Bir Sanat Olan Aşçılık Mesleğinin Yapı Taşları Kadınlarımız...

Bir Sanat Olan Aşçılık Mesleğinin Yapı Taşları Kadınlarımız...

Şimdi Afed federasyonu ve başkanımız Hanifi Özenle çıktığımız yolda "Kadın Asçılar Ve Pastacılar Federasyonu" Olarak devam ediyoruz...

Bir Sanat Olan Aşçılık Mesleğinin Yapı Taşları Kadınlarımız...
Nilgün ULAŞIR
 
Kadın Aşçılar Ve Pastacılar Federasyonu Başkanı "Kafed" Bn. Nilgün ULAŞIR 'ın Türk Aşçı Haberlerine yapmış olduğu yazılı açıklamada; Bir sanat olan aşçılık mesleğimizin yapı taşları kadınlarımız.... Mutfağın gülen yüzü, tatlı esintisi, yemeklerin İlhami, süsü olan kadınlarımız. Bu mesleği seçen ve gururla taşıyan elleri öpülesi bayan aşçılarımız.
 
Haklarında yalnızca konuşulur. İtelenir. Ne yapıyor denilir. Oysaki neden sormazlar ki bunu diyenler kendilerine:
 
Çok zor bir meslek olan aşçılığı icra ederken kadın yapmak zorunda denilirken, ayakta kalmak için mutfağın her köşesinde verilen her işi yapmak zorunda bırakılırken, adam yerine bile konulmadığını bile bile çalışmak zorunda olduğu için gözünün yaşını silip isine tekrar dönerken neredeydi bu insanlar!!!!
 
Hakları yenilirken, susturulurken, mecbur olduğu için susarken neredeydi bu insanlar!!!
Hep kötü gözle bakılırken, hep bir şeyler kapma peşinde olanlar yanaşırken, buna izin vermediğinde isten çıkartılıp, kapı önüne konulduğunda ve iftiralara maruz kaldığında neredeydi bu insanlar!!!
 
Kadın eğer küçük yaşta mutfağa girdiyse, tamam çalışmak zorunda nasıl olsa!verin her işi ezin gitsin denildi. Biraz genç yasta girdiyse mutfağa bunda iş var bize çok iş çıkar bundan denildi..
 
Hele ki dulsa tamam çalışmasına gerek yok gözüyle bakıldı.
Orta yaşlıysa tamam abla der her isi yaptırırız. 3 kişilik işi bir o yapar mecbur ne gerek var başka kisiye denildi. Yaslıysa başka çaresi mi var ne dersek o denildi.
 
Kimse kadinı, duygularını, ayakta kalması gerektiğini, bir yuvası bir çocukları olduğunu ve onlar için çabaladığını görmedi. Ve kadın bunları yaşarken bu konuşan insanlar neredeydi?
 
En zor mesleklerden olan aşçılık mesleğini yapmak yürek ister.
Bir bayan sabahın köründe çıkıp belki gece yarılarında eve girerken kotu gözlerle bakılıyor ve bu meydan okuyan kadınlarımız mutfakta beklide 10 erkeğin yapacağı işi yapıyor, helalinden olsunda deyip tuvalet bile temizliyor. Aman isimden olmayım başka kapım yok diyerek koca kazanları taşıyor fakat nedense hep hor görülen ve iftiraya kurban edilen kesim oluyor.
 
En çok kadınlarımızı ayakta tutan aşçılık mesleğimiz kadınlarımızın gelir kapısı olarak seciliyor.Bu mesleği seçen kadınlarımızı eleştirenler simdi donup kendilerine sorsunlar!!!
 
Kadın kim! Ne yapsın okuyup, basımıza hükûmet mi olacak denilip küçük yaşta ‘Kes Başını’ deyip istemediği evliliği yaptırılırken neredeydiniz!!!
 
Duyguları hiçe sayılırken, köle yerine konulurken, hizmetçi yapılırken, çekmek zorunda denilirken, gelinliğiyle girdi kefeniyle çıksın denilip istemediği evliliği yasarken, kim olduğu umursanmazken neredeydiniz!!!
 
Sabredemediği anlarda gelip konuştuğunda yada resti çektiğinde iste zulmü gorurken, evde anlayışsız esinden şiddete uğrarken, sokaklarda oldurulurken, tacizlere maruz bırakılırken seyredenler neredeydiniz!!
 
Korkutulup sindirilirken, namusuna leke sürülür diye susturulurken, ismini kötüye kullanırız diye sömürülürken neredeydiniz!!
Esini kaybedip ayakta durmaya çalışırken, namusuna göz dikilip ödün vermediğinde ağır işlerde çalıştırılırken, yüz vermedi diye adına destanlar yazılıp uçurumlara atılırken neredeydiniz!!!
 
Neredeydi biliyor musunuz?
 
Kadın isterse her şeyi yapar gerçeğini kapatmanın pesindeydi. Kimseye minnet etmeden ekmeğini tastan çıkaracağını bildikleri için önünü kesme pesindeydi. Susan seyreden bu kitle kadın yalnızlığı seçip, güçlü yüreğini konuşturup, aslanlar gibi yürüdüğünde çıkacaktı en kötü haliyle piyasaya. 
 
Şimdi Afed federasyonu ve başkanımız Hanifi Özenle çıktığımız yolda "Kadın Asçılar Ve Pastacılar Federasyonu" Kafed Olarak devam ediyoruz. 23 yıl bu mesleği sonuna kadar bu tur sorunları yasayan kadınlarımızı izleyerek şahit olarak yapan bir kadın olarak "Kadın Aşçılar Ve Pastacılar Federasyonu Baskanı" olarak tüm kadınlarımızın arkasında durmak adına bu federasyonu kurduk.
 
Bütün kadınlarımızın yaslandığı bir dağ, ağladığı bir omuz, yürüdükleri bir yol olacağız. Bu federasyon tüm kadınlarımızın destegiyle bizim öncülüğümüzde inşallah bir çok derde deva olacaktır. Herkezi birlikte olmaya davet ediyorum ve artık aşçılık mesleği değerini bulsun istiyorum.
 
Saygılarımla
Nilgün ULAŞIR
Kadın Aşçılar Ve Pastacılar Federasyon Başkanı


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Nilgün ulaşır
    11/2/2019

    İnşaallah şefim bunun için varolduk.Biliyorum ve inaniyorum bigün bu amaç yerini bulacak insaallah.

  • Yorumlayan: Serap Kahveci
    10/2/2019

    Yazımızı sonuna kadar okudum .Anlaşılır harika bir dille yazmışsınız , tebrikler.Fakat kaç tane erkek usta bu yazınızı okudu ve hak verdi acaba ?Yine horlanan biz ,değer görmeyen biz.İs ararken kadın olduğumuz için bulamıyoruz.O zorlukları bizde yaşadık yeri geldi 15 /16 saat belki özel günlerde sabahladik noldu ?hiç ..taciz,küfür,hakaret bunları saymıyorum bile 😡kendi kadınları ,kardeşleri ,kızlarına bize davrandıkları gibi davranilsa cinayet çıkarırlar .Biz bunca zamandır kendi namusumuz ve ekmeğimiz peşinde koşuyoruz ama hiçe sayiliyoruz.Sektor bu konuda bir adım ilerlemiş değil .Saygilar

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler