Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi Tarifi

Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağından Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi için önce dana, kuzu ve tavuk eti kıyma haline getirilip...

Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi Tarifi
Osmanlı Saray Mutfağından Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi için önce dana, kuzu ve tavuk eti kıyma haline getirilip karıştırılıyor ve elde edilen bu harca, fıstık, yumurta ve çeşitli baharatlar eklenerek yoğruluyor. Püf noktası ise bu karışımının bir süre dinlendirilmedir. Harç dinlendikten sonra elde açılan ince yufka ile yemek yapma aşması başlamış oluyor.
 
Yufkanın içerisine eklenen harç, dürüm şeklinde sarılıp birer lokmaya denk gelecek şekilde kesilerek pişiriliyor. Günümüzde bu yemeği sadece dana kıyması ve hazır yufka ile de pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
 
Osmanlı Saray Mutfağından Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi Tarifi
Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi Kullanılan Malzemeler
 
*    2 Yufka,
*    200 Gr Tavuk Eti
*    150 Gr Dana Eti
*    100 Gr Kuzu Eti
*    1 Yumurta,
*    2 Soğan Acı Olandan 
*    1 Çay Kaşığı Kimyon
*    1 Çay Kaşığı Karabiber
*    1 Çay Kaşığı Tuz
*    1 Su Bardağı Çekilmiş Antepfıstığı
*    4 Dilim Bayat Ekmek
*    Yarım Demet Maydanoz
 
Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi Yapılış Tarifi
tavuk, dana ve kuzu etini derin bir kaba alın. 
Yumurta, rendelenmiş soğan, ekmek içi kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırın. 
Kıyma makinesinde bir kez çekin ve fıstığı ilave edip iyice yoğurun.
Elde ettiğiniz köfte harcını rulo haline getirip yufkayla sarın. 
Bu şekilde buzdolabında yarım saat dinlendirin. 
2-3 cm genişliğinde dilimler kesip şişlere dizin. 
Kömür ateşinde veya ızgarada pişirin.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak Zinharrr ayrandan başka içecekle tüketilmemesini tavsiye ederiz.
 
 
700 yıla yakın zaman boyunca egemenliğini sürdürmüş olan Osmanlı Devleti'nin geniş bir mutfak kültürüne sahip olduğu aşikardır.
15. ve 17. Yüzyıllarda Osmanlı ülkesini gezen seyyahlar, Türklerin az masraflı ve çabuk hazırlanan yemekleri tercih ettiklerini görmüştürler. Tuz, ekmek, çorba, sarımsak veya soğan ile biraz yoğurtları da var ise başka bir şeye ihtiyaç duymadıklarını fark etmişlerdir.
 
Türk Mutfağının Olmazsa Olmazı Ekmek... Osmanlı Halk  Mutfağı
Türk mutfağı mutlaka ekmeksiz düşünülemez. Osmanlılarda buğdaydan, çavdar unundan, mısırdan, kepekten yapılmış bir çok ürün mevcuttur. Bunlar; pide, somun, şepit, bazlama, yufka ekmeği…
 
O dönemlerde Türklerin baş yemeklerinde çorba vardır. Önce koyun etinin suyuyla yapılmış pirinç çorbası içilirdi. Çorbaya limon suyu, karabiber ve sirke dökülürdü.
 
Koyun, kuzu, dana gibi kırmızı etler; balık, tavuk gibi beyaz etler; kümes ve av hayvanları Osmanlılar için önemlidir. Salça, soğan ve sarımsak gibi yan ürünlerle tatlandırılıp et yemekleri hazırlanırdı. Osmanlılarda sığır eti pek tercih edilmezdi.
 
Yemek Sonrası Meyve ve Tatlı
Yemeklerden sonra meyve yenirdi. Üzüm, hurma, erik, şeftali, limon, incir, ceviz taze olarak da tüketilirken kurutulup, komposto yapılıp da tüketilmektedir.
 
Osmanlılarda üç tür tatlı vardır; hamur tatlıları, süt tatlıları ve meyve tatlıları…
Osmanlı mutfağında keşkül önem bir yer almaktadır, ziyafet yemeği olarak da başta gelmektedir. Güllaç ise Ramazan sofralarının en saygı gören tatlısıdır.
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Mehmet Özdemir
    3/2/2019

    Osmanlı saray mutfağına her zaman bir ilgim olmuştur böyle tarifleri görünce daha da artıyor hazırlayanlara teşekkürler.

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler