En İyi Reçel Çeşitleri

En İyi Reçel Çeşitleri

Evde En İyi Reçel Çeşitlerini yapabilmek için hangi malzemeler kullanılır. Evde reçel yapmanın püf noktası nelerdir? Reçel nasıl yapılır? En meşhur reçel çeşitlerini yapabilmek için Türk mutfağı şeflerinin özel..

 
En İyi Reçel Çeşitleri nelerdir? Evde En İyi Reçel Çeşitlerini yapabilmek için hangi malzemeler kullanılır. Evde reçel yapmanın püf noktası nelerdir? Reçel nasıl yapılır? En meşhur reçel çeşitlerini yapabilmek için Türk mutfağı şeflerinin özel reçel tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
 
Türk aşçı haberleri olarak Türk mutfağı yemek arşivimizdeki En İyi Reçel Çeşitlerini araştırdık...
 
Bergamot Reçeli Nasıl Yapılır?
 
En İyi Reçel Çeşitleri
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı “Behiye Özdemir”
 
Reçellerden başlamışken devam edeyim dedim. ..
 
Bergamot değişik bir meyve, değişik bir kokusu var, kabuklarını kurutup çayın içine atınca çok severim ben, içi limona benzer yenmez değil ama pek de yenecek gibi değil. 
 
Biz kabuğuyla iç kısmının arasında kalan beyaz yerinden reçel yapıyoruz.
 
En İyi Reçel Tariflerinden Bergamot Reçeli Nasıl Yapılır?
En Meşhur Reçel Tariflerinden Bergamot Reçeli Yapabilmek İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Kg Bergamot, Yaklaşık 4 Adet
*     6 Su Bardağı Şeker
*     4 Su Bardağı Su
*     1 Limon Suyu
*     2-3 Adet Karanfil
 
Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Reçel Çeşitlerinden Bergamot Reçeli Yapılış Tarifi:
 
Bergamotun dışındaki tırtıklı kısmı iyice temizlenecek, beyaz kısmı ortaya çıkacak, göbeğindeki meyvesi alınacak. 
 
Beyaz kalın kabuk küp küp doğranıp 15 dk kaynatılıp süzülecek, soğuk suyun içinde günde iki kere suyu değiştirilerek acısı geçinceye kadar bekletilecek. 
 
Şeker ile su kaynatılacak içine bergamot ve karanfiller eklenip bir saat kadar kaynatılacak sonra limon suyu eklenip 15 dk kadar kaynatılacak. 
 
Ocaktan alınıp bu şekilde bir gece bekletilecek, sonra tekrar kaynatılıp kıvam alınca kavanoza konulacak. 
 
Bekletilince şerbetini daha güzel içine alıyor, rayihası hoş oluyor, ama bekletmek istemezseniz bir seferde kaynatabilirsiniz.
 
En İyi Reçel Çeşitlerinden Bergamot Reçeli
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Behiye Özdemir ‘e mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...
 
 
En İyi Reçel Çeşitleri
Turunç Macunu (Reçeli)
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
 
Turunç mevsimi geldi. Önce çiçeklerinin kokusuyla ruhumuza güzellik kattı turunçlar. Şimdi görsel bir şölen caddelerde, bahçelerde. Muhteşem rengi, kokusu ve tadıyla kahvaltı sofralarımızda yerini almaya hazırlıyor doğa turunçları. Yapımı biraz zahmetli olsada uzun yıllardır yapılır buralarda turunç macunu. Dostla, arkadaşla, konu komşuyla içilen kahvelere eşlik eder.
 
Ege Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Turunç Macunu (Reçeli) Nasıl Yapılır?
En İyi Reçel Çeşitlerinden Turunç Macunu (Reçeli) İçin Kullanılan Malzemelerimiz:
 
*     13 Adet Turunç (Orta Büyüklükte)
*     1 Kg Toz Şeker
*     1 Limon
*     5 Bardak Su
 
En Sevilen Reçel Tariflerinden Turunç Macunu (Reçeli) Yapılışı:
 
Turunç Macunu (Reçeli)
1- Rendenin ince yüzü ile turunçların kabuklarındaki tırtıklı kısımları ince bir tabaka halinde rendeliyoruz.
2- Portakal dilimler gibi dilimleyip, kabuklarını soyuyoruz.
3- İçindeki beyazlıkları bir bıçak yardımıyla alarak kabukları biraz inceltiyoruz.
4- Yuvarlayarak (rulo)bir ipe diziyoruz.
 
Turunç Macunu (Reçeli) Dizdiğimiz kabukları bir leğene koyup üstlerini geçecek kadar su ekliyoruz. 2 gün, günde 3,4 kere suyunu değiştiriyoruz.
Daha sonra 2 kere 4-5 dakika kaynatıyoruz ve suyunu değiştiriyoruz.
 
Bu aşamada kabuklardan tatmanızı öneririm. Eğer istediğiniz tada ulaşmamışsa bir kez daha kaynatabilirsiniz.Biraz acısı makbuldür.Genellikle 2 kez kaynatmak yeterli olur.Çok tatlı isterseniz bu işlemi 3 kez tekrarlayabilirsiniz.
 
Şekerimizi bir tencereye alıyoruz üzerine suyu ekliyoruz. Şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.
 
Turunçları ipten çıkararak bu şerbete atıyoruz ve kabuklar şeffaf bir görünüş alana kadar yaklaşık 40-45 dakika hafif ateşte kaynatıyoruz.En son limon suyunu ekliyoruz bir taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.
 
İçlerini atmayın sakın sıkıp ekşi olarak kullanabilirsiniz. Kaynatırsanız daha uzun süre dayanır. Veya sirke yapın. Çok güzel kokulu, keskin sirke oluyor. Ben sirke yapıyorum bu sene yine.
 
Evlerimizde turunçgil kokusu, sofralarımızda reçeller ve birlikte kahve içeceğimiz dostlar olsun hep hayatımızda Sevgilerimle.
 
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Fazile Paksoy ‘a mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...
 
 
En İyi Reçel Çeşitleri
En İyi Reçel Çeşitlerinden Üzüm Reçeli
Behiye Özdemir
 
Yöresel mutfaklarımızı tatlı bir telaş sardı. Özellikle köylerimizde pekmez ve reçel zamanı geldi geçiyor bile. Geleneksel Türk mutfağında kış hazırlıklarından biride reçel yapmak. Muğla mutfak kültüründe de kış hazırlıklarından en iyi reçel çeşitleri yapılır.
 
Muğla yemek kültüründe vazgeçilmez reçel çeşitlerinden biri de üzüm reçeli. Türk Aşçı Haberleri Olarak araştırdık ve ev hanımlarının ölçüleri ile yöresel lezzetlerimizden üzüm reçeli tarifini Muğla yemek kültüründe Behiye Özdemir’in yemek arşivinde bulduk.
 
Behiye Özdemir'in Kaleminden Muğla Mutfak Kültüründe Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır?
En İyi Reçel Çeşitlerinden Üzüm Reçeli İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Kg Üzüm
*     Yarım Kg Şeker
*     Yarım Su Bardağı Su
*     Bir Çay Kaşığı Limontuzu
*     1 Çubuk Tarçın
*     3-4 Adet Karanfil
 
En Kolay Reçel Tariflerinden Üzüm Reçeli Yapılış Tarifi;
 
Üzümler çöpünden ayrılıp, yıkanır, derin bir tencereye alınıp şeker ilave edilerek bir gece bekletilir. 
 
Ertesi gün içine yarım su bardağı su ilave edilerek karıştırılıp ocağa alınır, içine isteğe bağlı olarak çubuk tarçın ve karanfil eklenerek orta ateşte kaynamaya bırakılır. 
 
Kaynamaya başlayınca arada karıştırılarak ve üzerinde oluşan köpükler kaşıkla alınarak bir saat kadar pişirilir. 
 
Limon tuzu ilave edilerek yarım saat daha kaynatılarak sıcakken steril kavanozlara koyup, kapağı kapatılarak ters kapatılır. Tamamen soğuyunca kilere kaldırılır.
 
En İyi Reçel Çeşitleri
Muğla Mutfak Kültüründe Domates Reçeli Nasıl Yapılır?
Şef Selma Atabey
 
(Datça, Köyceğiz, Göcek, Yatağan, Menteşe)
 
Domates Nedir?
Domates yeni dünya bitkilerinden biri olarak çıkıyor karşımıza tarihte. Amerika kökenli bir bitki olup Kristof Kolomb tarafından tanıtılmış dünyaya. Domates dilimizdeki bir çok kelimenin Fransızcadan gelmesi gibi yine Fransızcadan gelmiştir. İtalyanlar "pomodoro", Fransızlar "tomate", çoğul olarak da "tomates" demişler. Ülkemizde Domates olarak yaygınlaşmasının sebebi Fransadan gelen eğitimcilerin ya da Fransada eğitim gören Türklerin, Levantenlerin dilimize sokmaları sebebi ile olmuştur.
 
Domates Osmanlıya Ne Zaman Geldi?
 
Osmanlıya gelişi ile ilgili 1690 lı yıllar söyleniyor. Ancak Türk kültürüne ait değil kısaca. Sonradan mutfağımıza dahil olmuş ama çok benimsenmiş olan ürünlerden biri. Kurufasulye gibi, Türk kahvesi gibi. İlk zamanlar kırmızı hali, yani domatesin kızarması bozulduğu şeklinde değerlendirildiği için yeşil olarak kullanılırmış. Hatta Osmanlı döneminde Kavala ismiyle pazarlarda satılırmış. 
 
Mutfağımıza sonradan girmesi gibi Muğla mutfağına da sonradan dahil olanlardan belki. Ama öyle benimsenmiş, öyle artmış ki üretimi bu tüketimine de yansımış. Salça kullanımı eski dönemlerde yokmuş ve toz biber ile renklendirme yapılırmış önceden. Artık salça kullanımından bahsedilmeye başlanmış domates ile birlikte Muğla mutfağında. Muğla tarımsal üretimine bakıldığında domates özel bir yerde. 
 
Tarlasıyla, serasıyla, yaylasıyla birçok çeşit üretimi yapılıyor. Hatta neredeyse yılın tüm zamanlarında domates var Muğla'da. Dolayısıyla mutfağında da çok çeşidi mevcut. Kurutulmuşundan, tazesine, yeşiline, yemeğine, mezesine, salatasına, turşu ve reçeline kadar.
 
Datça’da badem ilave edilerek yapılabilmekte ve son dönemlerde çubuk tarçında ilave edilebilmektedir. Ancak orijinalinde tarçın ve badem yoktur. Sonradan ilave edilmiştir.
 
Geleneksel Türk mutfağında En Farklı Reçel Tariflerinden Domates Reçeli Tarifi;
 
Muğla Mutfak Kültüründe Domates Reçeli Nasıl Yapılır?
Muğla Yemek Kültüründe En İyi Lezzetlerden Domates Reçeli İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kg Sert Domates (Elips Şeklinde Olanlar Tercih Edilir)
*     1 Kg Şeker
*     1 Çay Bardağı Sönmemiş Kireç
*     1 Limon Suyu
*     Badem (İsteğe Bağlı)
*     Çubuk Tarçın (İsteğe Bağlı)
 
Muğla Mutfak Kültüründe En Yeni Reçel Tariflerinden Domates Reçeli Hazırlanış Tarifi;
 
Muğla Mutfak Kültüründe Domates Reçeli Nasıl Yapılır?
Domatesler yıkanıp dörde bölünerek çekirdekleri çıkartılır. İsteğe bağlı tekrar doğranabilir veya bu şekli ile de yapılabilir. Kireç bir gün evvelinden yaklaşık 1,5 litre su içerisine karıştırılır.
 
Ertesi gün kireç dibe çökünce üstte kalan ve kireç kaymağı da denen suyu süzülür. Domatesler bu kireçli su içerisine yatırılarak bir gün bekletilir ve bol su ile birkaç kez yıkanır. Toz şeker domateslerin üzerine yayılır ve 5-6 saat kadar bekletilir.
 
Şekerin erimesi ile domates sulanacaktır. İçerisine 3 bardak su ilave edilerek kaynamaya alınır. Bu noktada tarçın da ilave edilebilir. Köpükler oluştukça üzerinden köpükleri alınır. Şurubu kıvamlandığında reçel hazırdır.
 
Sıcak suda bekletilerek soyulan çiğ bademler doğranarak reçele ilave edilir ve ocaktan alınır. İlk sıcağını atınca kavanozlanır.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı, elinizin lezzeti eksilmesin.
 
Sağlıkla kalın.
 
En İyi Reçel Çeşitleri
En İyi Reçel Çeşitlerinden İsot Reçeli Tarifi
İsot Reçeli Tarifi'nin Malzemeleri
 
*  50 kg taze kırmızı isot (Urfa biberi), 
*  1 su bardağı zeytinyağı, 
*  1 çay bardağı tuz. 
 
İsot Reçeli Tarifi' nin Yapılışı
 
Urfa biberi alınır. Biberler yıkandıktan sonra, sapı ve tohumları ayıklanarak altı-yedi parçaya bölünür. Temiz bir bez üzerine ince bir kat serilerek açık havada havalandırmaya bırakılır. Beton ve toprak zemin üzerine serilmemelidir.
 
Güneşin şiddetine bağlı olarak 1-2 gün geçtikten sonra kıyma makinesine atılıp et çeker gibi çekilir. Çekilen biberler leğen veya tepsilere konularak güneşe verilir.  Güneşin şiddetine bağlı olarak 2-7 gün güneşte bırakılır.
 
Her gün birkaç kez bir karıştırıcı ile karıştırılır, alt-üst edilir, üzerinde kuru bir tabaka oluşmasına meydan verilmez. Salça kaşıkla üst üste konulduğu vakit akmıyor düşüyorsa yani; akıcılığı kaybolmuşsa katılık kıvamına erişmiştir. Tuz ve zeytinyağı konularak yoğrulur.
 
iyice yoğrulduktan sonra muhafaza kaplarına alınarak kaldırılır. Kiloluk kavanozlara konulması uygundur. Urfa biberi ile yapılan salçaya “isot reçeli” denir. 100 kg biberden yaklaşık 15 kg salça elde edilir. 
 
Reçel Nasıl Yapılır?
İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır.
 
Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. Endüstriyel reçel üretiminde son yıllarda yeni gıda işleme teknolojileri uygulanmaya başlanmış olup,pastörize dolum veya diğer ismi ile sıcak dolum (hot fill) olarak adlandırılan yöntemler sayesinde uzun raf ömrü, doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler