Muğla Mutfağında Taze Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfağında Taze Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

Muğla mutfak kültüründe Taze Börülce Salatası nedir? Egenin incisi börülce. Tazesi ayrı güzel, kurusu ayrı. Kuru haline yerelde Karagöz pılıngır da denir...

Taze Börülce Salatası nedir? Muğla mutfak kültüründe “Taze Börülce Salatası” nasıl yapılır? Nefis Muğla yemeklerinden “Taze Börülce Salatası” yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Evinizde yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağına ait “Taze Börülce Salatası” yapmak istermisiniz? 
 
İşte sizlere yorumu ile Muğla yemeklerinden Selma Atabey'in yorumu ile “Taze Börülce Salatası” tarifi…
 

Muğla Mutfağında Taze Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

Öncelikle hayırlı kandiller olsun hepinize...
Aynı güne denk gelen 19 MAYIS GENÇLİK ve SPOR BAYRAMINIZI kutluyorum.
 
Atamızın izinde gençlerimize emanet ettiğimiz canım vatanımızın yeni gelecek jenerasyona yine büyük Önder Atatürk'ün ilkeleriyle aktarılması dileğiyle.,
 
Egenin incisi börülce. Tazesi ayrı güzel, kurusu ayrı güzel. Tazesi ile salatası, börülce ekşilemesi, börülce sarkıtması, börülce sündürmesi yapılırken, kurusu ile alaca aş, kuru börülce pilakisi, börülce yahnisi, börülce yoğurtlaması ve daha çok çeşidi yapılır. Tarhana da mutlaka var, otlarla kullanılır, bir çok yemek içerisinde de yerini alır.
 
Kuru haline yerelde Karagöz, pılıngır da denir. Anlayacağınız kurusu Egenin tabiki Muğla'nın da bakliyatıdır. Tazesi ise vazgeçilmez yaz sebzesi. Bugün sizlerle börülcenin salatasını konuşalım istedim.Yemeğin yapımı için Elif Akdoğan hanımefendiye teşekkür ediyorum.
 
Muğla Mutfağında Taze Börülce Salatası;
Taze Börülce Salatası Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kg Taze Börülce
*     4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     2 Diş Sarımsak
*     1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
*     Tuz
*     Haşlamak İçin Su
 
Taze Börülce Salatası Yapılış Tarifi;
Börülceler ayıklanır. Ancak ayıklanırken tanelenmiş olanların kabuklarından ayrılıp tane olarak, henüz taze ve taneleri olgunlaşmamış olanların ise fasulye gibi kılçıkları varsa ayıklanıp kırılarak yapılmasına dikkat edilmelidir. 3 bardak kadar su tencereye alınarak kaynatılır. Yıkanan börülceler kaynayan su içine alınarak haşlanır. 
 
Burada dikkat edilmesi gereken rengini, aromasını ve tabiki besin değerini olabilecek en az şekilde kayba uğratmaktır. 
 
Bunun için kaynayan su içerisine almak doğrudur. Soğuk su ile birlikte pişmeye alınırsa öncelikle suda eriyen vitaminler su ısındıkça suya çözünecek ve besin değeri kayba uğrayacaktır. Aynı şekilde aroması da yoğunluğunu yitirecektir. 
 
Kaynar suya alarak oluşacak kayıp en aza indirilmiş olacaktır. Bu şekilde ısıya maruz kalması maksimum 10 dakika ile sınırlıyken soğuk suyla pişmeye alınsaydı en az 30 dakika olacaktı. İşte bu durum farklılığı yaratacaktır. 
 
Bir diğer dikkat edilecek konu sıcak sudan direk soğuk suya almak. Buda rengini sabitlemek, kararmayı önlemek için önemli. Giritlilerin ot ve yeşil sebzelerle yapılan yemeklerde buna çok dikkat ettiklerini kararmış ot yemeklerini kesinlikle misafire çıkartmadıklarını biliyor muydunuz? 
 
Bu bilgilendirmelerden sonra tarife devam edelim. Haşlanan börülceler soğuk suya alınıp soğutulduktan sonra süzdürülür. Sarımsakları ezilip nar ekşisi ve zeytinyağı bir kabın içerisinde karıştırılır. Haşlanmış börülceler ile karıştırılarak sosu emecek kadar bekletilmesi tavsiye edilir.
 
Muğla Mutfağında Taze Börülce Salatası Nasıl Yapılır?
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında Muğla yemeklerinden bu nefis ve lezzetli "Taze Börülce Salatası" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler