Cibes Otu Salatası Tarifi

Cibes Otu Salatası Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklarımızdan Cibes otu her hali tüketilebilen yoğun bir C vitamini kaynağıdır. Yaprakları yeşil, geniş ve lezzetlidir...

Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklarımızdan Cibes Otu Salatası Tarifi
Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik)
 
*    15 Su Bardağı Su
*    1 Kg Cibez Otu
*    4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*    1,5 Adet Limonun Suyu
*    1 Yemek Kaşığı Tuz
 
Doyurucu, Hafif, Nefis Ve Lezzetli Özel Salata Tarifleri 'mizden Harika Bir Çeşit Olan Cibes Otu Salatası Yapılış Tarifi
 
10 -15 cm uzunluğundaki cibezler yıkanır, kök kısımları bıçak yardımıyla 1-1,5 cm derinliğinde çapraz çizikler atılarak dörde ayrılır.
Daha sonra otlar ikiye bölünüp bol suyla yıkanır ve suyu süzülür.
Tencerede kaynatılan suya tuz ilave edilir.
Suyu süzülen otlar harlı ateşte kaynayan suyun içine atılır, otların yüzeye çıkmaması için kevgirle üstlerinden bastırılır.
10 dakika sonra yumuşaması gereken otların yumuşaklığı bir çatalla kontrol edilir.
Tencereden çıkarılan otlar süzülerek zeytinyağıyla harmanlanır.
Servis tabağına alınan otlar soğuyunca limon suyu gezdirilerek servis edilir.
 
Türk Aşçı Haberleri "Alternatif Tarif";
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis salata tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Cibes Otu Salatası Tarifi” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki Saniye Anneye de teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Cibes Otu Nedir?
Familyası incelendiğinde cibes otunun en yakın akrabasının turp olduğu görülmüştür, bu nedenle Turpgiller ailesindendir. Cibes otu her hali tüketilebilen yoğun bir C vitamini kaynağıdır. Yaprakları yeşil, geniş ve lezzetlidir. Şekil olarak geniş marul yapraklarına benzeyen bu bitki tat olarak daha belirgindir. Genellikle Ege Bölgesi’nde yetişen cibes otu, burada yaşayan halk tarafından cibez otu, azman ve lahana patlağıgibi isimlerle de bilinir.
 
Lahana patlağı olarak tanımlanmasındaki maksat ise şudur; aslında cibez lahananın toplandıktan sonra kökünde kalan kısımlarının yeniden yeşermesi sonucu oluşan bir bitkidir. Bu nedenle lahana cibezi veya karnabahar cibezi olarak da çeşitlendirilebilir. Bazen bu tarlalar birbirine çok yakın olur ve hibritleşme şeklinde ortaya iki türün karması bir ürün çıkabilir. Bu cibezlerden salata, börek, yumurtalı kavurma ve daha birçok yemek yapılabilmektedir.
 
Cibes otu tokluk hissi vermesi nedeniyle son yıllarda zayıflama kürlerinin de vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmiştir. Özellikle iştahı bastırması nedeniyle pek çok insan tarafından tüketilmektedir. Cibes otunu tüketenler genellikle bu bitkiyi kendileri yetiştirmektedirler. Karadeniz Bölgesi’nin meşhur bitkisi olan mor (kara) lahananın diplerinde yetişen cibes otu, bu yörede de sevilerek tüketilmektedir.
 
Cibes Otunun Faydaları Nelerdir?
Cibes Otu Nasıl Kullanılır?
Cibes otunun; kavurması ve zeytinyağlı yemeği olmasına rağmen en çok tercih edilen yeme şekli salatasıdır. Bazı yörelerde cibes otunun iri yaprakları toplanarak değişik dolma tarifleri de yapılmaktadır. Salatasının vazgeçilmez öğesi nar ekşisidir ve tadını bol ekşi ile zenginleştirmek mümkündür. Karadeniz Bölgesi’nde de yetişen cibes otu, yöresel halk tarafından “cici otu” olarak bilinmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde kara lahana kökünden filizlenmektedir.
 
Yaprakları güzelce temizlendikten sonra, çiğ olarak yenmesi veya kaynatılarak suyunun içilmesi cilt sağlığı açısından da son derece faydalıdır. Her türlü besin maddesi olarak tüketilebilmektedir. Cibes otunu pişirirken vitamin değerlerinin ölmemesi için fazla pişirilmemesi gerekmektedir. Bunun yanında çok sıcak su kullanması da önerilmez. Eğer salatasını yapacaksanız soğuk su ile yıkamanız önerilir. Bu şekilde tazeliğini ve canlılığını muhafaza edecektir.
 
Pişirerek tüketecekseniz o zaman daha sıcak bir su ile yıkamanızda sakınca yoktur. Ancak yine vitamininin ölmemesi ve daha çok faydalanmak adına çok uzun süre pişirmemelisiniz. Tıpkı diğer yapraklı sebzelerde olduğu gibi basit bir soteleme işlemi yeterli olacaktır. Aksi takdirde içinde barındırdığı yararlı maddelerin etkisi düşecektir.
 
Bu kadar bilgi verdikten sonra, bir de ideal ölçülerini de paylaşarak cibes salatasının tarifini sizlere sunalım. Öncelikle gerekli olan malzemeler; yarım kilogram cibes otu, bir adet limonun suyu, 3-4 diş sarımsak, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı ve tuz. İlk olarak yapraklarını ayıkladığınız cibes otunu soğuk suda iyice yıkayın. Eğer çok kirli veya çamurlu ise bir saat kadar sirkeli suda bekletmenizi tavsiye ederiz.
 
Yıkadığınız otları bir bıçak yardımı ile iri iri doğrayın. İçine tuz atıp kaynattığınız suyun içine doğradığınız otları atın. Ancak çok hassas ve ince oldukları için sıcak suda çok fazla tutmamanızı, 2-3 dakika tuttuktan sonra hemen çıkarmanızı öneririz.
 
Aksi halde hamur gibi yumuşak olacaktır. Pişirdikten sonra çıkarıp süzün. Başka bir kapta hazırladığınız zeytinyağı, tuz ve limon karışımını cibes otlarının üzerine dökerek homojen bir şekilde karışmasını sağlayın. Dilerseniz içine kendi zevkinize göre başka baharatlar da ekleyebilirsiniz. Kaynamış sudan çıkarıktan sonra hemen yemek istemiyorsanız, buzlukta şoklayarak daha sonra da tüketebilirsiniz.
 
Özellikle Ege Bölgesi’nde yaşayanların yakından bildiği cibes otu, yeşil renkli marula benzer bir bitkidir. Aslında kökeni maruldan ziyade lahanaya dayanmaktadır ve hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilmektedir. Ege yöresinde sıklıkla tüketilen radika (karahindiba) gibi cibes otu da, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Özellikle bahar ve yaz aylarında bolca tüketilen bu bitkiyi çiğ olarak tüketmek için kabuklarını güzelce temizlemek gerekir. Aksi takdirde ağızda pek hoş olmayan bir tat bırakabilir. Ot genellikle yerli halkın kendi bahçelerinde yetiştirdikleri bir üründür.
 
Cibes otunu tüm marketlerde ve alışveriş merkezlerinde bulmak mümkün değildir. Daha ziyade yöresel manavlarda ve köy pazarlarında bulunabilir. Sağlık açısından sayısız faydası bulunan bu ot aynı zamanda cilt sorunları olanlar için de bulunmaz bir nimettir. Bu faydaları nedeniyle kozmetik sektöründeki bazı ürünlerin içinde cibes otu esansı bulunmaktadır. Gelin şimdi cibez otunu tüm özellikleri ile birlikte tanımaya çalışalım.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler