Göbeklitepe'de Çiğ Köfte Kuyruğu

Çiğ Köfte Nedir? Çiğ Köftenin Tarihi Nereye Kada Dayanır? Çiğ Köfte Nasıl Yapılır? Geleneksel Türk Mutfağında Çiğ Köft..

Göbeklitepe'de Çiğ Köfte Kuyruğu
Göbeklitepe'de çiğ köfte kuyruğu Şanlıurfa'da Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği tarafından Göbeklitepe'de 'Minik Şeflerle Gastronomi Festivali' düzenlendi. Şanlıurfa'da Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği tarafından Göbeklitepe'de 'Minik Şeflerle Gastronomi Festivali' düzenlendi. Renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte ziyaretçiler çiğ köfte yemek için uzun kuyruk oluşturdu.
 
Şanlıurfa'da yer alan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan ve 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe'de, 'Uluslararası Göbeklitepe Minik Şeflerle Gastronomi Festivali' kapsamında minikler, hünerlerini sergiledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği tarafından Göbeklitepe Amfi Tiyatro'da düzenlenen etkinlikte, Mısır, Filistin, Azerbaycan'ın da aralarında bulunduğu 9 ülkeden gelen 4-14 yaş arasındaki çocuklar, hem konser verdi hem de şef Mehmet Yalçınkaya ile birlikte farklı tatları hazırlamaya çalıştı. Tarihin sıfır noktasında, ilk tarım, ilk yemek, ilk şölen sloganıyla yapılan etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIEtkinlikte 2019 yılının turizmde Göbeklitepe Yılı ile Şanlıurfa'nın turist akınına uğradığını vurgulayan Kültür ve Turizm İl Müdürü Aydın Aslan, Bugün yediğimiz dünya üzerindeki farklı bölgelerdeki bütün buğdayların aslında gen atası bu topraklardan çıktı. Bu anlamda gözümüzün nuru çocukları Göbeklitepe'de görmek kültürel ve arkeolojik etkilerinin dışında da gastronomi anlamında etkinlik yapmak mutluluk verici dedi.
 
Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Gülşen Coşanöz ise, Çocuklarımızı sağlıklı, yerel ve doğal ürünlerle beslenmelerini teşvik etmek, yöresel küçük üreticiyi desteklemek, çocuklarımızın coğrafik işaretli ürünlerimizi tanımalarını sağlamak ve sahiplenerek tüm dünyaya kabul ettirebilmek amacıyla programı düzenledik diye konuştu. Göbeklitepe Örenyeri'ne ait amfi salonunda düzenlenen etkinlikte konuklara çiğ köfte yoğruldu. Urfa türküleri eşliğinde yoğrulan çiğ köfteden tatmak isteyen ziyaretçiler çiğ köfte leğeni başında uzun kuyruk oluşturdu. Etkinlik öğrencilerin müzik, resim ve dans gösterileriyle son buldu.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizin İcin Araştırdık…
Çiğ Köfte Nedir? Çiğ Köftenin Tarihi Nereye Kada Dayanır? Çiğ Köfte Nasıl Yapılır? Çiğ Köfte Tarifi, Geleneksel Türk Mutfağında Çiğ Köftenin Anlamı Nedir? Çiğ Köftenin Hikayesi Nedir? İşte Sizlere Çiğ Köftenin 4000 Yıllık Tarihi…
 
 
Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman’da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor
Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden olan çiğ köfte acı sevenler için sadece bir yiyecek değil aynı zamanda tutkudur. Saymakla bitmeye faydalarının yanı sıra, yapımında kullanılan malzemeler düşünüldüğünde aynı zamanda alçak gönüllü bir yiyecek olduğunu da biliyoruz. 

Geçmişi 4.000 yıl öncesine dayanan bu karşı koyulamaz lezzetin hikayesini, Türkiye’nin 65 iline yayılan ürünleri ile çiğköfte sektörünün en iddialı oyuncularından olan Ziyafet Çiğköfte’nin Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Akıncı’nın ağzından dinledik.
 
Çiğ Köfte’nin Tarihi Kral Nemrut’a Dayanıyor
Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman’da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor; ’’Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir. Halkına verdiği emir ile krallıktaki bütün ağaç ve odun parçalarını büyük bir meydanda toplatır. Evlerde yemek pişirmek için odun parçası kalmamıştır ve ateş yakılmasını yasaklamıştır. Hz. İbrahimi yakmak için meydana toplanan ağaç ve odun parçaları yakılacak tek ateştir.
 
Halk kralın emriyle günlerce tahta parçalarını meydanda toplamıştır.
Dağda avlandığı için bu emirden habersiz olan bir avcı, avladığı geyiği evine getirerek eşinden pişirmesini ister. Eş kralın ateş yakma yasağını anlatır. Avcı da çaresiz emre itaat eder. Avcı geyiğin sağ arka butunu ayırır, ince ince taşla döverek ezer. Bulgur, biber ve tuz katarak, ezdiği et ile bunları iyice yoğurur. Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir.’’
 
ŞEFLERİN ÖZEL YEMEK TARİFLERİHam Maddesi Bulgur Olan Bir Yiyeceğin Sağlıksız Olma İhtimali Yok 
Konu ile ilgili yorumlamalarda bulunmaya devam eden Veysi Akıncı, “Çiğ köfte son derece sağlıklı bir yiyecektir. Ham maddesi bulgur olan bir yiyeceğin sağlıksız olma gibi bir ihtimali yoktur. Çiğ köfte bulgurun tüm faydalarını içinde barındırır. Nitekim acının insan vücuduna faydası aşikar. Bizim ürünlerimizi doyurucu özelliği nedeniyle sporcular, diyet programı uygulayanlar ve hatta çeşitli rahatsızlıkları bulunanlar da gönül rahatlığıyla tüketiyor.
 
Bunun yanında kırmızı biber insan vücuduna A ve C vitamini takviyesi yaparken, kolestrolü düşürücü etkisi de vardır. Acı tüketmenin kalp hastalıkları riskini aşağı seviyelere çektiği de hekimler tarafından sürekli vurgulanıyor” Bu kadar sağlıklı bir yiyecek olması nedeniyle yurt dışından çok fazla sayıda franchise ve master franchise talepleri almaktayız.
 
Bu bağlamda başta Avrupa ve komşu ülkeler olmak üzere dünyanın değişik bölge ve ülkelerinde ki yatırımcılarla yapılan görüşmeler devam etmektedir. Hedefimiz Adıyaman’da doğan çiğ köfteyi Ziyafet farkıyla  tüm dünyaya yaymak ve bu muhteşem lezzetten dünyayı mahrum bırakmamak’’ sözlerini ifade etti.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler