Zuzubak Otuna Değer Biçilemiyor

Zuzubak Otuna Değer Biçilemiyor

Zuzubak (At kuyruğu) Otunun Faydaları Nelerdir? Zuzubak Otunun Zararları Nelerdir? Zuzubak Otu Ne İşe Yarar...

Zuzubak Otuna Değer Biçilemiyor 
Batman’ın Sason ilesinde yüksek dağlarda yetişen ve birçok hastalığı iyi geldiği belirtilen zuzubak otu, kilosu 600 liradan satışa sunuldu.  Sason ilçesinde 3 bin metre yükseklikteki Mereto ve Zoveser dağları eteklerinde yetişen, birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen zuzubak otu, dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı oldu. Özelikle yöre halkı tarafından yemeklerde baharat olarak tüketilen zuzubak otu bölgede azalması nedeniyle bu yıl kilogramı 600 liradan alıcı buluyor.
 
Çok pahalı olduğu için bağ halinde satılan zuzubak otunu alan vatandaşlar, kaya tuzuyla karıştırdıktan sonra ezerek toz haline getirip Geleneksel Türk Mutfağı ve Osmanlı Saray Mutfağında yemeklerde baharat olarak tüketiyor. Yöresel Yemekler ve Yöresel Mutfaklar da kullanilan At kuyruğu Otu yemeklere ciddi lezzet katıyor. Soğanıyla birlikte koparılan otun çeşidinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından endişelenen köylüler, zuzubak otunun sadece otunun koparılmasını ve soğanının koparılmamasını istiyor.  
 
Zuzubak (At kuyruğu) Otu Nedir? Zuzubak (At kuyruğu) Otunun Faydaları Nelerdir? Zuzubak (At kuyruğu) Otunun Zararları Nelerdir? Zuzubak (At kuyruğu) Otu Ne İşe Yarar? Zuzubak (At kuyruğu)  Otu Nerelerde Yetişir? 
Günümüzde insanlar çeşitli sorunlarına ve rahatsızlıklarına çare bulmak ve tedaviye yardımcı olmak üzere alternatif tıbba yönelmeye başlamışlarıdır. Burada önemli olan nokta ise bu alternatif tıpta kullanacak faydalı bitkinin doktor gözetiminde ve bilgisi dâhilinde alınmasıdır. Kulaktan dolma bilgilerle kullanılan bitki ve otların faydasından çok zararı olabileceği gibi çok tehlikeli sonuçları da olabilmektedir. Son zamanlarda halk arasında At kuyruğu otu olarak da bilinen Zuzubak otu çeşitli rahatsızlıklar için kullanılmaya başlanmıştır.
 
 
Zuzubak otu 25-60 cm yükseklikte ve sapı 3-6 mm civarında olan bir bitki türüdür. Özellikle nemli topraklarda, tarla aralarında, hendek kıyılarında yetişmektedir. Genellikle bataklık ve nemli alanlarda görülen çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Bu bitkinin iğne yaprakları kolay bir şekilde gövdeden ayrılmaktadır. 1 ile 2 gün arasında temiz havada güneşletilerek kurutulmaktadır.
 
Zuzubak Otu Faydaları
Zuzubak otunun faydaları oldukça fazladır. Doğru bir şekilde ve uzman önerisi ile kullanılan bu ot sağladığı faydalarla günümüzde en çok kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Sağladığı faydalar ise şu şekildedir;
Romatizma sorunu olan kişiler için oldukça faydalıdır. Uzun süreli kullanımda ağrılarda çok büyük oranda azalmalar olacaktır.
Yaraların ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırır. Özellikle yaraların iyileşmesi çok uzun süren kişilerin kullanması gereken bir ot türüdür.
Kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır.
 
BALIK YEMEKLERİSindirim sistemini güçlendirici ve koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Vücut direncini yüksek oranda ve sağlıklı bir şekilde arttırmaktadır.
Saçı besler ve saçlarda oluşan kepek düzenli kullanımda tamamen yok olmaktadır.
Ağız ve bademcik iltihabının sökülmesine yardımcı olmaktadır.
Böbrekleri temizler ve böbreklerde oluşan kum ve taşları dökülmesi konusunda faydalı yönü bulunmaktadır.
Kronik öksürükte faydalıdır. Özellikle çayı yapılarak içildiğinde öksürük krizleri oldukça azalmaktadır.
İdrar ve balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.
 
Zuzubak Otunun Zararları
Zuzubak otunun faydaları olmamakla birlikte kullanım esnasında ve öncesinde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar ise şu şekildedir; Çocuklarda kullanmadan önce uzmanların onay vermesi gerekmektedir. Sürekli olarak kullanımı bünyede alışkanlık yapacağı için bir noktadan sonra zararlı olacaktır. Sürekli kullanan kişilerde vitamin eksikliği görülmektedir.
 
Zuzubak Otu Nelere İyi Gelmektedir?
Zuzubak otunun iyi geldiği durumlar oldukça fazladır. Bu sebeple gerekli izinler alındıktan sonra ve sürekli olmamak kaydı ile bu otu birçok sorunu olan kişi rahatlıkla kullanabilmektedir. Bu otun yararları ise şu şekildedir;
Bedende biriken sıvıları ve oluşan ödemleri organizmanın mineral dengesini olumsuz olarak etkilemeden atabilmektedir.
Böbrek, idrar yolları ve mesane iltihabında oldukça yayarlı bir görevi vardır.
Yüksek oranda içerdiği silisik asit sayesinde, akciğer hastalıklarında, katılgandoku, deri, saç ve tırnaklarla ilgili rahatsızlıklarda oldukça etkilidir.
Tüm deri hastalıklarında ve geç iyileşen yaralarda iyileştirici olarak sürülebilmektedir.
 
 
Kan dolaşımı bozukluklarında, kırıklar nedeniyle oluşan şişliklerde, bacak yaralarında ve deri rahatsızlıklarında da sıklıkla kullanım alanı vardır
Romatizma ve gut hastalıkları da, metabolizma bozukluğundan kaynaklanan hastalıklar olduğundan dolayı, silisik asit içerikli banyolarla oldukça pozitif bir etki yaratmaktadır
Bel ağrılarında oldukça rahatlatıcı ve hareket etmeyi kolaylaştırıcı etkisi bulunmaktadır.
Bademcik, dişeti ve ağız boşluğu iltihabında gargara yapmak suretiyle iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
İstem dışı idrar kaçırmaya ve çocukların uykuda idrar kaçırmalarına karşı çay içilme suretiyle kesici etkisi bulunmaktadır.
Prostat büyümesi ve prostat iltihabına karşı kullanılabilecek bitkilerin en önemlilerinden bir tanesidir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler