Ispanak Nasıl Temizlenir?

Ispanak Nasıl Temizlenir?

Dün evimizde mevsimin son ıspanak yemeğini yaparken sizlerle de minik bilgiler paylaş -manın faydalı olabileceğini düşündüm. Nitekim eğer konuyu küçümser, umursamaz...

Ispanak Nasıl Temizlenir?
Şef Osman GÜLDEMİR
 
Ispanak Ayıkla(ma) ve Ispanak Yıka(ma)
 
Pek değerli yemek meraklıları,
Verdiğim uygulamalı derslerde gıda ayıklama ve yıkama meselesine ciddi özen gösteriyor, öğrencilerimi bu minvalde sürekli eğitmeye gayret gösteriyorum.  Nasıl Yapılır? dediğimiz ve nasıl yapılır soruları içerisinde olan Ispanak nasıl temizlenir? Ispanak nasıl Ayıklanır? ve Ispanak Yıkanır?
 
Dün evimizde mevsimin son ıspanak yemeğini yaparken sizlerle de minik bilgiler paylaşmanın faydalı olabileceğini düşündüm.
 
Nitekim eğer konuyu küçümser, umursamaz olur isek maalesef ki gıda zehirlenmelerine ve ciddi sağlık problemlerine sebep olabiliriz. Hatırlarsınız ki geçtiğimiz günlerde ıspanak yemeği kaynaklı çok sayıda vaka haberi medyaya düşmüştü.
 
O yüzden kolları sıvıyorum ve ıspanak örneği üzerinde  Ispanak nasıl Ayıklanır? ve Ispanak Yıkanır? aşama aşama açıklıyorum:
 
1. Öncelikli olarak ıspanağın körpe, çürümemiş, karışmamış olanlarından tercih ediyoruz. Mümkün mertebe çamura bulanmamış, toprağı az olanlar işimizi kolaylaştıracaktır.
 
Foto 1: Bahsedilen yıkama ve ayıklama ortamı.
Ispanak Nasıl Temizlenir?
 
2. Ardından minik bir bıçak ile sadece kök kısmını kesiyoruz, ıspanak harici otları ayıklıyoruz ve çöpe atıyoruz.
 
Foto 2: Kesilen kökler ve yabancı otlar.
 
Ispanak Nasıl Temizlenir?
3. Derin bir küvete kökleri alınmış ıspanakları bol soğuk su içerisine koyuyoruz. Üzerine bir kilogram ıspanağa yaklaşık iki yemek kaşığı tuz serpip, yaklaşık bir çay bardağı sirke döküyoruz. Tuzun ve sirkenin homojen bir şekilde dağılması için ıspanakları alt üst ediyoruz ve en az bir saat bu su içerisinde bekletiyoruz. Tuz partikülleri minik kum, çamur kalıntılarının çözülmesini kolaylaştırıyor. Sirke ile birlikte de gözle görülen veya görülmeyen böcek, kurtçuk ve hastalık yapıcı mikropların büyük bir kısmı def oluyor.
 
Foto 3: Bol su, tuz ve sirke karışımda ıspanaklar.
 
Ispanak Nasıl Temizlenir?
4. Ardından köke yakın sap kısımlarını kesiyoruz ve temiz bir kaba yıkanmak, ardından kullanılmak üzere koyuyoruz. Bu kısımlar kavrulunca oldukça lezzetli oluyor. Hatta arzu ederseniz soğan, domates, kıyma ve yumurta gibi ilave malzemelerle de değerini arttırabilirsiniz.
 
Foto 4: Köke yakın yenilebilir kısımlar.
 
Ispanak Nasıl Temizlenir?
5. Yapraklı kısımları ise bol su dolu küvette çarpa çarpa iyice temiz olana değin yıkayıp kullanıyoruz.
 
Foto 5: Bol suda çarparak yıkanmış kullanılabilir ıspanak.
 
Ispanak Nasıl Temizlenir?
Foto 6: Bu yıkamadan dibe çöken çamur ve diğerleri.
 
Ispanak Nasıl Temizlenir?
Afiyet olsun, sağlık ve sıhhat diliyorum!...
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak Dr. Öğr. Üyesi şef Osman Güldemir'e ilgili çalısması için teşekkür eder kariyerinde başarılar dileriz...
Mutfak araştırmacısı Dr. Öğr. Üyesi Şef Osman Güldemir'in yemek arşivinden derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Sebze yemeklerinde kullanılan Ispanak nasıl temizlenir? Ispanak nasıl Ayıklanır? ve Ispanak Yıkanır? tariflerini denemenizi özellikle tavsiye ederiz.
 
Dr. Öğr. Üyesi Osman GÜLDEMİR Kimdir?
Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi’nden 2004 yılında mezun oldu. Ardından Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği lisans programını tamamladı. “Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin'in Günümüze Uyarlanması” tezi ile bilim uzmanı oldu. 
 
Doktorasını "Klasik ve Modernleşen Osmanlı Yemekleri ve Günümüze Uyarlanması" tezi ile Anadolu Üniversitesi'nde tamamladı. Evli olan Güldemir, şu anda Anadolu Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler