Süt Reçeli Tarifi

Süt Reçeli Tarifi

Osmanlıda saray mutfağının reçel ihtiyacının büyük bir kısmı Adana’dan karşılanırdı. Zengin kesimin sofra eşyası ve saklama kapla..

Süt Reçeli Tarifi 
Süt Reçeli Kullanılan Malzemeler:
 


*     1 Litre Tam Yağlı Süt

*     1 Bardak Şeker

*     1 Vanilya Çubuğu

*     1 Çay Kaşığı Karbonat


 
Meşhur Türk mutfağında nefis reçel tariflerimizden Süt Reçeli Yapılış Tarifi

Tencereye sütü koyup ocağı orta derecede ateşte açalım.
İçine vanilya çubuğu, şekeri de ekleyelim.

Şeker eriyene kadar bir süre karıştıralım.
Süt kaynamaya başlayınca karbonatı ekleyip altını en kısık dereceye alalım.
Aralıklarla karıştırarak 1 saat kadar pişirelim.
Vanilya çubuğunu tencereden alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak 3 saat daha pişirelim.

Rengi ve kıvamı koyulaşınca altını kapalım.
Ve el blendırı yardımı bir süre çırpalım.

Kavanoza boşalttığımız reçelin soğumasını bekledikten sonra ağzını kapatıp buzdolabında muhafaza edelim.

fiyet olsun...
 
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlı Saray Mutfağında “reçel” Hakkında Bazı Dipnotlar;
Osmanlıda saray mutfağının reçel ihtiyacının büyük bir kısmı Adana’dan karşılanırdı..!
 
KÖFTE TARİFLERİDefterdarzade Mehmed Paşa'nın sofrasında, Osmanlı mutfağının temel yemeklerinden olan dolma ve baklava gibi hamur işleri yer alırken, Bitlis Hanı'nın Melek Ahmed Paşa'ya verdiği ziyafette bu yemeklerin olmaması ve sunulan pilavların çokluğu, İran mutfağının etkisini gösteriyor. Onaltı çeşit pilav, birçok çorba ve kebablardan sonra, birçok sıcak içecek ve en son çeşitli reçel ve murabbalar sunulmuştu [IV 76].
 
Zengin kesimin sofra eşyası ve saklama kapları için çini başta geliyordu. Evliya Çelebi, yerli çini eşya ve fayans yapılan İznik'e "Çın-i Maçın-i Rum" dendiğini söylüyor [III 9], birçok yerde de Kütahya yapımı eşyalardan bahsediyor. Bitlis Hanı'nın hazinesine ait reçel ve murabbalar, İznik, Kütahya, İran ve Kudüs işi kavanoz ve hokkalarda, bazıları da yeşil mermer küplerde saklanıyordu [IV 159]. 
 
Dernschwam, bazı eksik bilgilerle de olsa aşureden de söz eder ve balın Türkler tarafından çok makbul bir yiyecek olduğunu kaydeder.
Misafirlere reçel ikramı da Osmanlı adetleri arasındadır. Neave de bir Türk evini ziyaret ettiğinde hizmetçi kızlar “gül ve portakal reçelleri ile dolu kristal kavanozlar” ile ikramda bulunur, o da beğendiği reçelden bir kaşık alır, yine tepside sunulan suyu içtikten sonra kaşığı tepsideki bir kavanoza koyar. Topkapı Sarayı’nı ziyaret ettiği sırada da kahve ile gül ve bugün artık neredeyse unutulmuş olan menekşe reçeli ikram edilir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler