Sakarca Kızartması Tarifi

Sakarca Kızartması Tarifi

Çöplüce Otu, olarak halk arasında çoğunlukta Sakarca Otu bitkisi olarak ta bilinen sebze; Osmanlı ve Türk...

Çöplüce Otu, olarak halk arasında çoğunlukta  Sakarca Otu bitkisi olarak ta bilinen sebze, Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da sıklıkla yöresel yemeklerde Yumurtalı Kızartması  ve Çorbasınında yapıldıgı sebzelerden biridir.
 
Sütlücen Otu olarakta bilinen Bu sebzelerden geleneksel mutfaklarımızda ve bölgesel mutfaklarımızda birçok yemek çeşitleri, salatalar, iştah açıcılar, yoğurtlular, zeytinyağlılar ve soğuk mezelerimiz yöresel yemekler adı altında birçok farklı çeşitlerde yapılmaktadır.
 
OSMANLI VE TÜRK TATLILARITürk aşçı haberleri olarak size bu yemek tarifimizde Akyıldız Soğanı nedir? Tükürük otu nerede yetişir, Köpek Soğanı ve Çökülce Otunun faydaları nelerdir? Konularında bilgilendirmek istiyoruz. Türk aşçı haberleri olarak sizlere sunmuş olduğumuz yemek tarifleri hakkında negatif ya da pozitif yorumlarınızı belirtirseniz seviniriz.
 
 
Sakarca Kızartması Tarifi
Kullanılan Malzemeler
 
*    1 Bağ Sakarca
*    1 Çay Bardağı Mısır Unu
*    2 Yumurta
*    ½ Çay Bardağı Sıvı Yağ
*    1 Çay Kaşığı Karabiber
*    1 Çay Bardağı Ayçiçek Yağı
*    Tuz
 
Sakarca Kızartması Yapılış Tarifi
Sakarcalar temizlenip, doğranır.
Kaynar tuzlu suda 10 dk. haşlanır.
Yumuşayan sakarcalar süzülür.
Karıştırma kabında haşlanan sakarca, mısır unu, yumurta, karabiber ve tuz karıştırılır.
Kızgın yağlı tavaya yayılarak altı kızartılır, çevirme kapağı kullanılarak alt üst edilir diğer tarafı
da kızartılır.
Kapak yardımı ile servis tabağına çıkartılır.
Sıcak olarak servis edilir.
 
OSMANLI ŞERBETLERİÇökülce Bitkisi "Sakarca Otunun” Faydaları Nelerdir?
"Sakarca Otunun” Zararları Nelerdir?
Yöremizde çökülce olarak bilinen "Ornithogalum umbellatum" bitkisi nerelerde yetişir. 
 
Kasım ayından Haziran ayına kadar genellikle fındık bahçelerinde, yol kenarlarında, çayırlık alanlarda yetişmektedir.  Genellikler nemli serin bölgeleri tercih eder.  Orta ve Doğu Karadeniz başta olmak üzere hemen hemen tüm Karadeniz’de doğal olarak yetişmektedir.
 
Bitki taze iken yani çiçeklenmeden önce yaprakları ve soğanı sebze olarak kullanılmakta. Sakarca genllikle mıhlama olarak tercih edilir. 
 
Sakarca Otunun Tıbbi etkileri:
Vücuttaki  sivilceleri ve çıbanları olgunlaştırmada kullanılmaktadır. Soğan kısmı taze veya pişmiş olarak çıban ve sivilcelerin üzerine sarılmak suretiyle kullanılır. Ayrıca yenildiğinde kusturucu, idrar artırıcı ve kalbin kasılmasını güçlendirir.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Sakarca Kızartması Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Sakarca Otunun Toksik etkileri:
Taze olarak fazla oranda yenildiğinde zehirlenmelere yol açabilir. Bu yüzden pişirilmeden yenilmesi tehlikeli olabilir. Colchicine olarak bilinen bir alkaloit içermektedir. Depresyon, ülser, kanser gibi ciddi hastalıklar için bu bitki kullanılır. Zihinsel sıkıntı ve ciddi fiziksel hastalıkların tedavisinde de kullanılır.
 
Hyacinthaceae  familyasından Ornithogalum cinsini oluşturan anavatanı Güney Avrupa olan çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı.
Çöplüce özel olarak ekilip yetiştirilen bir bitki değildir. Bir önceki yılın çiçeklerinden dökülen tohumlardan çıkar..Genelde Fındık Bahçelerinde kendiliğinden Doğal olarak yetişir.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler