenebilmeli ve/veya dezenfekte edilebilmeli ve yiyecekler örneğin zararlı hayvanlar gibi dışardan gelecek bulaşma tehlikelerinden korunmalı.
C- Lavabolar: 
Sıcak ve soğuk (ya da ikisinin uygun şekilde karışımı) su ve ellerin temizlenmesi ve kurulanması için gerekli malzeme bulunmalı. Gerekirse yiyeceklerin ve ellerin yıkanması için ayrı yerler olmalı. Sabun ve uygun el kurulama malzemesi bulundurun.
D- Havalandırma; 
Uygun ve yeterli doğal veya mekanik havalandırma olmalı. Havalandırma sistemleri kolay temizlenebilmeli, örneğin filtrelere kolay ulaşabilmeli.
E- Işıklandırma; 
 
Gıda İşyerlerinde yeterli doğal ve/veya yapay ışıklandırma olmalı.
F- Kanalizasyon: 
Yeterli kanalizasyon sistemi bulunmalı.
G- Soyunma Ve Giyinme Olanakları: 
Gerekirse yeterli soyunma ve giyinme olanakları sağlanmalı.
2. Yiyecek maddelerinin hazırlandığı odalarla ilgili özet kurallar
a- Yiyeceklerin hazırlandığı işleme tabi tutulduğu ve işlendiği odalar.
 
(Yiyeceklerin temas ettiği) tabanlar, duvarlar, tavanlar ve yüzeyler uygun malzemeden yapılmalı, iyi durumda olmalı, kolay temizlenebilmeli ve gerekirse dezenfekte edilebilmeli. Yiyeceklere zararlı maddelerin bulaşmasını önlemek üzere bütün yüzeyleri, donatım ve gereçleri temiz tutun.
 
b- Alet, kap ve malzemenin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi. Aletlerin ve gereçlerin temizlenmesi ve gerekirse dezenfekte edilmesi için, sıcak ve soğuk su da dahil, yeterli olanaklar sağlanmalı. Gıda güvenliğini sağlamak üzere alet ve gereçler temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.
 
C- Yiyeceklerin Yıkanması;
Uygunsa yiyeceklerin yıkanması için yeterli olanaklar sağlanmalı. Gerektiği şekilde sıcak ve soğuk su bulunmalı. Gerekirse yiyecekleri düzgün bir şekilde yıkayın.
 
3- Taşınabilir ve/veya geçici iş yerleri (örneğin; pazar tezgahları, gezici satış araçları gibi) Esas itibariyle konut olarak kullanılan yerler, arada bir yemek işleri için kullanılan yerler ve otomatik makinelerle ilgili kurallar.
 
a- İşyerleri ve yiyecek ve içecek satılan otomatik makinelerle ilgili kurallar. Yerleri, tasarımı ve yapımı yiyeceklere zararlı maddeler bulaşmasını ve zararlı hayvanların barınmasını önleyecek şekilde olmalı. Yiyeceklere zararlı maddelerin bulaşmasını önlemek için temiz ve iyi durumda tutun.
 
B-Taşınabilir Veya Geçici İş Yerlerinde Çalışma Kuralları: 
 
Kişisel temizlik için uygun olanaklar sağlanmalı. Yiyeceklere veya içindeki maddelere zararlı maddeler bulaşması tehlikesini önlemek için bütün uygun, pratik önlemleri alın.
 
C- Yüzeyler; 
Yiyeceklerin temas ettiği, yüzeyler kolay temizlenebilir ve gerekirse dezenfekte edilebilir durumda olmalı. Yiyecekleri veya içindeki maddelere zararlı maddelere zararlı maddeler bulaşması tehlikesini önlemek için bütün uygun, pratik önlemleri alın.
 
D- Kapların Ve Gıda Maddelerinin Temizlenmesi : 
 
Gıda maddelerinin temizlenmesi, kapların ve gereçlerin temizlenmesi ve gerekirse dezenfekte edilmesi için yeterli olanaklar bulunmalı. Yiyeceklere veya içindeki maddelere zararlı maddeler bulaşması
 
tehlikesini önlemek için bütün uygun , pratik önlemler alın.
 
E- Sıcak Ve Soğuk Su Temini : 
Yeterli, içilebilir nitelikte sıcak su ve/veya soğuk su bulunmalı. Yiyeceklere veya içindeki maddelere zararlı maddeler bulaşması tehlikesini önlemek için bütün uygun, pratik önlemleri alın.
 
F- Çöplerin Depolanması Ve Atılması : 
Çöplerin toplanması ve atılması için yeterli düzenleme. Yiyeceklere veya içindeki maddelere zararlı maddeler bulaşma tehlikesini önlemek için bütün uygun, pratik önlemleri alın.
 
4- Taşıma
a-Yiyeceklerin taşınması için kullanılan taşıtlar ve kaplar: 
 
Bunlar gerekirse yeterince temizlenebilecek ve dezenfekte edilebilecek durumda olmalı. Yiyeceklere zararlı maddelerin bulaşmasını önlemek için temiz ve iyi durumda tutun.
 
b- Sıvı, tane veya toz halindeki yiyeceklerin toplu halde taşınması için ayrılmış taşıtlar ve kaplar. Kullanılan taşıtlar ve kaplar yalnızca yiyecek için ayrılmalı zararlı maddelerin bulaşma tehlikesi olan yerlerde bunlar açıkça işaretlenmeli. Zararlı maddelerin
 
bulaşmasına yol açacaksa, taşıtları veya kapları yiyecek dışında bir şey için kullanmayın.
 
c- Değişik yiyecekler veya hem yiyecekler hem de başka maddeler için kullanılan taşıtlar veya kaplar. Gerekirse zararlı maddelerin bulaşması tehlikesine karşı korumak üzere değişik ürünleri ayırın.
 
d- Değişik ürünlerin aynı kaplarda taşındığı durumlar. Yiyeceklere zararlı maddelerin bulaşmasını önlemek üzere taşımalar arasında bunları iyice temizleyin.
 
e- Zararlı maddelerin bulaşması tehlikesini en aza indirme Kaplardaki veya taşıma kaplarındaki gıda maddeleri, zararlı maddelerin bulaşması tehlikesini en aza indirecek şekilde yerleştirilmeli.
 
5- Gerekli araç gereç Yiyeceklerle temas edebilecek eşyalar, donatımlar ve gereçler ve etraflarındaki alanlar, temiz tutulabilecek ve gerekirse dezenfekte edilebilecek malzemeden yapılmalı ve bunların bakımı yapılmalı. Yiyecekle temas eden bütün gereçler ve yüzeyler temiz tutulmalı.
 
6- Gıda Artıkları;
 
a- Yiyecek artıkları ve diğer artıklar; 
 
Gıda işletmenizin düzgün işlemesi açısından kaçınılmaz olmadığı sürece yiyecek artıklarını ve diğer artıkları, yiyeceklerin bulunduğu odalarda bulundurmayın.
b- Yiyecek artıkları ve diğer artıklar için kaplar. Çevre sağlığı servisi tarafından kapatılmasının uygun olmadığı kabul edilmediği sürece, kapların kapatılabilmesi gerekir. Bunlar iyi durumda tutulmalı ve gerekirse kolay temizlenebilmeli ve dezenfekte edilebilmeli.
 
C- Çöplerin Toplanması Ve Kaldırılması İçin Düzenlemeler. 
 
Çöplerin toplandığı yerler kolay temizlenebilecek ve zararlı hayvanların girmesini önleyecek şekilde tasarımlanmalı ve yapılmalı. Çöplerin düzenli olarak alınması için düzenleme yapın ve bölgeyi temiz tutun ve genel olarak zararlı hayvanlara ve zararlı maddelerin bulaşmasına karşı koruyun.
 
D- Su Temini; 
Yeterli içilebilir su bulunmalı. Gıda güvenliği açısından gerekirse zararlı
 
maddelerin bulaşmasını önlemek üzere içilebilir su kullanın.
 
E- Buz; 
Uygunsa zararlı maddelerin bulaşmasını önlemek üzere buz, içilebilir sudan yapılmalı. Zararlı maddelerin bulaşmasını önlemek üzere buza dikkatli bir şekilde dokunulmalı ve saklamalı.
 
7- Kişisel Temizlik;
a- Kişisel temizlik ; 
 
Yiyecekle uğraşanlar temiz ve uygunsa koruyucu giysiler giymeli. Yiyecekle uğraşılan bölgedeki herkes kişisel temizlik konusuna çok dikkat etmeli.
B- Yiyecekle Uğraşanlardan Hastalanan Olursa; 
Yiyecek vasıtasıyla bulaşabilecek hastalığı olan veya hastalık taşıyan kişiler, yiyeceklerle uğraşılan alanda çalışmamalı.
 
8- Gıda Maddeleri İçin Geçerli Kurallar
 
a- Ham maddeler. Zararlı maddelerin bulaşmış olduğu bilinen veya bundan şüphelenilen ve normal şekilde ayrıldıktan ve işlendikten sonra da yenmesi uygun olmayan ham maddeler veya yiyeceklere konan diğer maddeler kabul edilmemeli.
 
b- Ham maddelerin, zararlı maddelerin bulaşmasına karşı korunması. İşlemlerin her aşamasında yiyecekler, bunları insanların yemesi için uygunsuz hale getirebilecek zararlı maddelerin bulaşmasına karşı korunmalı.
 
9- Eğitim;
Yiyeceklerle uğraşan herkes gıda temizliği konusunda işlerinin gerektirdiği şekilde denetlenmeli ve eğitilmeli.
 
Sonsöz
Bilgi paylaştıkça değerlidir. Bu nedenle bu broşürü istediğiniz kadar çoğaltıp eğitim amaçlı kullanabilirsiniz. urünleriniz güvenli, işleriniz verimli olsun...
 
Prof.Dr.Mustafa Tayar


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler