Meyve Ve Sebzeler Nasıl Temizlenir?

Meyve Ve Sebzeler Nasıl Temizlenir? "Evde Hijyen"

Meyve Ve Sebzeler nasıl yıkanmalı ve saklanmalı? Yeşillikler nasıl temizlenir? temizlemenin En bilinen yöntemlerden biri sirke...

Meyve Ve Sebzeler Nasıl Temizlenir?  "Evde Hijyen"
Yeşillikleri, sebzeleri ve meyveleri nasıl temizleyeceğiniz konusunda hala tereddüt yaşıyorsanız hazırladığımız bu kılavuz size rehberlik edecek. A'dan Z'ye meyve ve sebzeleri evinizde çok kolay temizleme yöntemleri ile temizleyebilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz. İşte adım adım sebze yıkama klavuzu ve meyve yıkama klavuzu... 
 
Meyve Ve Sebzeler nasıl yıkanmalı ve saklanmalı? 
Aklımıza ilk gelen sebzeler arasında yeşillikler oluyor. Yeşilliklerin nasıl temizlenmesi ve saklanması konusunda birçok farklı yorumlar var. Ancak biz sizin için en bilinen yöntemleri açıklayacağız. Genel olarak en çok marul, kıvırcık, roka ve maydanoz gibi yeşillikleri temizlerken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü bu tip yeşillikler toprağa çok yakın yetiştiği için üzerinde birçok türde mikroorganizma, çamur kalıntıları hatta böcek olma ihtimali bile yüksek oluyor.
 
Öncelikle yeşillikleri yıkamadan önce ayıklamanız gerekiyor. Kök kısımlarını mutlaka ayırın çünkü en çok mikroorganizma ve çamur kalıntıları kök kısmında bulunuyor. Bu kısımlarını kesmeniz yıkama suyunuza daha az toprak ve çamur bulaşmasını sağlayacaktır.
 
Yeşillikler nasıl temizlenir?
Diğer bir adım ise yeşillikler arasındaki sararmış olan yaprakları ya da solgun olanları ayıklamak... Daha sonra hepsini katmanlara ya da yapraklarına ayırın. Peki nasıl yıkamalıyız?
 
Meyve Ve Sebzeleri temizlemenin En bilinen yöntemlerden biri sirke 
Sirkeli su çoğu uzman tarafından tartışma konusu olsa da, en bilinen yöntemlerden biri. Yeşilliklerinizi bekleteceğiniz kabın içerisine 1/3 oranında 'doğal' sirke dökün. Yeşilliklerinizi sirkeli suyun içinde en az 10 dakika kadar bekletin. Fazla bekletmemeye özen gösterin çünkü vitamin değerleri kaybolabilir
 
Meyve Ve Sebzeleri temizlerken Limonlu su veya karbonatlı su 
Eğer sirkeli sudan hoşlanmıyorsanız, limonlu ve karbonatlı su da işinizi görecektir. Aynı miktarlarda yine limonlu su hazırlayarak içerisine biraz karbonat ekleyebilir, yeşilliklerinizi bekletebilirsiniz.
 
Son olarak bekleyen yeşilliklerinizi musluğun altında yeniden tek tek yıkayarak havlu bir bezin üzerine koyun. Hafifçe nemini aldıktan sonra hava almayan bir saklama kabının içerisine havlu serin ve yeşilliklerinizi yerleştirip ağzını sıkıca kapatın. Böyle yeşilliklerinizin uzun süre vitaminleri koruyacak ve taze kalacaktır.
 
Kabuklu meyve sebzeler nasıl yıkanır ve nasıl saklanır? 
Burada en önemli konulardan biri yıkayacağınız sebze ve meyvelerin hepsini aynı anda temizlemeye çalışmayın. Sebze ve meyve aynı şekilde yıkanmadığı için sağlığınız açısından zararlı olabilir. Farklı tarlalarda yetişmiş üzerinde farklı tarım ilaçları kullanılmış, başka parazitlerin etkisi altında kalmış tüm sebze ve meyveleri bir araya getirirseniz kendi üzerlerinde bulunan her şeyi birbirlerine bulaştırma olası yüksek. Kısacası sebze ve meyvelerinizi türlerine göre ayrı ayrı temizlemelisiniz.
 
Yine sirkeli suda bekletebilirsiniz 
Sağlıklı bir şekilde kombine ettiğiniz meyve ve sebzelerinizi 1/3 oranın sirkeli suda 20-25 dakika bekletebilirsiniz. Beklettiğiniz, meyveleri ve sebzeleri daha sonra durulama su ile yeniden yıkamayı sakın ihmal etmeyin. Sirkeli su, anti bakteriyel özelliği sayesinde doğal bir antiseptik işlemi gösterecektir.
 
Meyve sebze nasıl temizlenir? Kimyasal ilaçlar nasıl arındırılır? Uzmanı anlattı
 
 
Sirkeli suyun içerisine limon ekleyebilirsiniz 
Eğer kabuklu sebze ve meyvelerinizi daha kısa sürede temizlemek istiyorsanız, sirkeli suyun içerisine bir miktar limon damlatabilirsiniz. Bunun için bir sprey şişesine her birinden bir ölçek olacak şekilde bir karışım hazırlayın. Bu karışımı sebze ve meyvelerin üzerine sıkın ve 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra temiz suyla iyice durulayın.
 
Soymadan tüketiyorsanız mutlaka güzelce kurulayın 
Eğer ince kabuklu meyve ve sebzeleri soymadan tüketiyorsanız yıkadıktan sonra mutlaka temiz bir havlu yardımıyla iyice kurulayın. Özellikle biber, domates ve elma gibi ince kabul sebze meyvelere daha çok özen göstermelisiniz. Sirkeli suda beklettikten sonra yine akan suyun altında, yumuşak bir fırça yardımıyla fırçalayarak yıkayın ve temiz bir havluyla kurulayın. Böylece suyla gitmemiş olan zararlı maddeler de iyice kurulamanız ile birlikte gidecektir.
 
Kalın kabuklu olanları mutlaka iyice fırçalayın 
Örneğin; kavun, karpuz, portakal ve muz gibi meyvelerin "nasıl olsa kabuğunu yemiyorum" diye düşünüp, yıkamaya önem vermeyebilirsiniz. Ancak kabuklarda bulunan bakteriler ve kimyasallar yiyeceğin meyve kısmına geçmesini ve vücudunuza kolayca girmesini kolaylaştırırsınız. Bunu yapmak yerine kalın kabuklu meyve ve sebzeleri akan suyun altında mutlaka bir fırçayla iyice ovalayın.
 
Sebze ve meyve tüketmek, bedeni sağlıklı ve arınmış hale getirmenin en iyi yolu. Evinizi de rahatlıkla ulaşabileceğiniz sebze ve meyvelerle temizlenin mümkün olduğunu biliyor musunuz? Buzdolabınızdaki ürünlerle çok daha tasarruflu bir temizliğin nasıl mümkün olduğuna gelin birlikte bakalım.
 
Turunçgillerin kabuklarını sirkeye yatırarak karanlık bir yerde birkaç hafta bekleterek dezenfektan spreyinizi de hazırlayabilirsiniz. Doğal yüzey temizleyiciler aslında oldukça yaygın. Zerdeçal kökü uzun zamandan beri Hindistan’da hastanelerde yüzey temizleyici olarak kullanılıyor!
 
Banyonuzdaki köpük lekeleri, kireç ve su izlerine karşı limon bire bir. Limon suyu ve karbonat ile oluşturduğunuz karşımla klozetlerinizi de temizleyebilirisiniz.
 
patateslerdeki Pası yok edin
Pasa karşı patatesle mücadele edin! Patates ticari temizleyicilerde de bulunan oksalik asit içerir, üstelik herhangi bir ekstra kimyasal ya da zehir barındırmaz. Bu doğal alternatifi bıçaklarınız, dökme demir tencereleriniz ya da diğer paslı ev gereçleriniz için de kullanabilirsiniz.
 
Evinizde Kötü kokularla savaşın
Turunçgillerden sevdiğiniz bir meyvenin suyunu ağzı açık bir kavanoza koyun ve yine tercih ettiğiniz baharat ve bitkileri içine ekleyip karıştırın. Odanın her yerine yayılabilmesi için iyi bir lokasyon seçmeniz yeterli.
 
Diğer odalara da kokunun yayılmasını istiyorsanız bir sprey kutusuna karışımınızı ekleyerek dilediğiniz zamanda ve dilediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
 
Çizikleri silin
Zehirli olmayan ve güvenilir olabilecek yüzey temizleyiciler bulunsa da, akıllarda hep bir soru işareti kalıyor. Endişe etmeye gerek yok, oldukça güvenilir ve doğa dostu bir seçenek mevcut. Ticari ürünlerle aynı temizleyici güce sahip salatalık kabuğu ile her türlü kalem izini duvarlarınızdan ve yüzeylerden silebilirsiniz.
 
Buğusuz aynalar: 
Salatalıktan bahsediyorken, banyolarınızdaki aynaları salatalık suyu ile silerseniz bir sonraki duşunuz sırasında buğulanmadığını göreceksiniz!
 
Ocaklar Nasıl temizlenir
Ocaklarınız ya da ızgaralarınız kömürleşmiş yiyeceklerle mi kaplı? Kurtulmak için soğan kullanın. Önce ocağınızı ya da ızgaranızı ısıtın, sonra ikiye böldüğünüz soğanı yüzeye uygulayın.
 
Soğanın iç kısmını yüzeyden atmak istediklerinizin üzerinde kullanın. Soğanlar, oksijenle birleştiği zaman sülfonik asite dönüşür, ki bu da yanmış kirlere karşı oldukça güçlü ve zehirsiz bir yöntemdir.
 
Bitkilerinizin tozunu alın ve parlatın
Tozla veya evinizi paylaştığınız hayvan dostunuzun tüyleriyle yaprakları kaplanmış olan bitkiler, sağlıklı ve güçlü olabilmesi için ihtiyacı olan oksijen ve ışığı yeterince alamaz. Yapraklarını muz kabuğu ile temizleyebilirsiniz! Muz kabukları, bitkiler için doğal bir maske işlevi taşır ve bitkilerin temiz, parlak ve sağlıklı olmasını sağlar.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler