Zeytinyağlılar

En iyi Zeytinyağlılar nasıl yapılır? Zeytinyağlı pişirirken nelere dikkat edilir? Zeytinyağlı pişirmenin püf noktaları nelerdir? Türk mutfağında en Zeytinyağlı Yemekler hangileridir? Evinizde nefis Zeytinyağlı Yemekleri yapmak istermisiniz? En iyi Zeytinyağlılar nasıl pişirilir? Geleneksel Türk mutfağında Zeytinyağlı Yemekleri nelerdir? Zeytinyağlı Yemekleri kategorimizde Zeytinyağlı Yemekleri ile ilgili sorularınızın cevabini bulabilirsiniz. 


Zeytinyağlı Şevketi Bostan

Zeytinyağlı Şevketi Bostan

Zeytinyağlı Şevketi Bostan nasıl yapılır? en sevilen zeytinyağlılardan Şevketi Bostan yapmak için neler gereklidir? Evde Zeytinyağlı Şevketi Bostan yapmanın püf noktaları nelerdir? Türk aşçı haberleri olarak..

Doğa Çitçi'ye Özel Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi

Doğa Çitçi'ye Özel Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi

En sevilen yöresel mutfaklar 'ımızda birbirinden lezzetli dolma ve sarma tariflerinden olan Zeytinyağlı Lahana Sarması yapmak için nelere ihtiyaç vardır? Peki evde Zeytin..

Zeytinyağlı Kabak Sote Tarifi

Zeytinyağlı Kabak Sote Tarifi

Kabak bağırsakları çalıştırır mı? Kabağın yan etkileri nelerdir? Zeytinyağlı Kabak Sote nasıl yapılır? Kabak Nedir? Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde nefis tariflerden Zeytinyağlı Kabak Sote yapmanın püf ..

Zeytinyağlı Terbiyeli Turunçlu Kereviz Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Terbiyeli Turunçlu Kereviz Nasıl Yapılır?

Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Ayşe Çelikkanat ’ın kaleminden ve kendi yorumu ile...

Zeytinyağlı Enginar...

Zeytinyağlı Enginar...

Yöresel mutfaklarımızdan Ege mutfağının da zenginliklerinden biri olan Zeytinyağlı Enginar nasıl yapılır? Evinizde Zeytinyağlı Enginar yapmak için şeflerin özel yemek tarif...

Kabuklu Kuru Bakla

Kabuklu Kuru Bakla

Kabuklu Kuru Bakla Urla'nın yerlilerine ait bir yemek. İlçemizde arnavutlar, boşnaklar, pomaklar, kavalalılar, giritliler, göçmenler, yerliler yıllarca birbirleriyle dost olarak...

Egenin Muhteşem Zeytinyağlı 'sı

Egenin Muhteşem Zeytinyağlı 'sı "Kabak Çiçeği Dolması"

Ege mutfağı deyince zeytinyağlılar ve salatalar gelir aklımıza hemen. Kabak çiçeği de Ege'nin muhteşem bir zeytinyağlısı. Yapımı biraz...

Enginarlı Bakla...

Enginarlı Bakla...

Muğla'da bazı yemekler karışımlar halinde yapılır ve lezzetleri bir birini destekler. En İyi Enginar Yemeklerinden Enginarlı Bakla Nasıl Yapılır? Muğla Yemekleri..

Şeften Özel Pırasa Tarifi

Şeften Özel Pırasa Tarifi "Şef Selçuk Üstekidağ"

Pırasanın yeri ayrıdır ama.. Zeytinyağlı muamelesi görse bile benim için başlı başına bir öğündür.. Kendi sevdiğim şekliyle yaptım bugün..

Zeytinyağlı Kuru Bakla Tarifini Denediniz mi?

Zeytinyağlı Kuru Bakla Tarifini Denediniz mi?

Osmanlı ve Türk Mutfağı ve Geleneksel Türk Mutfağında Bakla Nedir? Faydaları Nelerdir? Bakla diğer bir adı ile ful, baklagiller familyasından gelen kazık köklü bir bitkidir...

Kabak Kavurma Tarifini Denedinizmi?

Kabak Kavurma Tarifini Denedinizmi?

Yöresel yemekler ve yöresel mutfaklarda yeşil Kabak tencere yemekleri, fırın yemekleri, iştah açıcılar dahil çok farklı şekillerde yapılmaktadır. Geleneksel Türk mutfağında yeşil Kabak...

Zeytinyağlı Taze Fasulye Yemeği Tarifi

Zeytinyağlı Taze Fasulye Yemeği Tarifi

Geleneksel Türk mutfağında Taze Fasulye çok önemli bir yer teşkil eder. Yöresel yemekler ve yöresel mutfaklarda Taze Fasulye tencere yemekleri, fırın yemekleri, iştah açıcılar..

Geleneksel Türk Mutfağından Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması

Geleneksel Türk Mutfağından Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması

Geleneksel Türk Mutfağında yenilebilir çiçekler nelerdir? Çiçekleri sadece dekor olsu..

Zeytinyağlı Taze Börülce

Zeytinyağlı Taze Börülce

Osmanlı mutfak kültüründe börülce çok önemli bir yer teşkil eder. Yöresel yemekler ve yöresel mutfaklarda börülce tencere yemekleri, fırın yem..

Zeytinyağlı Bamya Yemeği

Zeytinyağlı Bamya Yemeği

Yaz aylarında özellikle havaların çok sıcak olduğu günlerde sofralarımızda hafif, serinletici yemekler olsun istiyoruz. Yöresel yemekler ve yöresel mutfak..

Yaz Aylarında Sofralarınıza Layık Hafif, Nefis Ve Lezzetli 10 Çeşit Zeytinyağlı Tarifi

Yaz Aylarında Sofralarınıza Layık Hafif, Nefis Ve Lezzetli 10 Çeşit Zeytinyağlı Tarifi

Yaz aylarında aklımıza ilk gelen de zeytinyağlılar oluyor. Yaz sofralarınıza çok yakışacak..

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

kuru sebzelerden yapılan dolma ları daha önce denemediyseniz sıkı durun, bu tarifle kuru sebze lerle yapılan ekşi dolmalara..

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı Biber Dolması

Genel olarak içi oyulup ya da temizlenip harçla doldurulanlara dolma, yaprak gibi malzemelere harç konulup sarılarak yapılanlara sarma denir...

Zeytinyağlı Radika (Karahindiba) Tarifi

Zeytinyağlı Radika (Karahindiba) Tarifi

Saçratku Otu olarak ta bilinen Bu sebzelerden geleneksel mutfaklar ımızda ve bölgesel mutfaklar ımızda birçok...

Fasulye Pilaki Tarifi

Fasulye Pilaki Tarifi

Anadolu mutfak kültüründe ve Geleneksel Türk Mutfağında kuru fasulye idol olmuş bir yemek türüdür.

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Pırasanın Gerçek Kökenini Neresi? bugün konumuz, pırasa. Latince “prasinıs”, Rumca “prasa” Farsça “perâse”, Arapça “kürrâs”, Almanca “lauch”, Fransızca “poireau”, İspanyolca...

Otlu Enginar Dolması Tarifi

Otlu Enginar Dolması Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklarda ege mutfağı, son donemde saray mutfağında...

Şakşuka Tarifi

Şakşuka Tarifi

Şakşuka ; patlıcan, biber, domates gibi sebzeler kızartıldıktan sonra, üzerine sos dökülmesiyle hazırlanan bir tür meze çeşididir. Şakşuka son donemde Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında...

Narlı Zeytinyağlı Kereviz

Narlı Zeytinyağlı Kereviz

Kerevizin Tarihi Eski Yunan uygarlığınca iyi bilinen bir bitki olan kerevizin gıda olarak kullanımının...





İlk mezenin kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemek- tedir fakat zeytinyağını ilk bulanlar Giritlilerdir. Soğuk mezelerde genellikle zeytinyağı ile yapıldığından ilk mezenin de Giritliler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Zeytin ağacına ilişkin mevcut en eski veri Ege Deniz’indeki Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleridir.
 
Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz’in tam ortasındaki Girit Medeniyeti’ne M.Ö 4.500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir. Zeytinyağı kültürünün Akdeniz’deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynamıştır. Zeytinyağının bulunuşu ile yemek kültüründe de değişiklikler olmuş- tur. Zeytinyağının aromasıyla yemekler daha lezzetli ve daha dayanıklı hale gelmiştir. 
 
Osmanlı Saray mutfağında da zeytinyağlı yemekler mevcuttu fakat İslam dinine göre içki haram olduğu için meze bir yemek kültürü olarak fazla gelişememiştir. Fakat İstanbul çevresinde yaşayan Gayrimüslimler tarafından meze bir kültür olarak benimsenmiş ve geliştirilmiştir.
 
Özellikle İstanbul’un Yenikapı, Karaköy, Galata, Kumkapı, Balat, Şişli, Kurtuluş, Adalar, Üsküdar ve Kadıköy çevresinde yaşayan Gayrimüslimlerin açtıkları meyha- neler ve şarküteriler meze kültürünün yaygınlaşmasına ve çeşitlili- ğin artmasına önemli katkı yapmıştır. 
 
Meze Kültürü 
Meze denilince akla ilk gelen, alkollü ve özellikle rakı ile tüketilen yiyecekler düşünülür; fakat meze kültürünün gelişmesi ile birlikte meze sadece içkinin yanında atıştırmalık bir yiyecek olarak değil, bir yemek kültürü olarak Türkiye mutfağında kendisine yer bulmuştur. 
 
Türkiye mutfağı kültüründe, masayı mezelerle donatmak, o sof- ranın zenginliğini de gösteren bir kavramdır. Görsel olarak fark- lı renkli görüntüleriyle sofranın albenisini artıran mezeler, aslın- da farklı bir işlev de sağlıyor. Yemek yemeği karın doyurmak kav- ramından uzaklaştırıyor, keyi i bir olaya çeviriyor.
 
Bu keyfi sağlayan sadece mezelerin görüntüsü, kokusu ve tadı değil hiç kuşkusuz. Mezelerin sofrada yarattığı güzelliğin, sohbetle süslenmesi de önemli. 
 
Soğutulmadan yenmek istenen ana yemeğe verilen telaş, mezelerde bir yavaşlığa, dinlenmeye ve sohbetle ayrı bir keyfe dönüşüyor.
 
Ağırhiçbiryiyecekmezesınıfınadahiledilmez.Mezelerasla karın doyuracak boyutlarda sunulmamalıdır. Mezeler mevsimlere göre taze bulunan sebzelerden hazırlanmalıdır. Yazın patlıcanı bi- beri, ilkbaharın enginarı, güzün mantarı, kışın lahanası; kısacası her mevsimin kendine has taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanmış mezeleri vardır. 
 
Bu kadar geniş bir alanda değerlendirilen mezeler arasında şüphe- siz ilk akla gelenler beyaz peynir, kavun, yoğurt ve çiğ sebzelerdir. Ardından ise her çeşit salata, sardalya, tuzlu balık türleri, ciğer kebabı, tavası, yahnisi, havyar, beyin, muska böreği, midyenin her çeşidi, kuzu söğüş, patlıcan, biber, yaprak, lahana, domates dolmaları, her türlü köfte, zeytin, zeytinyağlılar, şarküteri ürünleri, çerkez tavuğu ve yumurta yerlerini alır. 
 
Tabii Türkiye mutfağının, yörelere göre pek çok değişik lezzet barındırdığını düşünürsek, listeyi uzatmak mümkün. Ayrıca meyveleri, gerçek meze olarak kabul edenlerin sayısı az değildir.