Corona Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir? Corona Virüsünden Nasıl Korunuruz?

Corona Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir? Corona Virüsünden Nasıl Korunuruz?

Corona virüsü nedir, Corona virüs Belirtileri Nelerdir? Koronavirüs nasıl bulaşır, nasıl korunuruz? Coronavirüs Türleri Nelerdir? Nasıl Korunuruz?...

Corona Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir? Corona'dan Nasıl Korunuruz? 
Corona virüsü nedir, Coronavirüs Belirtileri Nelerdir? Koronavirüs nasıl bulaşır, nasıl korunuruz? Coronavirüs Türleri Nelerdir? Çin Wuhan'da Corona virüsü öldürüyor mu? Corona Virüsünden Nasıl Korunuruz? Corona Virüsünden Korunma Yolları...
 
Coronavirüs nedir? Dünya gündeminde yer alan corona virüs hakkında heyecanlı arayışlar tüm hızıyla sürüyor...
Ülkemizde koronavirüs olarak da bilinen ölümcül virüs çeşidi ne oluyor? Coronavirüs belirtileri nelerdir? Corona virüsü bulaşıcı mı? Corona virüs özel hastaneler oluşturuldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs hakkında açıklama yaptı. İşte corona virüs açıklaması...
 
Corona virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Koronavirüs nasıl bulaşır, nasıl korunuruz? Çin Wuhan'da Corona virüsü öldürüyor mu?
 
Son günlerde dünya gündemine oturan ve milyonlarca vatandaşı meraklandıran Koronavirüs nedir? 56 kişiyi öldüren koronavirüs belirtileri neler? Koronavirüsün diğer adı Wuhan hakkında arayışa geçen vatandaşlar, wuhan nedir, belirtileri nelerdir araması da yapıyor. 
 
Corona virüs hakkında bilgi almak isteyen ve korunma yollarına göre hareket etmek isteyenler, Koronavirüs bulaşıcı mı? Koronavirüsten nasıl korunulur? aramalarına cevap arıyor. İşte koronavirüsnedir sorusunun yanıtı ve tüm detayları ile son dakika haberleri...
 
Coronavirüs Nedir?
Corona virüsler, kuşlar ve memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına, inek ve domuzlarda ishal, tavuklarda ise üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir.
 
Corona virüsler, insan ve kuşlar gibi memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. İnek ve domuzlarda ise ishal, tavuklarda üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir.
 
Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslında Corona virüsü kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür. Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayılma yoluysa genelde dışkıdır. 
 
Kedilerin neredeyse yarısı bu virüsle hayatlarında bir kez karşılaşırlar. Bu oran kedilerin toplu yaşadığı yerlerde daha da artar. Tanı testlerinde ise kedilerin metabolizmalarının virüse karşı oluşturduğu metabolik maddeler [antibody düzeyi (titer seviyesi)] ölçülebilir. Belirtiler genelde ateş, ishal ve halsizlik şeklinde olur. Ama neredeyse yüzde yüze varan oranlarda kediler bu virüsün hastalığını yenebilirler. 
 
 
 
Virüsün yayılması genelde "dışkılama > dışkıyla temas > tüy yalama" şeklinde olur. Düşük bir olasılık da olsa hava yolu da bulaşma yolları arasındadır. Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattığı bu hastalığı, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüşür.
 
Bilimsel görüşlere göre Corona virüsü %2 ila %10 oranlarında FIP virüse dönüşür (FIPV). Bu mutasyonun nasıl gerçekleştiğine dair viroloji bilimi kesin veri sunamamaktadır. Şu halde Corona virüsünü kapan kedilerin %92-%98'i basit belirtilerle hastalığı atlatırken geri kalanlarda hastalık öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiş hali olan FIP virüsü, FIP hastalığına neden olur.
 
Coronavirüs Belirtileri Nelerdir?
 
İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade
 
Corona Virüs (Koronavirüs) Tanısı Nasıl Konulur?
Tanı, otopsi haricinde kesin olarak konulamaz. Ancak birden çok yapılan testlerin her biri için güvenilirlik artacaktır. En sık kullanılan testler kan testleridir:
 
Kan testi: Bu test kanda Corona virüsü ile ilgili molekülleri araştırır. Testte, titer seviyesinin 3.200'ün üstünde olması hastalıktan şüphelenme nedenidir. Ancak kan değerlerindeki oynama nedeniyle belli bir süre sonunda test tekrarlanmalıdır. Ayrıca test kedinin Corona virüsü ile bulaşık olup olmadığı hakkında bilgi verir, yani virüsün mutasyon geçirip FIP olduğu ya da geçirmediği hakkında bilgi vermez.
 
Elisa testi*: Bir tür kan testi
 
RT-PRC testi*: Dışkı ve ağız içi mukoza testi
 
FA testi*: Doku ve karın içinde biriken sıvı için test
 
Karında biriken suyun incelenmesi: Islak FIP'te (bkz.: hastalık türleri) karında biriken sıvıyı inceler. Sıvıda protein oranının 35 g/L'yi geçmesi ve albümin/globulin'in %50'den büyük olması şüphelenme sebebidir. Hastalık sebebiyle karında biriken sıvı karakteristik olarak, kıvamlı, sarı ve bulanıktır.
 
Röntgen ve ultrason: Karında biriken sıvının ve bölgenin belirlenmesinde kullanılır.
Otopsi: Kedi öldükten sonra kesin tanı için yapılır. Amaç, ölen kediyle birlikte yaşayan kedilerin risk durumunu belirlemek olabilir.
 
 
Coronavirüs Türleri
Alyuvarlara yerleşen virüs tüm vücudu sarar. Bağışıklık sistemini çökertir. İki çeşidi vardır:
 
Efuziv FIP:
Efüzyonlarla karakterize bu form daha öldürücüdür ve kediye daha çok rahatsızlık verir. Kan damarlarında yaptığı deformasyonla sıvının karın bölgesinde ve dokularda birikmesine sebep olur. Akciğer üzerine basınç olduğundan bu sıvı ara ara alınabilir.
 
Non Efuziv FIP:
Hastalığın, efuziv forma göre daha yavaş ilerleyen, daha zor gözlemlenen türüdür. İştahsızlık, kilo kaybı, tüy renginde kalitesizleşme, burun renginde açılma, belirtiler arasındadır. Belirtiler yavaş geliştiğinden ve nispeten hafif olduğundan tanı zor konur. Gözlerde de hasara sebep olabilir.
 
Koronavirüs Tedavisi Var Mı?
Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Fakat Bağışıklık sistemi güçlendiriciler, interferonlar, vitamin kürleri (özellikle C vitamini), antibiyotik desteği en önemli tedavi araçları arasındadır.
 
Corona Virüsünden Nasıl Korunuruz? Corona Virüsünden Korunma Yolları
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede pek çok ülkeye yayılan corona virüsü sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.
 
Corona Virüsünden Nasıl Korunuruz? Corona Virüsünden Korunma Yolları...
Corona virüsü, Çin’in Wuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıktı ve kısa sürede aralarında ABD, Tayland, Güney Kore, Fransa gibi ülkelerin olduğu 15 ülkeye yayıldı. Virüsten etkilenenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak virüs için herhangi bir aşı veya tedavi henüz geliştirilebilmiş değil. 
 
Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere Çinli yetkililer hastalığın tedavisini bulmak için çalışıyor. Şu an için Türkiye’de bu virüse rastlanıp rastlanmadığı bilinmiyor. Ancak corona virüsünün ülkemize gelmesi an meselesiyken, biz de bu virüsten korunma yollarını yazdık. İşte corona virüsünden korunma yolları…
 
İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan corona virüsü, SARS virüsü ile benzerlik taşıyor. Solunum yollarını etkileyen bu virüsün belirtileri arasında;
 
Corona virüsünden korunma
 
– Yüksek ateş
– Öksürük
– İshal
– Solunum zorluğu
– Baş ağrısı
– Nefes darlığı yer alıyor.
 
Virüs öncelikli olarak yüksek ateşle belirti gösteriyor. Ardından ise kuru öksürük başlıyor. Yaklaşık bir hafta sonra ise nefes darlığına yol açıyor.
 
Virüs, zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olarak kişinin ölümüne sebebiyet veriyor. Corona virüsünden şimdiye dek ölenlerin sayısı yüzü geçti. 4 binden fazla kişinin ise virüsü taşıdığı doğrulandı
 
Corona virüsünün kesin olarak görüldüğü ülkeler arasında;
Çin, ABD, Fransa, Kanada, Güney Kore, Tayvan, Japonya, Singapur, Tayland, Avustralya, Vietnam, Hong Kong, Nepal ve Malezya bulunuyor. Çin’de toplam nüfusu 47 milyon olan 16 şehir ise karantina altına alındı.
 
 
Çin’de birçok şehirdeki okullar süresiz tatil ilan ederken, bazı üniversiteler ise bahar dönem başlangıcını erteledi. Öte yandan kişilerin zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaması uyarısı yapılıyor. Ülkede pek çok şehire ücretsiz maskeler dağıtılıyor. Ayrıca Çin, corona virüsünden etkilenenler için prefabrik binalardan oluşan yeni hastaneler inşa ediyor.
 
İnsandan insana geçebildiği tespit edilen virüs, solunum ve yakın temas yoluyla bulaşıyor. Warwick Üniversitesi Yaşam Bilgisi Fakültesi’nden Prof. Dr. Andrew Easton, virüs hakkında şunları söyledi;
 
corona virüsünden korunma
“Bir virüs, canlı türleri arasında sıçrama yaptığında, bundan sonra neler yapabileceğini önceden tahmin etmek mümkün değil. Ancak, girdiği yeni türün içinde kendine özgü bir yaşam alanı oluşturur ve bu sürecin erken aşamalarında etkileri de çok ağır olur”
 
Peki corona virüsünden nasıl korunuruz? İşte corona virüsünden korunma yolları;
 
– Özellikle toplu taşıma kullanımının ardından ellerini yıkayın
– Kalabalık yerlerde maske takın ya da ağzını ve burnunuzu şalınızla kapatın
– Mümkünse yanınızda antibakteriyel jel bulundurun
– Mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlara girmeyin
– Öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın
– Hayvansal gıda tüketeceksiniz iyi piştiğinden emin olun
– Grip benzeri belirti gösteren kişilerle yakın temas kurmayın
– Kendinizde herhangi bir belirti fark ettiğinizde geç kalmadan doktora danışın


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler