Evde Nohutlu Pırasa Tarifi...

Evde Nohutlu Pırasa Tarifi...

Muğla mutfak kültüründe Nohutlu Pırasa nasıl yapılır? En iyi sebze yemeklerinden Nohutlu Pırasa yapmak isterseniz İşte sizlere Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek..

Evde Nohutlu Pırasa Tarifi... "Selma Atabey"
Muğla mutfak kültüründe Nohutlu Pırasa nasıl yapılır? En iyi sebze yemeklerinden Nohutlu Pırasa yapmak isterseniz İşte Türk aşçı haberleri takipçilerine Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden özel ve nefis Muğla mutfağından sofralarınızı şenlendirecek kendi yorumu ile yöresel Nohutlu Pırasa tarifi…
 
Çok severek yenen, Muğla'nın hemen her yerinde yapılan ama özellikle Bodrum pırasası olarak bilinen yemeğimiz. İlginç olan kıyı şeridi boyunca aynı mantıkla pişiriliyor olması. Küçük nüanslarla birbirlerinden ayrılıyor sanki. Bakalım sizde benim gibi mi düşünüyorsunuz?
 
Şimdi farklılıkları vermeden önce Muğla pırasayı nasıl yapıyor bakalım. Bir kere nohut ve pırasa ülke genelinde çok ender bir arada kullanılıyor. Üstelik protein destekli oluyor nohut nedeniyle. Daha besleyici, daha doyurucu ve uzun süre açlık hissettirmeyen bir yemeğe dönüşüyor nohutla birlikte. Ege mutfağının temel özelliklerini de içinde barındırıyor üstelik zeytinyağlı ve ekşili oluşu nedeniyle. 
 
Birde sıcak yemek gibi muamele görmesi, nohut kullanarak etli ana yemek mantığında yapıldığını hissettiriyor bana. Bakma zeytinyağlı oluşuma, ben soğuk, başlangıç veya meze değilim diye fısıldıyor kulağıma sanki.
 
Evde Nohutlu Pırasa Tarifi...
Ülke geneline baktığımızda, benim de yıllarca yaptığım, pirinçli, bulgurlu zeytinyağlı veya etli pırasa.
 
Etli olan sıcak, diğerleri soğuk yemek olarak hazırladığım ve soframa aldığım pırasa. Burda ise et yerine nohut konmuş gibi. Tabi bu söylediğim besin değeri açısından. Çünkü aroma ve lezzet gerçekten benzemiyor. Ekşisiyle, kereviziyle ve domatesi ile farklılaşıyor. Evet doğru domates yaz sebzesi, pırasa kış. Muğla'nın iklim yapısı ve seracılığın çok yaygın oluşuyla alakalı muhtemelen, çok da yakışıyor.
 
Şimdi diğerlerine bakalım. Antalya'da benzer şekilde nohutlu yapılıyor ama pirinçte var içinde. Adana'daki ise hem etli, hem nohutlu yapılıyor. Adana'nın eti ne denli sevdiği düşünülürse bu şaşırtmıyor. Antep ise yoğurtlu ve etli yapıyor nohutlu pırasayı. Gelelim Muğla tarifine :
 
Nohutlu Pırasa;
Nohutlu Pırasa Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kg İnce Pırasa
*     1 Kuru Soğan
*     2 Diş Sarımsak
*     1 Kaşık Domates Ve Biber Karışık Salça
*     1 Domates
*     2 Bardak Haşlanmış Nohut
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Adet Limon Veya Kızıl Ekşi
*     2-3 Dal Kereviz Yaprağı
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Biber (İsteğe Bağlı Acı Olabilir)
 
Nohutlu Pırasa Yapılış Tarifi
Soğanlar yemeklik doğranıyor ve zeytinyağı ile kavruluyor. İçine önce salça alınıyor ve çiğ kokusu çıkana kadar kavruluyor. Sarımsaklar irice doğranarak ilave ediliyor ve soyulup doğranmış domatesler giriyor yemeğin içine. Sonrada sırasıyla toz biber, kereviz yaprağı, havuç, pırasa ve nohut ilave oluyor tencereye. Kapağı kapatılıp kısık ateşte 10 dakika kadar pişiriliyor. 
 
Evde Nohutlu Pırasa Tarifi...
Böylece suyunu salıp, yumuşayarak rengi dönüyor. Ben pek su koymak taraftarı olmuyorum çünkü pırasa, domates, havuç suyunu saldığında ilave suya gerek kalmıyor. Sadece sabırlı olmak ve karıştırmamak gerekiyor. Suyunu saldıktan sonra tuzunu ve ekşisini ilave edip bir karıştırıp bir daha karıştırmazsak dağılmıyor ve diri kalıyor. Pırasa çok hassas çünkü. 
 
Ekşisi kızıl olursa daha güzel oluyor değilse limon. Portakal yada mandalina suyu ile pişiren de duydum. İlginç ve çok lezzetli bir yemek. Sağlığı da cabası.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Nohutlu Pırasa" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler