Keçi Bacağı Tarifi

Keçi Bacağı Tarifi

şte birbirinden güzel hamur işi atıştırmalıklardan birisi de Çanakkale Mutfağında yöresel olarak yaygın olarak hazırlanan “keçi bacağı”dır. Çanakkale yöresinin geleneksel tadının büyük-küçük herkesin...

Keçi bacağı deyince “paça”dan söz ediyorum zannetmeyin sakın. Çanakkale yöresinden derlenen hamur işi bir yiyecekten söz ediyorum.
 
Bilindiği gibi Ülkemiz beslenme kültürünün temelini et ve hamur işleri oluşturmaktadır. Başta ekmek olmak üzere kullanılan unun cinsi, içine konulan malzemeler, kullanılan maya olmak farklı şekillerde sınıflandırmalar altında yüzlerce ekmek türünden ve hamur işi yiyecekten söz etmek mümkündür.  
 
Tüm bölgelerimizde farklı lezzetler ordusu karşılar bizi ziyarete gittiğimizde.
Hangisinin tadına bakacağımızı şaşırır, içimizden kalori hesabı yaparız kilo sorunumuz olmasa da. Başımız döndürür birbirinden güzel börekler, mantılar, lahmacunlar, hingeller, bulamaçlar, akıtmaçlar, makarnalar pideler.. Bir de atıştırmalık yiyecekler vardır tabii. Kahkeler, çörekler, katmerler..
 
İşte birbirinden güzel hamur işi atıştırmalıklardan birisi de Çanakkale  Mutfağında yöresel olarak yaygın olarak hazırlanan “keçi bacağı”dır.
Çanakkale yöresinin geleneksel tadının büyük-küçük herkesin sevdiği yiyeceklerin başında geldiğini belirtmeme gerek var mı acaba? Daha çok kahvaltıların gözdesi bu yiyecek ikindi çaylarının da gözdesidir. Hiç ummadığınız anda kapınız çalındığında konuklarınıza ikram edeceğiniz yiyeceklerin başında gelir. Çünkü hazırlaması kolay, tadı güzel, üstelik herkesin severek yediği bir yiyecektir.
 
Çanakkale/Biga’dan Halise Uluçay hanımefendiden derlenen bu yiyeceği Halise Hanım çocukluğundan beri  severek yediğini belirtiyor.
ZEYTİNYAĞLILARAnnesinin kendisine ve kardeşlerine hazırladığı bu geleneksel yiyeceği şimdi O da kendi çocuklarına hazırlıyor.  Annesini ve çocuklarını  sevgiyle anarak bizimle  kendi tarifini zevkle paylaştı.  Halise hanım ölçü verirken kendisi “göz kararı” ölçü kullandığını belirtti ama bizim için ölçülendirmeye çalıştı.  Kendisi yaptığında en aşağı 1 kg un kullanıyormuş, onun için aynı miktarı bizimle paylaştı. Ama siz miktarı kendinize uyarlayabilirsiniz elbette.
 
Ben çok beğendim. Bakalım siz de  keçi bacağını beğenecek misiniz?
 
Keçi Bacağı Tarifi “Gonca TOKUZ”
Keçi Bacağı Kullanılan Malzemeler
 
*     1 kg un
*     100 gr katı yağ
*     ½ su bardağı sıvı yağ
*     3 yumurta
*     1 veya 1,5 su bardağı yoğurt
*     1 paket kabartma tozu
*     Bir tutam karbonat/soda
*     1 tatlı kaşığı şeker
 
Keçi Bacağı Hazırlanış Tarifi
Elenmiş un çukur bir kaba konur. 
Oda sıcaklığındaki yağ ile diğer tüm malzemeler eklenir. 
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur meydana getirilir. 
1 saat kadar dinlendirildikten sonra hamur açılıR. 
Fotoğrafta görüldüğü gibi şekillendirilip sıvı yağda kızartılır. 
Sıcak iken yenilmesi tercih edilir.
 
Kaynak; Halise Uluçay, 1972, Çanakkale/Biga doğumlu, ilkokul mezunu, ev kadını.
 
Ekmek Hamuru Tariflerinde Evde Ekmek Mayası Nasıl Yapılır? Haberimizi Bu Linki Tıklayarak İnceleyebilirsiniz…
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler