Konya Mutfağının Meşhur Tarhun Otu Çorbası
...

Konya Mutfağının Meşhur Tarhun Otu Çorbası
...

Tarhun Otu Nereden Geldi? Tarhun Otu Nerelerde Yetişir? Tarhun Otu Nerelerde Kullanılır? Ana vatanı Sibirya olarak bilinmektedir. Türkiye de ise Konya dışında Bayburt...

Geleneksel Türk mutfağı, Modern Türk mutfağı ve Akdeniz mutfağından nefis yemekleri ile bilinen Örnek Türk Şefi, Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz SEÇİM’ in kaleminden özel bir tarif olan “Konya Mutfağının Meşhur Tarhun Otu Çorbası
 Tarifini” Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için derledik.
 
Osmanlı saray mutfağında ve yöresel mutfaklarımızda da çalışmaları ile bilinen ünlü Şef Yılmaz Seçim’e mutfağımıza vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için teşekkür eder, profesyonel kariyerinde ve hayatında başarılar dileriz..
 
Konya’nın meşhur terhun (tarhun) otu çorbasının bilmeyeniniz yoktur. Bu yazımda hem tarhun otundan bahsedeceğim hem de Konya’ya ait “Tarhun Otu” çorbasının tarifini vereceğim. Ejder otu yada dargun otu ismi ile de bilinen Tarhun otu Türk mutfağının yanı sıra Fransız mutfağında da bol miktarda kullanılmaktadır. 
 
Tarhun Otu Nedir? Tarhun Otu Nereden Geldi? Tarhun Otu Nerelerde Yetişir? Tarhun Otu Nerelerde Kullanılır? Tarhun Otunun Tarihi...
Ana vatanı Sibirya olarak bilinmektedir. Türkiye de ise Konya dışında Bayburt, Ankara, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa’da üretilmektedir. 
 
Fransız mutfağında özellikle buğulama balık yemekleri ve yumurtalı yemeklerde yaygın olarak tercih edilir. Yemek dışında Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde gazlı içecek üretiminde de kullanılır. Ayrıca Tarhun otu çay olarakta kullanılabilmektedir. 
 
Ancak tarhun otu kullanılan tariflerde tarhun’un kurutulmuş mu yoksa taze mi kullanılması gerektiğine dikkat edilmelidir. 1 gr kuru tarhun otu yaklaşık 5 gram taze tarhun otu ile eşdeğerdir. Tarhun otunun kökeni bazı yazılı kaynaklarda M.Ö. 2000 yıllarına kadar dayanmaktadır. 
 
Tarhun ’un Türkistan’dan Horasan’a, Türkiye ve Avrupa’ya ardından ticaret vasıtasıyla Hindistan, Çin ve Amerika’ya yayıldığı tahmin edilmektedir. Tedavi edici özelliği açısından ise uykusuzluğa, sindirime, iştah açıcı ve ağız kokusunu giderici özelliklere sahiptir. 
 
Gelelim Tarhun otu çorbasının nasıl yapıldığına birçok Konyalı teyzemiz önce unu kavurduktan sonra kırmızı et, hindi veya tavuk eti kullanmaktadır. Ama en önemli nokta tabi ki tarhunu tadında atmak ne fazla atıp lezzetini bozun nede az atıp lezzetini kaçırın.
 
Şeflerin Özel Yemek Tariflerinden;
Konya Mutfağının Meşhur Çorbalardan Tarhun Otu Çorbası

Tarhun Otu Çorbası İçin Kullanılacak Malzemeler
 

*     2 Bardak Süzme Yoğurt
*     1 Su Bardağı Un

*     1 Yumurta
*     1 Adet Haşlanmış Tavuk Göğsü

*     3 Bardak Tavuk Suyu

*     Yeteri Kadar Su

*     Kuru Tarhun Otu

*     Tuz

 
Tarhun Otu Çorbası Üzeri İçin:
 

*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı,

*     4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

*     Toz Kırmızıbiber
 
Tarhun Otu Çorbası İçin İşlem Basamakları

Tencere de yoğurt ve yumurtayı iyice çırpın. 
Ardından unu ilave edin ve tavuk suyu ile açarak karıştırın. 
Tencereyi ocağa alın, karıştırarak kaynatın. Kaynadığında ocağın altını kısın.

Didiklenmiş tavuk etini çorbaya katın. 
 
Tuzunu ekleyin. 3-5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan indirin.

Tarhun otunu ufalayın ve çorbanın üzerine bolca serpiştirin.

Sosu için tavada yağları ve kırmızı toz biberi hafifçe kızartıp çorbanın üzerine gezdirin.
 
Türk Aşçı Haberleri Not; 
Türk aşçı haberleri olarak Yemek arşivimizden sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli Çorba tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler