Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?

Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?

Özel misafirlerinize hazırlayabileceğiniz hünkar beğendi tarifi pratik yapımıyla sıklıkla tercih edilir. Bu eşsiz lezzette patlıcanlar başrolde olduğu için bazı yöreler..

Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?
 
Türk yemek kültüründe Osmanlı saray mutfağının etkileri her daim kendisini gösterir. Özellikle saray mutfağından gelen et yemekleri 7’de 70’e herkesin damağına hitap eder. Patlıcan ve etin benzersiz buluşmasından ortaya çıkan hünkar beğendi tarifini bir kez de bu püf noktası ile denemeye ne dersiniz?
 
Adını hünkarlardan alan bu özel lezzet günümüze kadar ulaşmayı başaran şeflerin özel yemek tariflerinden ve Osmanlı tariflerinden biridir. İsminin ağırlığını lezzetiyle de hissettiren hünkar beğendi sofralarda da her daim kendisine ayrıcalıklı bir yer bulmayı başarır. Saray lezzetlerinden biri olarak bilinen beğendi tarifi ile akşam yemeğinde fark yaratan bir tat sunabilirsiniz. 
 
Özel misafirlerinize hazırlayabileceğiniz hünkar beğendi tarifi pratik yapımıyla sıklıkla tercih edilir. Bu eşsiz lezzette patlıcanlar başrolde olduğu için bazı yörelerde adı patlıcan beğendi tarifi olarak bilinir. Mutfakların ve yemek sofralarının kurtarıcısı kolay hünkar beğendi tarifini aşağıdan inceleyebilirsiniz.
 
En Eski Yemek Tariflerinden Hünkar Beğendi Tarifi
Hünkar Beğendi İçin Kullanılan Malzemeler
 
*    650 Gram Kuzu Eti Ya Da Yağsız Dana Eti
*   3 Diş Sarımsak
*   2 Adet Orta Boy Kuru Soğan
*   4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*   2 Adet Orta Boy Domates
*   1,5 Yemek Kaşığı Domates Salçası
*   1 Çay Kaşığı Tuz
*   1,5 Su Bardağı Sıcak Su
 
Beğendi İçin Kullanılan Malzemeler
 
*   4 Tane Orta Boy Patlıcan
*   1,5 Yemek Kaşığı Un
*   1,5 Su Bardağı Ilık Süt
*   1,5 Yemek Kaşığı Tereyağı
*   Yarım Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
*   1 Çay Kaşığı Karabiber (Tercihen Taze Çekilmiş De Olabilir)
*   1 Çay Kaşığı Tuz
 
Hünkar Beğendi Hazırlanış Tarifi
 
4 adet orta boy patlıcana bıçakla delikler açılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine (veya borcama) alınır. Bu esnada fırın 200 dereceye getirilir ve patlıcanlar yaklaşık 20 dakika kadar fırında közlenmeye bırakılır. Közlenmiş olan patlıcanlar bir kaba alınır ve kabuklarının kolay soyulması için üzeri streç filmle kaplanarak 15 dakika kadar beklenir. Sonrasında kabukları soyulur.
 
Diğer bir tarafta bir tava içerisinde 3 yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılır. Üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanlar eklenir. Gerekirse çeyrek çay bardağı su da eklenerek iyice kavrulur.
 
Soğanlar pembeleştiğinde 3 diş sarımsak da soyularak ilave edilir. Üzerine 650 gram kuzu eti ya da dana eti eklenerek kavrulur.
Etler suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişmeye bırakılır. Daha sonra 1 çay kaşığı tuz ile karabiber, 1,5 yemek kaşığı domates salçası ile küp küp doğranmış domatesler de eklenir.
 
En son 1,5 su bardağı sıcak su ilave edildikten sonra kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır.
Beğendiyi hazırlamak için ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Üzerine 1,5 yemek kaşığı un da eklenerek kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Daha sonra kabukları soyulan ve ince ince doğranan patlıcanlar da tavaya eklenir. 1,5 su bardağı ılık süt de ilave edildikten sonra yavaşça ve sürekli karıştırarak pişirilir. Pişmeye yakın 1 çay kaşığı tuz ile karabiber de ilave edilir.
Pişmiş beğendi üzerine son olarak rendelenmiş kaşar peyniri eklenerek ocaktan alınır.
Servis tabağına istenilen miktarda beğendi yayılır ve üzerine yumuşacık pişmiş etler serpiştirilir.
 
Hünkar Beğendi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
 
Beğendi hazırlanırken tereyağı yakılmadan un eklenmelidir. Eğer az tereyağı konursa topaklanmalar oluşacağından mutlaka miktarlara dikkat edilmelidir.
Eti tencerede pişirmeniz normalden uzun sürebilir. Hem kısa sürede hem de daha yumuşak et pişirmek isterseniz düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
Beğendi ve etin sıcak şekilde servis edilmesi önerilir. Eğer sabahtan pişiriyorsanız ve akşam yemeğinde tüketecekseniz terbiye ve eti karıştırmamanız gerekir. Servis yapmadan önce her ikisini ısıtabilir, sıcak şekilde servis tabağına alabilirsiniz.
Patlıcanların közmatik içerisinde ya da direkt ocakta közlenmesi çok daha lezzetli bir tat verecektir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler